irmo: neviděl jsem příliš mnoho testů, kde by se porovnávala stabilizace v objektivu a v těle na ohniskových vzdálenostech 200-400mm. Dost těžko bych uvěřil, že stabilizace v Olympusu E-510 za pár šupů bude stejně účinná jako stabilizace v drahém Canon nebo Nikon objektivu 200-400mm. Ten rozkmit obrazu na snímači na takových ohniskách jak co do frekvence tak do amplitudy je docela drsný. V objektivu je možné umístit stabilizaci do místa, kde je ten rozkmit mnohem menší, než na snímači. No a u stabilizace snímače se píše menší účinnost. Na přepočtených f=128mm udržím s VR II 1/8s. vždycky (!). Nevím, jestli stabilizace snímače....
Fotografuju se zrcadlovkou 3 roky, stabilizaci jsem dlouho neměl, teď ji na záklaďáku mám a že by mi nějak extra chyběla, kdybych ji zase neměl, to opravdu nemůžu říci. Potřebuju ji zcela výjimečně a zatím vždy na záběry, které jsem mohl postrádat. Pod 85mm zatím nikdy. Stejně na krajinu a architekturu se bez stativu nechodí stablizace nestabilizace. Už jsem nějakých pár výborných krajinářů zažil a kdybych cvakal bez stativu se stabilizací, tak by mě považovali za totálního pitomce. Takže krajina se stativem, lidi, zvířata a pohyb bez stabilizace, no a když k tomu třeba máte aspoň jeden stabilizovaný objektiv, což dnes od Canonu a Nikonu není problém, tak fakt nevím, kdy by člověku měla stabilizace snímače chybět. Snad jen další součástka, co se může porouchat.
Nikon dnes nabízí se stabilizací:
18-55 VR, 16-85 VR, 18-200 VR, 55-200 VR, 70-300 VR, 70-200/2.8 VR a další VR objektivy, takže pokud se někdo NOVĚ ROZHODUJE koupit Canon & Nikon nebo Pentax & Sony & Olympus, pro které situace prosím pěkně nabídne stabilizace snímače nějakou výhodu navíc???? Kdyby mně nekdo popsal nějaké ty reálné zcela konkrétní situace s konkrétní výbavou, kdy stabilizace snímače přinese člověku, který se dnes rozhodne pro Pentax & Sony & Olympus KVŮLI stabilizaci snímače takovou výhodu navíc, že s Pentax & Sony & Olympus díky stabilizaci snímače můžeš fotit hezké snímky a Canon & Nikon musíš schovat do brašny, protože končíš nebo výsledek bude viditelně horší. Bavme se o praxi, zastánci stabilizace snímače takové situace jistě znají.
Mě by napadlo pouze makro, kde ale už pár lidí rozumně vysvětlilo, že stabilizace u makra je skoro nepoužitelná. Ale to nechme, JINÉ situace, prosím ještě jiné reálné konkrétní situace, kdy Pentax & Sony & Olympus má výhodu, že má všechny objektivy stabilizované, zatímco Canon a Nikon třeba pouze ten jeden.