Lumix22:
Fz38 budem mať v októbri rok. Niečo som si čítal na nete, ako čo funguje, clona, čas a iso. A potom skúšal čo dokáže moj fotak. ISO sa snažím nepoužívať viac ako 250 - väčšinou mam nastavenú automatiku a obmedzenie na 400 (to ked idem fotiť zver a rýchlo zapadá, alebo vychádza slnko), ked fotím niečo "statickejšie" a menej premenlivé tak si nastavým ISO sám. A program väčšinou používam S, alebo ak mám viac času tak M. Dost sa riadim podľa Histogramu (i ked nie vzdy sa da, to ti povie každý - hlavne pri zložitejších svetelných podmienkach) Pri extrémnejších svetelnych podmienkach často využívam bodové ostrenie (hlavne ak je niečo preexponované, bledej farby a chcem aby to nebolo preexponované a je to nejaký hlavný objekt). Nikdy už nefotím na iA, lebo som mal o dosť horšie výsledky. Fotím na plnú veľkosť a potom to podľa potreby zmenším v PC, no najskôr upravým kontrast, krivky... trošku doostrím, ale nesnažím sa robiť nejaké extrémne úpravy v PC - iba klasika, zle fotky vymažem (pokial to vidim) už vo fotoaparáte. Veľmi dôležité je miesto fotografovania (hlavne čo sa týka prírody) snažím sa fotiť tak aby som nemal silné protisvetlo, aby som nefotil z osvetlenej lúky napr. do tieňa (ak je tam zver) - proste, aby bolo prostredie rovnorodé (bez svetelných zmien - ked fotim na 18x zoom). Na 18x zoom používam min. čas 1/60 a kratší (ak sa jedná o statický objekt/málo pohybový), lebo ten dokážem udržať ešte v pohode zruky a dá sa aj relatívne ostro odfotiť. A snažím sa neskúmať fotku v mierke 1:1 a hľadať chyby a čo ako sa nedá, ale hladať čo ako sa dá

, aby boli uspokojivé výsledky. A hlavne fotiť, fotiť a neznepokojovať sa hned prvým, druhým prípadne tretím neúspechom alebo negatívnym komentom ostatných užívateľov, ale naopak sa učiť. No napísal som ti nejaké svoje osobné postrehy (dúfam že nie kraviny

). Musíš si nájsť svoj osobný spôsob, lebo každému sa môže hodiť iný postup. Šetrím si postupne na zrkadlovku, tak uvidím čo z toho vznikne ešte - lebo ma to dosť chytilo

, a hlavne chcem fotiť zver a nato potrebuješ už ozaj kvalitku ak sa chceš venovať profesionálnešie, žiadny set atď...Ale FZ38 mi za ten rok dosť pomohla. Tak ešte si to nehaj prejsť hlavou poradiť sa aj s inými užívateľmi a hlavne vedieť čo od toho očakávaš - ak nechceš meniť objektívy a mať plnší ruksak aj za cenu, že to nebudú špičkové fotky, či rýchlosť tak si ho kúp - odfotíš s ním skoro všetko - od makra po tele (v zodpovedajúcej kvalite fotoaparatu a tvojim schopnostiam). Najdôležitejšie veci sú ale aj tak smer, kvalita svetla a vzdialenosť objektu, ak zistiš ako funguje tvoj foťák a jeho pre a proti, tak si myslím že si vyhral a môžeš mať zaujímavé výsledky s každým foťákom...Sorry ale rozpísal som sa trochu
PS: mám aj fotky, čo fotil môj otec, ale tie by som sa hambil sem dat

...foti na automatiku a je starší...tomu ked je trochu horšia viditelnosť odporúčam zapnúť blesk

...On mi povedal čo som to kúpil za zlý foťák, že to fotí strašne

...čas , iso...mu nič nehovorí
A ja hovorím, že ľudia často nevedia čo chcú - najradšej všetko, horšie keď zistia, že nato nemajú, či už financie, alebo vlastnost - chcieť tomu pochopiť/učiť sa, alebo kriticky sa seba samého opýtať, či to ozaj potrebujú...zato foťáky, či výrobcovia nemôžu
![;-] ;-]](./images/smilies/08.gif)
...Mnoho ľudí zbytočne utráca za zrkadlovky, ked využijú vlastnosti foťaku za 100 eur