Pockat pockat. Pisete tu, ze RAW obsluhuje 12 bitov cisto jasovej informacie na pixel, kym vystupny obrazovy format ako JPG poskytuje trojfarebnu informaciu 3*8 bit. To sa mi nezda. Kazdy pixel na snimaci je pokial viem zlozeny z troch subpixlov, pricom kazdy vdaka filtru pred nim obsluhuje jednu farbu. RAW teda pravdaze zbiera iba jasovu informaciu, ale azda z kazdeho jednotliveho subpixla a nie z kombinacie vsetkych troch. Rovnako nezavisle musi tieto tri udaje aj ukladat, inak by uz farbu nikto nezrekonstruoval. Pravdaze tym ze procesor vo fotaku alebo softver vie z ktoreho subpixla signal pochadza tak vie usudit aku ma onen subpixel farbu, a z troch takychto potom vznikne jeden velky pixel s celkovou intenzitou a farbou, ale tato informacia sa posklada az na monitore, respektive si ju da dohromady az oko.
Ostatne bezne obrazove formaty su na tom rovnako. Napr. tie bezstratove obsahuju sice tiez iba jasovu informaciu, ale s rozlisenim ktorej farbe ten jas prinalezi. A vystupne zariadenie potom posle patricny jasovy signal do konkretnej fareby.
Proste mne podla zdraveho rozumu vychadza ze ak sa z cipu zbiera signal s rozlisenim 12 bit, tak je to 12 bit na jeden farebny kanal jedneho pixla, t.j. na celkovy pixel 3*12 bit.
Inak, existuju trojcipove fotaky tak ako kamery?
Edit: No dobre. Wikipedia hovori cosi podobne, dostal som sa k heslu Demosaicing:
http://en.wikipedia.org/wiki/Demosaicing
A dalej som sa dopracoval k tomu ze bezny CCD ktory ma rozlisenie X mega ma naozaj iba X-mega pixlov, kym X*3 mega subpixlov ma iba tak Foveon.
Fakticky vzato, ak Bayer filter funguje tak ako to chapem, ma teda bezny snimac rozlisenie X/4 mega.
Divne ...