od FotoABC 18. 4. 2008 13:19
Pety: samozřejmě, že nevybírám ten bod v době, když už si připravuju záběr, to dělám pouze na stativu, ale nejprve si kompozičně vyberu, kde chci mít obličej člověka nebo hlavu zvířete a pak fotografuju způsobem BEZ NAMÁČKNUTÍ. Kdybych se měl vracet k pouze středovému bodu, tak bych byl zoufale pomalej a velice významně by to snížilo schopnosti vystihnout pravý okamžik. A že i takhle mám značné rezervy ve vlastní pohotovosti, v reakci foťáku, ostření a podobně. Ale ještě k tomu muset po namáčknutí překomponovat, to už by bylo úplně zabitý. Ty píšeš, že je to pro statické snímky. Houby, přesně naopak. Pro statické pouze na stativu, naopak pro dynamické to odstraní jeden z těch nejhoprších zpomalovacích mechanismů. Když jsem měl D70-ku, tak jsem 2 roky používal jen středový ostřící bod, takže vím přesně, co jsem s D80-kou získal navíc a je mi jasné, co bych získal s profi strojem. A zkus si někdy rychlost ostření Nikkora AF-S 17-35/2.8, to jezase o něčem jiném. Dokud jsem měl D70-ku s prakticky použitelným jen středovým bodem a líným autofokusem, tak jsem měl pocit, že mi nic nechybí. Dnes už vím, co mi chybělo a co mi ještě chybí. A nejsem profi sportovní fotograf, ono to pro soukromé amatérské účely je taky hodně velký plus. Snaha dostat se k tomu, že zachytíš všechno, co chceš.