Nikon D60 vs. Sony A350,A200

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod golem2 18. 4. 2008 02:42

Trochu sa zabúda na to, že pri fotení so stabilizovaným objektíom je obraz v kľadáčiku stabilizovaný a pri stabilizátore v tele nie.
Tiež budú pravdepodobne väčšie nároky na mechaniku v tele, kde sa hýbe celý senzor ako v objektíve, kde sa hýbe jedna čočka.
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 4. 2008 06:18

To platí v mode 1 - který má u všech konstrukcí o hodně menší účinnost, než stabilizace až v okamžiku stisku spouště, tedy mode 2. Navíc stabilizace už při kompozici snímku způsobuje nepříjemné "plavání" - snažíš se natočit objektiv o malý chlup a stabilizátor tomu aktivně brání. Teprve až pohyb přesáhne jeho účinnost, stabilizátor to vzdá, obraz se "utrhne" a pokus se opakuje v jiné poloze.

V těsném objektivu s kruhovým průřezem je IMHO konstrukční řešení příčně pohyblivé části obtížnější, než na velké rovné ploše těla. Obojí však možné je, takže je to ve výsledku jedno.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 18. 4. 2008 09:17

sry necital som to cele Tomas X, ja som chcel fotku s tancu pretoze tam si hovoril ze nestacia tie 3 ostriace body tak som myslel ze mas realnu fotku s praxe s tance kde ti to nestacilo ...
Ta fotka orla je tiez zly priklad lebo aj tam stacia olympusacke 3 ostriace body v tomto kokretnom zabere teda uplne pravy ostriaci bod ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2008 09:34

irmo: zapomínáš, na zpoždění závěrky, takže ti objekt od zaostření ještě něco urazí. U letícího dravce, pokud nebude celý v hloubce ostrosti, bys měl ostřit na hlavu, u pohybujícíhose sportovce nebo tanečníka bys měl zase ostřit na hlavu, abys měl maximum úspěšně zaostřených fotek. No a s Olympusem musíš ostřit někam na břicho, prostě ani jeden ze tří ostřících bodů ti u většiny kompozic nevýjde na hlavu. Třeba u jednobarevného oblečení se autofokus nemá čeho chytit a navíc prostě těch neostrých obličejů bude podstatně víc. I s 11-bodovým autofokusem bych nějaké ty ostřící body navíc užil, někde mi chybí a ideální pokrytí má D300, která už je ale moc drahá.

Ideální je, když tě rozmístění ostřících bodů kompozičně neomezuje, takže mi doufám nebudeš vykládat, že 3 ostřící body vždy kompozičně vyhovujou. Že obličej rychle se pohybujících osob vždycky chceš mít v místě 3 Olympusáckých ostřících bodů.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 18. 4. 2008 10:09

Nezapomínejme prosím, že po namáčknutí a následné rekompozici se při malých clonách může dostat požadované místo mimo rovinu zaostření. Takže oněch 51 bodů u D300 považuji za obrovské plus.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2008 10:24

Jirka S: no a ještě se sčítá posun roviny zaostření při rekompozici s pohybem fotografovaného objektu mezi zaostřením a expozicí. Někdy je obrovským problémem samotných 50-100ms zpoždění spouště, no a čas na rekompozici je mnohem delší a za tu dobu objekt uteče z roviny zaostření nabeton. Zkuste si jen fotografovat osobu, která normálně rychlou chůzí kráčí proti vám na clonu F1.8 a zjistíte, jak to není žádná legrace a že schopnost či neschopnost prediktivního autofokusu je věcí podstatnou.
Jednou jsem počítal, že jen za dobu zpoždění závěrky urazí fotografovaná osoba běžnou chůzí 13 cm. To je opravdu moc!
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2008 10:30

K čemu je to dobrý? Představte si hezkou holku kráčející rozkvetlou álejí, ve vlasech má několik kvítků z těch rozkvetlých sakur a na fotce na F1.8 máte v rovině ostrosti její obličej, částečně vlasy s těmi kvítky a po stranách zase v v rovině ostrosti v té aleji úzký pás těch rozkvetlých kvítků na stromech a ty rozkvetlé stromy se před a za rovinou ostrosti totálně rozpíjejí.
Atd....
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 18. 4. 2008 10:41

ja chci len normalne 1 konrektny priklad (fotku) kde ste to 1 alebo 2 vyuzili, vasu vlastnu pokial mozno

stim orlom ved to, telo mas +- v strede a hlava je bud na lavej alebo pravej strane takze stacia 3 olympusacke body v tomto konkretnom pripade. (drobny posun sa da uroby aj naslednym orezom atd takze nepotrebujem mat v 1 rovine vela bodov ...)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 18. 4. 2008 11:07

Svoje webovky nemám a tady asi fotka zavěsit nejde, nebo aspoň nevím jak.
Ale fotil jsem onehdá svého ležícího psa se vztyčenou hlavou na 85mm a f/2,2. A chtěl jsem mít ostré oko, které se však nacházelo v pravé horní polovině snímku. Tak jsem zvolil příslušný ostřící bod a rekompozice nebyla nutná. Nejsem si jist výsledkem při jiném postupu, ale přímé srovnání nemám.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2008 11:42

irmo: mám jich doma desítky, ale jsou to fotky rodinných příslušníků, takže je nesmím vystavovat. Ale podle toho, co jsem napsal, je to snad natolik jasné, že to vůbec nepotřebuje demonstraci, ne?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 4. 2008 11:50

31 ostřicích bodů je nádhera - když budu vybírat bod ručně, tak mi mezitím záběr zmizí, a když to nechám na automatice, tak mi to zaostří úplně jinam, než chci. Takže se to hodí jen na statické snímky - nebo předvolit bod a čekat, až se naskytne vhodný záběr. Při tanci to možná funguje - tam se dá trochu předvídat pohyb tanečníků.
Abych se přiznal, už dva roky jsem nepřepnul z centrálního ostření jinam - mám 9 ostřicích bodů.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 4. 2008 12:52

Mne by prave vyhovovalo viacej bodov co najblizsie k stredu, pre to chcem skusit ist do C1D Mark3 na ktorom sa da nastavit prepinanie kolieskom medzi 9 bodmi /ako na kazdom inom fotaku/ alebo pouzivanie vsetkych co sa daju vyberat /tusim 19/....len furt z nejakeho dovodu vaham....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 4. 2008 13:19

Pety: samozřejmě, že nevybírám ten bod v době, když už si připravuju záběr, to dělám pouze na stativu, ale nejprve si kompozičně vyberu, kde chci mít obličej člověka nebo hlavu zvířete a pak fotografuju způsobem BEZ NAMÁČKNUTÍ. Kdybych se měl vracet k pouze středovému bodu, tak bych byl zoufale pomalej a velice významně by to snížilo schopnosti vystihnout pravý okamžik. A že i takhle mám značné rezervy ve vlastní pohotovosti, v reakci foťáku, ostření a podobně. Ale ještě k tomu muset po namáčknutí překomponovat, to už by bylo úplně zabitý. Ty píšeš, že je to pro statické snímky. Houby, přesně naopak. Pro statické pouze na stativu, naopak pro dynamické to odstraní jeden z těch nejhoprších zpomalovacích mechanismů. Když jsem měl D70-ku, tak jsem 2 roky používal jen středový ostřící bod, takže vím přesně, co jsem s D80-kou získal navíc a je mi jasné, co bych získal s profi strojem. A zkus si někdy rychlost ostření Nikkora AF-S 17-35/2.8, to jezase o něčem jiném. Dokud jsem měl D70-ku s prakticky použitelným jen středovým bodem a líným autofokusem, tak jsem měl pocit, že mi nic nechybí. Dnes už vím, co mi chybělo a co mi ještě chybí. A nejsem profi sportovní fotograf, ono to pro soukromé amatérské účely je taky hodně velký plus. Snaha dostat se k tomu, že zachytíš všechno, co chceš.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 4. 2008 13:27

Ale jo, věřím ti. Pokud předem víš, jak komponovat... vždyť jsem to psal.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KubaPa 18. 4. 2008 14:05

Pety píše:31 ostřicích bodů je nádhera - když budu vybírat bod ručně, tak mi mezitím záběr zmizí, a když to nechám na automatice, tak mi to zaostří úplně jinam, než chci. Takže se to hodí jen na statické snímky - nebo předvolit bod a čekat, až se naskytne vhodný záběr. Při tanci to možná funguje - tam se dá trochu předvídat pohyb tanečníků.
Abych se přiznal, už dva roky jsem nepřepnul z centrálního ostření jinam - mám 9 ostřicích bodů.
Já jsem se tohohle hodně bál při přechodu z 5 bodů (D70) na 11 (D200), ale zvyknul jsem si a je to v pohodě. A D300 má naštěstí možnost volit mezi tím hodně velkým množstvím bodů (teď nevím přesně) a 11 jako u D200, takže to může být buď stejný nebo lepší, podle toho jak se ta spousta bodů osvědčí
KubaPa
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka