Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
Tomáš X. píše:Na větu:
C ani N nedávají stabilizátor do těla a to já tedy považuju za odírání zákazníků. Všechny ostatní firmy (s výjimkou Fuji, která využívá tělo D200) dodávají výběr stabilizovaných těl a objektivů k nim tak široký, že se na C i N dá v pohodě zapomenout, pokud tedy člověk nepotřebuje fullsize čip...
musím zareagovat. Canon a Nikon začali se stabilizací v době, kdy ostatní "odírali" zákazníky tím, že jim nedali stabilizaci žádnou. V té době stabilizovali objektivy, protože dost dobře nemohli třást kinofilmem.
Opravdu je stabilizace snímače taková výhoda, aby Nikon i Canon zahodili technologie stabilizace objektivů a začali stabilizovat snímače? Zvláště když IS a VR doplňují i do low-endových objektivů aniž by to nějak razantně zvyšovalo cenu? Kromě toho pro stabilizaci objektivů mluví krásný článek Radky Turcajové na Paladixu, která z titulu svého vzdělání i zaměstnání do toho poněkud víc vidí. Radka píše, že není stabilizace jako stabilizace a jsou stabilizace dražší a účinnější a levnější a méně účinné. A především jsou stabilizace specializované na určité druhy vibrací, které jsou různé na různých ohniskových vzdálenostech a u různých systémů. Pokud stojí profesionální teleobjektiv desítky až stovky tisíc korun, tak stabilizace v něm obsažená a pro něj specializovaná je úplně o něčem jiném, než stabilizace snímače v levném low-endovém těle, která navíc musí být "univerzální" pro f=10mm až 600mm. No a pak je tu otázka autofokusu. Stabilizace objektivu usnadní nejen fotografovi udržet ostřící bod na motivu, ale také (!!!!) umožní autofokusovému modelu v průběhu ostření vyhodnocovat fázový kontrast na stále stejném motivu!!! Když se mu ten motiv vibracema mění, tak je pak možná stabilizovaný výsledný obraz, ale zaostřený je kamsi do háje. A teď to důležité: stabilizujeme kdy? Když je málo světla a má tudíž problémy jak expozice, tak autofokus. A pak stabilizujeme především teleobjektivy na plnou díru, kdy je co? Malá hloubka ostrosti a kdy je fakt podstatné, kam se s rovinou ostrosti strefíme. Mám 16-85 VR. U skutečných netestovacích fotek jsem stabilizaci na 16mm ještě nepoužil a na 85mm funguje spolehlivě 1/8s. a neklepe se to v hledáčku. U 200mm nebo 300mm je ten rozkmit hledáčku a také ostřícího bodu ještě mnohem větší.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků