Panasonic DMC-FZ35/FZ38

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Daemonius 8. 8. 2010 08:30

Velmi slušné fotky.. RAW only?
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oniiicek 8. 8. 2010 08:37

No k tomu odpadu: Čo som fotil tie bicykle, tak po technickej kvalite sa dalo použiť 90% fotiek (ked nerátam dobrú kompozíciu, či nejaký umelecký okamih). Ono dosť veľa vecí je aj o intuiicii a možno aj o šťastí a zároveň pevnej ruke. Ale tak na rýchle akcie by to chcelo niečo ešte lepšie - to priznám.. Ked fotím hmyz/žaby :-) , tak by som povedal že sa to blíži k 100% :-) ...Ale tú letiacu včelu (na tom kvete) som odfotil na 15krát(fotil som z ruky a to ešte bolo pod mrakom)...Ale veľakrát si vyberám svetlo a miesto, aby som to v rukach udržal (nič nebolo zatial fotené zo statívu)...Ale uvedomujem si že so zrkadlovkov by som si mohol dovoliť viac. Len som chcel povedať, že ak užívateľ fotoaparátu si to vie aspoň trochu nastaviť a nemá viac peňazí tak sa dajú pekné fotky aj s týmto urobiť. Jasné, že zrkadlo je zrkadlo, ale už sa mi raz aj stalo, že sa ma chlapík opýtal, že akou zrkadlovkou som to fotil :-), ale to boli fotky fotené za ideálnych svetelných podmienok pre tento fotak - žiadny extrém.Samozrejme to bol úplný laik, ktorý nemal ani také fotky ako ja (no mal zrkadlo so setovým objektívom). A skúšal som fotiť aj v sérií, no zistil som že väčinou ten prvý obrázok mi vyjde aj tak najlepší :-D...Do budnúcnosti chcem zrkadlo :-D, ale to až keď budem mať nato, lebo základným setovým objektívom by som asi nevystačil a na viac zatiaľ nemám...

-- 8. 8. 2010 08:39 --

Daemonius píše:Velmi slušné fotky.. RAW only?

No práveže nie...lebo zatiaľ som sa to nenaučil upravovať do uspokojivej podoby :oops: a mám pomalší počítač (tak som ani nato nervy nemal) a Fotím na A,S,M prípadne P (napr. kamarátov na nejakej opekačke). Keď som fotil na iA tak by som povedal 50 - 60% fotiek bolo dosť neuspokojivých

Tu ak si chcete pozrieť tak plná veľkosť niektorých foto

http://img412.imageshack.us/img412/8123/web1d.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/7568/p1000375r.jpg
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 8. 8. 2010 15:34

Tu som skúšal makro
Obrázek

Tie kvapky budem sa musieť ešte naučiť fotiť, ale prvýkrát som ich fotil a ešte nemám statív :oops:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A tu na plný zoom zruky
Obrázek

Obrázek

Som rozmýšlal, že si zaobstarám makro predsádku, som niekde videl fotky z FZ8 s makro predsádkou a na ultrazoom boli nádherné!
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 10. 8. 2010 11:55

Tak bol som vyskúšať vyfotiť aj wildlife s týmto foťákom. Fotené skoro na plný zoom a zruky...Škoda toho kríčku, som si ho všimol až doma na PC

Obrázek
Naposledy upravil oniiicek dne 11. 8. 2010 10:32, celkově upraveno 1
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lumix22 10. 8. 2010 23:56

oniiicek: Musím říct, že jsi nafotil opravdu moc hezké fotky. Jak dlouho ses s tím fotákem učil? Uvažuju, že si ho v brzké době taky pořídím + časem i stativ. ;-)
lumix22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 11. 8. 2010 10:02

Lumix22:

Fz38 budem mať v októbri rok. Niečo som si čítal na nete, ako čo funguje, clona, čas a iso. A potom skúšal čo dokáže moj fotak. ISO sa snažím nepoužívať viac ako 250 - väčšinou mam nastavenú automatiku a obmedzenie na 400 (to ked idem fotiť zver a rýchlo zapadá, alebo vychádza slnko), ked fotím niečo "statickejšie" a menej premenlivé tak si nastavým ISO sám. A program väčšinou používam S, alebo ak mám viac času tak M. Dost sa riadim podľa Histogramu (i ked nie vzdy sa da, to ti povie každý - hlavne pri zložitejších svetelných podmienkach) Pri extrémnejších svetelnych podmienkach často využívam bodové ostrenie (hlavne ak je niečo preexponované, bledej farby a chcem aby to nebolo preexponované a je to nejaký hlavný objekt). Nikdy už nefotím na iA, lebo som mal o dosť horšie výsledky. Fotím na plnú veľkosť a potom to podľa potreby zmenším v PC, no najskôr upravým kontrast, krivky... trošku doostrím, ale nesnažím sa robiť nejaké extrémne úpravy v PC - iba klasika, zle fotky vymažem (pokial to vidim) už vo fotoaparáte. Veľmi dôležité je miesto fotografovania (hlavne čo sa týka prírody) snažím sa fotiť tak aby som nemal silné protisvetlo, aby som nefotil z osvetlenej lúky napr. do tieňa (ak je tam zver) - proste, aby bolo prostredie rovnorodé (bez svetelných zmien - ked fotim na 18x zoom). Na 18x zoom používam min. čas 1/60 a kratší (ak sa jedná o statický objekt/málo pohybový), lebo ten dokážem udržať ešte v pohode zruky a dá sa aj relatívne ostro odfotiť. A snažím sa neskúmať fotku v mierke 1:1 a hľadať chyby a čo ako sa nedá, ale hladať čo ako sa dá :-), aby boli uspokojivé výsledky. A hlavne fotiť, fotiť a neznepokojovať sa hned prvým, druhým prípadne tretím neúspechom alebo negatívnym komentom ostatných užívateľov, ale naopak sa učiť. No napísal som ti nejaké svoje osobné postrehy (dúfam že nie kraviny :-) ). Musíš si nájsť svoj osobný spôsob, lebo každému sa môže hodiť iný postup. Šetrím si postupne na zrkadlovku, tak uvidím čo z toho vznikne ešte - lebo ma to dosť chytilo :-), a hlavne chcem fotiť zver a nato potrebuješ už ozaj kvalitku ak sa chceš venovať profesionálnešie, žiadny set atď...Ale FZ38 mi za ten rok dosť pomohla. Tak ešte si to nehaj prejsť hlavou poradiť sa aj s inými užívateľmi a hlavne vedieť čo od toho očakávaš - ak nechceš meniť objektívy a mať plnší ruksak aj za cenu, že to nebudú špičkové fotky, či rýchlosť tak si ho kúp - odfotíš s ním skoro všetko - od makra po tele (v zodpovedajúcej kvalite fotoaparatu a tvojim schopnostiam). Najdôležitejšie veci sú ale aj tak smer, kvalita svetla a vzdialenosť objektu, ak zistiš ako funguje tvoj foťák a jeho pre a proti, tak si myslím že si vyhral a môžeš mať zaujímavé výsledky s každým foťákom...Sorry ale rozpísal som sa trochu

PS: mám aj fotky, čo fotil môj otec, ale tie by som sa hambil sem dat :-)...foti na automatiku a je starší...tomu ked je trochu horšia viditelnosť odporúčam zapnúť blesk :-) ...On mi povedal čo som to kúpil za zlý foťák, že to fotí strašne 8-)...čas , iso...mu nič nehovorí

A ja hovorím, že ľudia často nevedia čo chcú - najradšej všetko, horšie keď zistia, že nato nemajú, či už financie, alebo vlastnost - chcieť tomu pochopiť/učiť sa, alebo kriticky sa seba samého opýtať, či to ozaj potrebujú...zato foťáky, či výrobcovia nemôžu ;-]...Mnoho ľudí zbytočne utráca za zrkadlovky, ked využijú vlastnosti foťaku za 100 eur
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 11. 8. 2010 16:18

Tu som ti dnes nafotil pre porovnanie automatikou a manuálnym nastavením nič v PC nevylepšované (iba zmenšené) Všade použitý blesk

Linky:

1. Manuálne 2. Automaticky
http://img148.imageshack.us/img148/2434/web1k.jpg

1 a 2 Manuálne 3. Automaticky (bez Blesku, lebo automatika ho ani nespustila)
http://img832.imageshack.us/img832/6449/web3i.jpg
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 8. 2010 16:44

Z toho testu 2 len vyplyva, ze aj na FZ38 treba dat korekciu expozicie natrvalo do minusu .. ako takmer u vsetkych dnesnych kompaktov...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lumix22 12. 8. 2010 00:20

oniiicek: Mě osobně zatím stačí UZ. Zrcadlovku bych v současnosti nevyužil. I když UZ FZ45/100 taky nemusí být špatné kousky. Takže ještě nevim, který pořídit a mám o čem přemýšlet. Ale nejspíš to vypadá na FZ38. Až UZ budu mít a budu potřebovat něco prokonzultovat, můžem to pak probrat přes vzkazy?

Jinak co se týče těch tvých testovacích fotek s tou slečnou, tak se mi líbí z 1. ta první fotka a z 2. taky ta první fotka. Tyhle fotky podle mě vypadají nejreálněji. ;-)
lumix22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 17. 8. 2010 12:00

Tak prikladam fotografie smutnej udalosti, ktorá sa odohrala po 15 minútovej prietrži mračien...Všimnite si že voda vzadu pri tých ľudoch ešte nebola, tak si viete predstaviť aká veľká bola tá prívalová vlna a odrazu..ľudia sa mohli akurát tak bezmocne pozerať...za 10 sekúnd bola celá obec pod vodou...Voda mala v priemere 50cm výšku na ceste!!! Mimochodom ten chlap na prvej fotografii kričal na ľudí vzadu, lebo tí nevedeli že sa valí voda...naozaj to bol okamih

Obrázek

Obrázek

A takéto kamene sa ukázali na ceste po opadnutí vody

Obrázek
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FJakub 18. 8. 2010 18:25

Mám taky fz38 a rád bych se zeptal na co byste fotili lidi, jedná se o folklor ale bude to i v pohybu :( a přes den ale i večer máte s něčím podobným zkušenosti? Dííky
FJakub
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lumix22 17. 9. 2010 21:04

Já už jsem na 95% rozhodnutý pro FZ38, ale ještě ve mě trochu hlodá podivné přesvědčení, že by mohla být FZ45 lepší, takže nevím. Co myslíte vy? :hm Jinak brašnu a kartu už mám vybranou, takže te zbývá jen ten fotak.
lumix22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lumix22 25. 9. 2010 01:21

Tak od pondělka mám doma taky FZ38. Jak jsem doma na monitoru viděl ty fotky z ní, tak mi spadla brada úžasem 8-D . Samozřejmě, zrcadlovka je kvalitou o něco dál, ale o proti klasickým kompaktům je tohle fotidlo taky někde jinde. Zatím jsem ve stádiu učení, ale jde mi to celkem dobře. Ale už vím co bych chtěl pod stromek, jako příslušenství k tomuto fotáku... Takže shrnuto a podtrženo, myslím že jsem koupil dobře. 8-) ;-)
lumix22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oniiicek 10. 10. 2010 19:14

No dnes som skúšal fotiť s polarizačným filtrom. Lenže nechápem niektoré obrázky boli naozaj krásne aj čo sa týka farieb a dosť veľa aj takých akoby menej farebných (ešte horšie ako bez neho). Viem že sa používa na zvýraznenie oblohy a potlačenie odleskou, ale stane sa že aj farby sú krajšie, ale dnes som nafotil väčšinou akoby menej farebné...Filter mam Cokin
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 10. 10. 2010 20:27

Musí se správně natočit a musí být podstatná část oblohy modrá. Taky zaleží na úhlu vůči Slunci (tedy na kterou světovou stranu fotíme). Trochu problém je, že v EVF není výsledek nastavení moc dobře vidět.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka