Co si myslíte o Panasonil Lumix DMC-FZ30

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod TA 21. 10. 2005 17:41

ja som to myslel ironicky. Pretože prvé, čo každý predavač, distribútor a výrobca robí, je, že hovorí, že to má xy megapixelov, akoby to bolo to najdôležitejšie. Nechcem povedať, že opak je pravdou, a že rozlíšenie snímača nie je dôležité, ale v žiadnom prípade to nie je to najdôležitejšie. Napr. ja by som si skôr vybral foťák s 4 Mpix a 10x opt. zoomom než, čo ja viem, 8 Mpix s 3x opt. zoomom.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 21. 10. 2005 19:40

V pripade FZ30 je rozliseni 8Mpx mozna spis na skodu, protoze stale je nejvetsim problemem tohoto fotaku sum :shock:
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TA 22. 10. 2005 14:17

Mobil-man píše:V pripade FZ30 je rozliseni 8Mpx mozna spis na skodu, protoze stale je nejvetsim problemem tohoto fotaku sum :shock:

nikto nehovorí, že stále treba fotiť s čo najvyšším rozlíšením :P
Live long and prosper!

TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Free30 22. 10. 2005 22:03

Pořídil jsem tenhle foťák (FZ30) jako svůj "již" druhý, do teď jsem přes tři roky používal Minoltu S304 (vedle klasického analogového foťáku). Musím říct že nebe a dudy, všichni ohrnují nos nad šumem, ale popravdě, kolik lidí si nechává dělat fotky větší než A4? Přitom když to srovnám s předchozím foťáčkem, nemůžu říct že ten by "taky nešuměl" :)
Pokud se jede přes RAW, není to už vůbec "tak zlé jak se povídá". No a na profi foto to už pak chce DSLR :) nikoliv tenhle stále ještě "kompakt" s malým senzorem :)
Free30
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 22. 10. 2005 22:40

Free30: takže spokojný?
Live long and prosper!

TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Free30 23. 10. 2005 16:53

2 TA: Spokojený? Myslím že ano, samosebou není to DSLR, ale to pořídím možná zase tak až za 3roky :lol: Každopádně jsem jen "koníčkář" (to v mém výkladu to znamená že to neumím, ale přesto mne to baví :lol: ) a nikoliv profesionál a oproti mojí bývalé Minoltě (S304) to je obrovský skok, každopádně myslím že bude nějaký čas trvat než zase narazím na hranice toho co bych chtěl a co mi FZ30 poskytne, proto jsem taky vlastně digitální foťák "upgradoval". No a na to ostatní mám analogovou zrcadlovku Olympus :) Ale mám FZ30 teprve VELMI krátce, zatím si pořád zvykám, učím se a hledám.. počítám že tak za měsíc budu daleko "moudřejší" :)
Druhá pravda je že kdybych ten foťák měl za "plnou cenu", přemýšlel bych asi o něčem levnějším, ale nefinanční plnění za odvedenou práci při "vedlejšáku" má v tomhle případě taky něco do sebe :)
Free30
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Masterplan 24. 10. 2005 13:45

Free30 píše:..., ale nefinanční plnění za odvedenou práci při "vedlejšáku" má v tomhle případě taky něco do sebe :)

Kam se chodí na tovýhle "vedlejšáky"?
Masterplan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Free30 24. 10. 2005 20:43

Masterplan píše:Kam se chodí na tovýhle "vedlejšáky"?k/quote]

Třeba tak že o víkendu makáte jako šroub a během té doby nejen že ze sítě bez domény uděláte síť s doménou, ale do té domény namigrujete cca 30-40PC + síťové tiskárny tak, že si uživatelé ráno v pondělí (mimo toho že se přihlašují jiným způsobem) ničeho nevšimnou :) ) a to nemluvím o poště, zabezpečení, síťových aplikacích atd...
Takže pak už jen "něco málo" doplatíte a máte FZ30 + 1GB SD Kingston ElitePro. Ale bez prace nejsou koláče asi nikde - snad jen s vyjímkou našeho parlamentu :mrgreen:
Free30
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qas 25. 10. 2005 06:04

Zkusili jste si někdo zmenšit fotku z FZ30 tak asi na 5MP? Pokud ano, tak víte, že šum v této velikosti není vůbec tak dramatický, jak se tvrdí. Je tam, ale je opravdu jemný.
ISO 400 u FZ20 a FZ30 se hodí třeba ve vinárně nebo divadle, kde nelze fotit s bleskem.
qas

Odeslat příspěvekod Free30 25. 10. 2005 18:15

qas píše:Zkusili jste si někdo zmenšit fotku z FZ30 tak asi na 5MP? Pokud ano, tak víte, že šum v této velikosti není vůbec tak dramatický, jak se tvrdí. Je tam, ale je opravdu jemný.
ISO 400 u FZ20 a FZ30 se hodí třeba ve vinárně nebo divadle, kde nelze fotit s bleskem.o/quote]

No ono v podstatě cokoliv co je (z 8Mpix) vytištěno na 300dpi a má rozměr pod cca 27x20cm bude v pohodě, šum bude vidět akorát "vyzoomovanej" při detailu na monitoru. Tedy asi jako kdybych v galerii koukal na plátno 2x3metry ze čtvrt metru :)
A je fakt že když si vyklopím displej (takže koukám shora jako u stařičké Flexarety) a beru snímek s rukama zapřenýma o tělo a popruh na krku napnutý, dá se udržet v místnosti bez blesku i čas blížící se vteřině, to ovšem ani nedýchám :).
Free30
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 25. 10. 2005 21:38

2 Free30 : ako je to s tým superzoomom? Asi len reklamný ťah, že?
Live long and prosper!

TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radovan Tesař 26. 10. 2005 07:22

Já mám FZ-20ku a řekl bych, že až na megapixely se to moc neliší. Kupoval jsem si ji jako digizačátečník a problém nebyl.
Radovan Tesař
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Free30 26. 10. 2005 19:38

TA píše:2 Free30 : ako je to s tým superzoomom? Asi len reklamný ťah, že?
Free30
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 26. 10. 2005 20:33

TA píše:2 Free30 : ako je to s tým superzoomom? Asi len reklamný ťah, že?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Free30 26. 10. 2005 23:33

Pety píše:FZ30 při menším rozlišení obraz interpoluje, při zoomování se stupeň interpolace plynule mění, až od určité pozice zomovacího prstence (45mm) použije už jenom čistý výřez 5 nebo 3 MPx. Výsledkem je možnost pracovat s přístrojem, jako by to byl 5 MPx foťák s 15,3x zoomem nebo 3 MPx s 19,1x zoomem. /quote]

Dovolim si oponovat z FZ30 v ruce :) Maximalni dosazitelny opticky zoom zalezi na nastavenem rozliseni, nejedna se o "plynule prechody", stejně tak se nejedna o interpolaci pro 5 a 3Mpix, ale o prosty vyrez snimaneho obrazu ze senzoru. Opíšu z manuálu:Mechanismus rozšířeného optického zoomu:Pokud nastavíte rozměr snímku na 3M, je z celé plochy CCD snímače s rozlišením 8M vybrána oblast uprostřed s rozlišením jen 3M, což umožňuje dosáhnout vyššího faktoru zoomu Jiná věc je, že popisky zoomovacího prstence jsou "kalibrovány" na 8Mpix tedy od 35 do 420mm ekvivalentu, nikoliv na rozšířený zoom. Ale to zmenšení snímací oblasti/zvětšení zoom faktoru pak už je jen základní nauka o optice a geometrii. No a na závěru se shodneme :) V manuálu je hezká tabulka o Optickém zoomu a Rozšířeném zoomu (RZ) - Format/Rozliseni/Zoom - 4:3/8Mpix/12x - 3:2/7Mpix/12x - 16:9/5.5Mpix/12x - 4:3/5Mpix/RZ15,3x - 3:2/4,5Mpix/RZ15,3x - 4:3/3Mpix,2Mpix,1Mpix/RZ19,1x - 3:2/2,5Mpix/RZ19,1x - 16:9/2Mpix/RZ19,1x
Free30
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka