Canon S2 IS vs. Sony DSC-H1 vs. Panasonic DMC-FZ20

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 4. 9. 2005 12:56

Přiznám se, že tu třetí jsem nečetl. Neumím japonsky tak dobře, abych rozeznal chválu od kritiky. :-)

Pan Koritina na fotoaparat.cz měl zcela jistě předprodukční vzorek, protože našel znatelnou vinětaci, kterou Venus Engine Plus standardně odstraňuje. Fakt je, že mu to šumělo znatelně míň, než to, co testoval Jeff Keller na dcresource. To se snad ani foťákem nazvat nedá, jaké to tam předvedlo šumy. Ale zase vinětace žádná. Takže čekám, co z toho nakonec vyleze. Ten stroj se mi jinak moc líbí. Neschopnost odstranit chromatickou vadu v přeexponovaných partiích bych mu odpustil. Pořád lepší, než když je všude, jako u (to je k tématu) H1 - a dost i u S2 IS.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod neetah 007 21. 9. 2005 09:07

Dlouho jsem procital ruzne recenze a nakonec jsem se rozhodoval mezi Sony a Canonem. Panasonic vypadl kvuli sumu.

Nakonec to vyhral Sony. Prece jen stoji 12 500,- na rozdil od 15 500,- Canonu. Nezdalo se mi, ze by Canon mel o tolik lepsi vybavu nez ten Sony. Stereo zaznam zvuku, to opravdu nevyuziju. Koupil jsem si fotak a nechci si nahravat video v mizernym rozliseni. Recenze v casopisu Digi Foto mi daly za pravdu v pripade sumu. Sony sumi mene, pri mensich velikostech ISO. Pro Canon zas hovori funkce Me barvy, kdy si ve fotaku muzete pohravat se 'sytosti' RGB kanalu. Jenze to same dokaze i Photoshop a kdyz mu pomuzu nekolika filtry ...

Jen je skoda, ze ani jeden z nich neuklada fotky do RAW.

Sonz Rulezzz
neetah 007

Odeslat příspěvekod BigBrother 27. 9. 2005 10:51

No canon má dost neostré fotky oproti Sony, takže já jdu do Sonky. Sice nmá výklomný displej, ale nemusím na něj mžourat, funkčně zcela postačuje, moje barvy od Canona nepotřebuju a navíc má nástavec na filtry, nabíječku, baterky a sluneční clonu v ceně. A vzhledem k tomu, že mám doma polarizák 58mm, tak je to jasný.
BigBrother

Odeslat příspěvekod Coalman :: 1. 11. 2005 13:06

markony píše:Ahoj jam mam Panasonic Lumix DMC-FZ20 a uplna spokojenost jesuper optyka stablzator a hlavne světelnost 2.8 nechal sem siho přivest z USA --http://www.bizrate.com/digitalcameras/pid180335000/compareprices.htmlm/quote]

cus, ale to ti ho nekdo musel privezt,ne? Protoze to snad posilaj jen po USA?Taky bych si ho nechal dovezt :)
Coalman ::

Odeslat příspěvekod TA 1. 11. 2005 21:43

BobB píše::roll: tak sem si myslel ze se tady dozvim odpoved a nic :-( taky nevim kterej koupit, Panasonic(FZ5), Sony nebo Canon, jeden rika to a druhej zas neco jinyho, asi pockam na konec srpna co udela FZ30 s cenama :-) ale jo ho chci uz na prazdniny :(

Oplatilo sa čakať :?: Asi nie.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Iol 3. 11. 2005 09:33

Ja bych jako vyhody Canona uvedl obyc 4 AA baterky. Kdyz dojdou - obe sady co mam, kuchnu diskmena, kdyz odejdou uplne, za par susnu mam nove. Vydrz je skvela, mam odzkouseno. Navic pokud jste nekdo videli video jaky z S2IS leze tak to je proste uzasny! Koupil jsem ho zene na foceni, ale tak vidim, ze uz nebudeme muset porizovat kameru.
Ke kvalite fotek nemam moc co bych dodal - nejsem profesional, ale ostry snimek urcite poznam, takze to co tady nekdo tvrdil je blbost. Ono je treba s tim fotakem pri foceni moc nemavat (nebo si na opravdu pekne zabery poridit stativ) :-)
Go go, google...
Iol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 3. 11. 2005 11:37

Iol píše:Koupil jsem ho zene na foceni, ale tak vidim, ze uz nebudeme muset porizovat kameru.

Akú máš kartu? Alebo používaš nejakú prenosnú fotobanku?
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Trup 17. 11. 2005 11:53

Měl jsem možnost se blíže seznámit se Sony H1: dělá rychle ostré, barevně čisté fotky bez šumu, má velký kontrastní display, obrovskou výdrž na pouhé dvě tužkovky (musí být ale Sony Stamina), má velké možnosti rozšíření pomocí předsádek. Nevýhodou je snad jen malý obraz v hledáčku...
Konica Minolta Dimage Z3 (zatím)
Trup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 17. 11. 2005 19:15

Trup: Kromě toho má debilně přeložený český návod, nelogické menu, jako všechny Soňáky používá na automat zbytečně dlouhé časy a co je nejhorší, ten objektiv má poněkud velkou chromatickou aberaci. Ale jinak je opravdu skvělý. A s tím "bez šumu" bych byl opatrnější, tak jak jsi to napsal je to zavádějící. Ano, má minimum šumu na nejnižší ISO. A na ISO 400 šumí o chlup míň, než třeba S2 IS - asi tak stejně jako FZ5.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod neetah 24. 11. 2005 07:50

to Pety: po pravde receno fotit na ISO 400 s fotoaparatem tehle tridy je sebevrazda. Je jedno jaky fotak clovek zvoli, at mene sumici H1 nebo sumaka od Panasonicu. Stejne bude na fotkach vzdycky sumu vic nez je zdravo.

Stale pises o chromaticke vade u H1, ale jak uz jsem tu nekde napsal i tak H1 vyhrala v recenzi s ostatnimy fotoaparaty tehle tridy. Ona ta chromaticka vada se vzdycky projevit nemusi. A pak tu mame Photoshop. :-)
neetah
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Harry_ 24. 11. 2005 12:13

Koukam, ze otazka IS2 x FZ30 a DSC-H1 neni stale jednoznacne resitelna ;)
Harry_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mobil-man 24. 11. 2005 14:41

Otazka FZ30 je celkem jasna, ale tady je v ringu FZ-20 :wink:
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Trup 24. 11. 2005 15:15

že jsem napsal "bez šumu" jsem samozřejmě myslel nadneseně. Nicméně v testu Digi vyhrál, a to se neodvolávám jen na recenze, ale hlavně na testovací snímky na přiloženém CD. Co se týče dlouhých časů při automatice, dělají to snad všechny kompakty, jelikož mají málo světelné objektivy, ultrazoomy tuplem, jelikož spoléhají na stabilizátor. Proto na automatiku nefotím. Na menu Sonyho si člověk zvykne tak jak na každé jiné (míval jsem P-93, než mi ho ukradli z auta). A špatně přeložený manuál...to už je snad v česku tradice...
Konica Minolta Dimage Z3 (zatím)
Trup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 24. 11. 2005 19:26

Aberace se objeví zcela jistě při vyfocední stromu nebo třeba mříže proti jasné obloze. Když tohle neví recenzent, tak ji holt u některého foťáku najde a u jiného ne.
Rozhodně není dobré stavět názor na jediné recenzi. Upozorňuji, že ty v časopisech bývají často nedůvěryhodné. Ano, DIGI může být výjimkou. Ale nemusí. Vždycky se vyplatí porovnat těch recenzí co nejvíce. A střízlivě zvážit, čím se liší a jak a proč k těm odlišnostem mohlo dojít.
Mimochodem, šum jde softwarově odstranit lépe, než aberace.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod neetah 6. 12. 2005 18:15

Musim se trochu omluvit. Od okamziku, kdy jsem si poridil Sony H1, jsem se vice mene venoval foceni, byl to muj prvni, vysneny, digital a obcas jsem byl nekriticky. Nyni jsem se konecne odhodlal k mnoha hodinam prohlizeni a upravovani fotografii pro tisk. Jiz drive jsem si byl vedom, ze objektiv H1 neni dokonaly, Carl Zeiss to holt neni. Chromaticka vada tam je holt vetsi, nez u Panasonicu FZ5, FZ20 a nebo u Canonu IS S2. Ale netusil jsem, jak me zacne stvat. Pri zbeznem prohlednuti fotek neni tak zrejma, ale ....

Fotky zpracovavam ve Zoner Photo Studiu 8, to si s aberaci dokaze poradit omerne dobre, i kdyz nasilne. Photoshop umi jiste lepsi veci, ale i tak se da aberace odkazat do patricnych mezi.

I presto bych nemenil. :)
neetah
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka