flor: Nevim, jake kalkulace bys tu chtel. Stejne by to byl jen jeden konkretni priklad
Hele, jak jsem napsal driv, mam problem s tim delenim fotaku a nekdy s hodne zjednodusujicimi argumenty. Delit fotaky na kompakty, ultrazoomy, zrcadlovky se setakama a skoncit u profikompaktu a bezzrcadlovek mi prijde hodne zjednodusujici. A ty argumenty s nekolikakilovou vybavou mi uz prijdou jako argumenty a la Ganec.
Pro vysvetleni: ja Gancovi napsal tak 1-2 prispevky a zjistil jsem, ze se s nim rozumne bavit neda, tak ho od te doby ignoruji ... U Tebe ten pocit nemam, proto si snad takove "argumenty" odpustit muzeme.
Myslim, ze takovy clanek, co jsi napsal, urcite spousta amateru uvita. Urcite je treba lidi "odrazovat" pred nakupem tela jen se setakem. Zaroven si myslim, ze ta problematika je komplexnejsi a autor takoveho textu by to mel psat trosku s nadhledem, a v pripade potreby treba ten text i updatovat. Vsak fototechnika se vyviji obrovskym tempem.
I kdyz tvuj argument velikosti a vahou chapu, dost lidi na to da, ma to i druhou stranu mince - ergonomii, dokupovani gripu, vydrz akumulatoru, koneckoncu i porizovaci cena apod. Sam znam dost lidi, kteri lozi nekolikadenni treky na hory a tam proste setri kazdy gram. Na druhou stranu, znam dost lidi, co preferuji pohled do optickeho hledacku pred elektronickym (protoze treba do monitoru cumi cele dny ...) a ze nektere elektronicke jsou opravdu peklo.
Svet neni cernobily a rozumne a lehke sestavy na foceni se daji najit i u bezzrcadlovek i u zrcadlovek, samozrejme u bezzrcadlovke snaz. Naopak, pokud nekdo chce profi vybavu, tak ji bude mit tezkou tam i tam.
Takze zaver? Podle me, poiud se bavime o systemu s vymenitelnymi objektivy, tak to kapesni reseni neni tak jako tak. Za kapesni reseni moc nepovazuji ani 250g vazici Ricoh GR, ktery pouzivam. Vetsinovy pripad bude asi takovy, ze se stejne taha nejaka brasna, tu trochu vetsi, tu trochu mensi. ale brasna. Ve stativu zasadni problem nebude. U vahy odpovidajicich sestav bezzrcadlovek a zrcadlovek se muzeme bavit cca o 200-300gramech? Samozrejme se daji najit vetsi extremy obema smery ...
... a za me je to k tomuto opravdu vse.