Co si myslíte o Panasonil Lumix DMC-FZ30

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Jan Kazda 19. 9. 2005 09:37

Dobý den. Ctel bych poradit ohledně daného typu DF. Zdali je pro začátačníka vhodný, jeho vady, plusy, popř. jiný typ. Všem děkuji za odpovědi. :shock:
Jan Kazda

Odeslat příspěvekod kromec 19. 9. 2005 10:32

Zalezi co hces fotit. Tos nenapsals, to se ti tezko radi. Pokud potrebujes 12x zoom a 8mpix tak FZ30 je jedina volba. Pokud bys spis potreboval jine vlasnosti(napr sirsi ohnisko, mensi hmptnost....) tak je zas lepsi jiny fotak. Kazdy fotak se hodi na neco jinyho. Ale pokud se chces jen naucit fotit tak ti staci napr CANON A510(610,620..) do 10k ktery je velice dobre vybaveny automat s plnym manulalem. A pozdeji az bys do toho pronik tak se rozhodnout jestli stoji za ivestovat 25k do FZ 30 nebo by ti vic vyhovovala napr Minolta A200 a nebo bys chtel rovnou zrcadlovku.
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 19. 9. 2005 17:49

FZ30 nebude stát 25 - bude stát teď zpočátku 18 a pak půjde dolů. Viz například SkyFly.

Je to foťák se dvěma chybami - šum prakticky znemožňuje používat ISO 400 na fotky nad 10x15 bez použití odšumovacího softwaru a má pomalý port USB. Jinak všechno na ***** v dané kategorii.

Jestli bude vhodný pro začátečníka? Ne. Pokud ten začátečník dosud nefotil, bude pro něj zbytečně složitý a velký. Jedině jestli se ten začátečník chce rychle učit a už teď hltá všechny možné návody a má jasno, tak snad ano.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kromec 19. 9. 2005 18:21

ok stou cenou sem ujel. Oficialni cena v cesku je 21 995.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radon99 20. 9. 2005 15:55

no většina foťáků má automatický režim, takže s ním může fotit i úplné tele. Teoreticky čím vybavenější foťák, tím později narazíš na jeho hranice. Ale je to vždy něco za něco - ve foto fórech se občas někdo přizná, že se svým prvním foťákem trochu přestřelil a koupil si něco, co nevyužije. Buď zbytečně složité ovládání, ze kterého využije jen malé procento funkcí nebo je foťák zbytečně rozměrný a po prvotním nadšení už se mu nechce tak velkou krávu tahat. Přitom na fotky 10x15 cm stačí 2MPix rozlišení, takže když si koupíš kvalitní malý 5MPix kompakt ....
No fakt se musíš rozhodnout sám. Jinak mně se FZ30 líbí
Radon99

Odeslat příspěvekod Mobil-man 20. 9. 2005 16:42

No ono by se to dalo rict tak, ze nema cenu si pro zacatek kupovat zrdcadlovku nebo nejaky drahy vyspely kompakt, protoze nez ten dotycny clovek se nauci fotit a ovladat manualni rezim, tak vyjde novy lepsi fotak, ktery musi mit.
Shrnul bych to asi tak, ze pro zacatek staci neco na uceni (oblibeny A510/520) a az potom, kdy clovek zjisti, co mu na tom jeho fotaku chybi a co opravdu potrebuje a vyuzije (pokud radsi TELE/WIDE objektiv...nebo oboje) , tak az potom kupovat druhej a lepsi/drazsi fotak.
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Malkovich 29. 9. 2005 18:16

Řada Lumix je poměrně povedená serie fotoaparátů,ale myslím si ,
žeFZ30 je zatím poměrně dost drahá.Výbavou by mu mohla konkurovat Sony H1, s kterou jsem měl možnost chvíli pracovat a
cena za takto vybavený 5Mpx fotoaparát okolo 13 000,-Kč si myslím ucházející.
http://technet.idnes.cz/tec_foto.asp?r= ... igital_vse
http://www.fotoaparat.cz/article/10159/1
1.CPU AMD Athlon 64 3700+ ,Gigabyte GA-K8N Ultra-9,Gigabyte GF9600GT
Case Gigabyte AURORA ,Seagate 80+500GB ,LCD monitor LG L245WP-BN, 24" 1920x1200 full HDMI,Creative SOUND BLASTER AUDIGY 2 ZS,Logitech Z-2300 2.1 200W RMS, THX, DVD±R LG GSA
Malkovich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Terminal 29. 9. 2005 18:36

když ne FZ30, tak menší ale stejně dobrý FZ5 :-)
http://www.panasonic.cz/vyrobek.aspx?id ... ed=vyrobky

a co teprve širokáč od Panasonicu LX1? :-)
http://www.panasonic.cz/vyrobek.aspx?id ... ed=vyrobky
Terminal

Odeslat příspěvekod Mobil-man 30. 9. 2005 13:29

Malkovich píše:Výbavou by mu mohla konkurovat Sony H1, s kterou jsem měl možnost chvíli pracovat a
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pety 30. 9. 2005 17:04

Je to tak, FZ30 je o polovinu dražší, než H1. Dá se sehnat za 17590,-, běžně ale nad 18 tis., první dodávky právě přicházejí do obchodů v Čechách.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jan Kazda 19. 10. 2005 09:24

Vsem dekuji za odpovedi. a rad bzch jeste pripsal, ze jsem jiz fotil se SLR a tak male zkusenosti jiz mam. a jsem jiz zvykly na praci se sklem - zoom, ostreni, clona a ovladani pomoci kolebky se mi zda umele a neohrabane.
Jan Kazda

Odeslat příspěvekod Pety 19. 10. 2005 10:02

Mechanicky ovládanou clonu nebo čas budeš na digi hledat těžko, i kdybys koupil pravou zrcadlovku. Nejlepší je v tomhle asi ovládání rollerem. Seženeš mechanický zoom, ostření kroužkem na objektivu, čas a clonu rollery. Tak to mají DSLR a třeba FZ30 nebo S9500. Pod 15 000 Kč ale dnes dostaneš jenom něco z toho, ne všechno.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Radek1 20. 10. 2005 09:05

Měl jsem ho již v ruce a to mechanické ovládání zoomu a zaostření na mě působile dost nejistým dojmem. Neovládalo se mi to zrovna nejlépe. Dílenské zpracování objektivu tedy nic moc. Také šum na vyšších citlivostech už začal být velmi nepříjemným, už při 400 se projevoval i na formátu 10x15 cm, zejména v tmavých plochách působil už dost rušivě. Jinak se mi s ní fotilo celkem dobře, bez nějakého čtení návodu jsem se do toho dostal celkem rychle. Perfektní je rozlišení v hledáčku i na displeji. Displej by mohl být sice o něco větší, ale zase je otočný a kloub displeje vypadá velmi dobře.
Radek1

Odeslat příspěvekod TA 21. 10. 2005 15:10

Malkovich píše:Řada Lumix je poměrně povedená serie fotoaparátů,ale myslím si ,
žeFZ30 je zatím poměrně dost drahá.Výbavou by mu mohla konkurovat Sony H1, s kterou jsem měl možnost chvíli pracovat a
http://technet.idnes.cz/tec_foto.asp?r= ... igital_vse
http://www.fotoaparat.cz/article/10159/1a/quote]

Ako môžeš porovnávať H1 a FZ30? Veď, keď sa začaitočník pozrie na špecifikácie týchto prístrojov, hneď mu udrie do očí rozdiel 3 MPix!
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 21. 10. 2005 16:16

Rozdil 3Mpx neni pro bezneho uzivatele nijak zasadni; a H1 se da s FZ30 v necem porovnavat...
Mobil-man
VIP uživatel

Další stránka