Ještě shrnutí a poznatky po několikaměsíčním používání: Fotil jsem se Sony A100, který má velký čip APS-C (set se dvěma zoomy+ široký zoom Sigma). Párkrát jsem ale potřeboval delší ohnisko, tak jsem si pořídil použitý DSC-HX400 z druhé ruky. Po koupi jsem chvíli litoval, protože místo klasického šumu jsem měl slité tvary (vypadaly jako červíci). Ale záhy jsem zjistil, že předchozí majitel nastavil zvýšení ostrosti na MAXIMUM a šum byl slitý a deformovaný. Po chvíli laborování se mi foťák podařilo nastavit tak, že se fotky zcela vyrovnaly daleko dražším modelům s čipem APS. Dva nedostatky (velká hloubka ostrosti, absence RAW) mne netrápí. Pořídil jsem si k DSC-HX400 ještě předsádku wide 0.45x, takže mi zcela nahradila Sigmu 10-20mm. Sluneční clona tulip - závit 67mm (aby nedocházelo k vinětaci) s redukcí 55/67 taky super věc a doporučuju ještě přikoupit jeden akumulátor. Původní A100 se všemi zoomy jsem prodal, jen jsem si nechal starý Sony blesk (fotí s redukcí). Teď už nemusím tahat velkou brašnu a komfort obsluhy je úplně super. Žádné šroubování zoomů, navíc focení nad hlavou a u země, živé náhledy, možnost HDR, panorama, video v super kvalitě. Ještě k tomu videu: přídavný mikrofon ECM-XYST1M sice moc vizuální parády nenadělá, ale technicky je to neobyčejně velmi zdařilý kousek. Zvuk jsem slyšel (orchestr a sólista) jak na bedny, tak i na sluchátka a je to úžasný, co takový mikrofon ECM-XYST1M dokáže... Jako když si z uší vyndáte vatu
. Normální přídavný mikrofon je proti tomu srágora. Všem zájemcům vřele doporučuju !!! Výborný fotoaparát, výborné příslušenství !!!