Panasonic DMC-FZ35/FZ38

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 31. 7. 2010 07:02

lumix22 píše:Jinak u z toho zrcadla se mi líbí tenhle set: http://www.mall.cz/digitalni-zrcadlovky ... af-s-dx-vr. Jaký velký by byl zoom u toho druhého objektivu? Tipuju tak 8x.

Zoom je poměr mezi nejdelším a nejkratším ohniskem. Takže zoom toho delšího objektivu je
3,64x. :) Z toho vidíš, k čemu je takový marketingový údaj dobrý - záleží totiž na pokrytých ohniskách a velikosti snímacího čipu, ve skutečnosti na rozsahu zorných úhlů všech objektivů.

"Zoom" obou objektivů dohromady je už ale 11,1x...

Aby si člověk mohl udělat představu, uvádějí se u kompaktů a UZ ohniskové rozsahy přepočtené na kinofilm, tedy pro ekvivalentní zorné úhly. Jestliže má Panasonic FZ100 uveden rozsah 25-600 mm, jde o přepočítaná ohniska, ve skutečnosti je to 4,5-108 mm, jak má napsáno na objektivu.

S D3000 a těmi dvěma skly bys měl přepočítaný rozsah 27-300 mm.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lumix22 31. 7. 2010 11:46

Aha, já jsem si říkal, jak se ten zoom u těch objektivů od té zrcadlovky dá vypočítat. Takže se vydělí 200:55 a dostaneme těch 3,64x, kdežto ten druhý má zoom jen 3,05x.
lumix22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 31. 7. 2010 13:28

Jasně vidíš, že z toho údaje nepoznáš, jestli jde o objektiv širokoúhlý, základní, teleobjektiv... Na to potřebuješ znát ohniska a poměr velikosti čipu ke kinofilmovému políčku, tzv. crop faktor. Levné zrcadlovky Nikon, Pentax, Sony mají crop 1,5, Canon 1,6, kdežto FZ100 5,55.

Čím větší zoom, tím větší složitost objektivu s přímým dopadem na optickou kvalitu - platí úměra, čím větší zoom, tím víc optických vad. Samozřejmě to neplatí vždy a přesně, záleží na konkrétní konstrukci, ale většinou to odpovídá. Proto se nediv skepsi lidí, kteří už nějakou dobu fotí, k 26x zoomům - to je sklo vhodné tak ke kameře, kde se při malém rozlišení a pohybu obrazu ledacos ztratí, ale na statické fotce jsou vady znát. K zrcadlovkám sice existuje 15x zoom, ale je chápán jako univerzální sklo nízké kvality třeba na dovolenou. Na "opravdové" focení dávají fotografové přednost pevným ohniskům bez zoomu nebo max. 5x zoomům.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lumix22 31. 7. 2010 20:13

crop: takže vlastně ten crop by měl být co nejmenší. Stejně by, ale UZ nedosáhly takových hodnot jaké dosahují zrcadla za tu cenu za jakou se prodávají. JJ s těmi zoomy mi to je jasné. Lepší mít menší zoom, kvalitní čip, méně Mpx, kvalitnější optiku atd. a lepší obraz než to co dnes předvádějí výrobci u kompaktů a UZ. Takže je lepší se řídit rčením: méně je více. ;-)
lumix22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 31. 7. 2010 23:51

Teraz si vlastne sám možeš urobiť úsudok na tebou založené témy ohladom noviniek Panasonicu...
Novinka, či starší model, alebo iný výrobca, v podstate jedna a tá istá kvalita, v porovnaní s DSLR = mizerná.
Ludia sa nechajú obalamutiť presne takým popisom aký si tu ty skopíroval z webu výrobcu...
web výrobcu píše:Panasonic Lumix FZ100 = Rychlost, kvalita a ještě jednou rychlost – to jsou nezbytné předpoklady pro jakýkoliv fotoaparát, který má ambice zachytit dynamické sportovní dění nebo autentické momentky z každodenního života.

moja odpoved je asi takáto.. : A teraz tú o červenej karkulke... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nikto ťa nechcel uraziť, ale človek ktorý fotí a rozumie sa tomu, si pozrie základné technické parametre, vlastne stačí jeden a to velkosť snímača a hned je mu jasné či to použitelné je alebo nie...

EDIT: ..úprava citácie ...
Naposledy upravil pufko dne 1. 8. 2010 08:20, celkově upraveno 2
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 8. 2010 07:35

Nebyl bych tak přísný - většina kompaktů dokáže udělat koukatelné fotky, pokud je k tomu dost světla, tedy pokud vystačí s ISO do 200. Problém je ale v současném trendu supermegaultrahyperzoomů - objektiv s 26x zoomem prostě nejde udělat v dostatečné kvalitě na to, aby uživil 14 MPx. Obraz bude mít pravděpodobně asi tolik detailů, jako na starých dvoumegapixelových přístrojích, takže na 10x15 cm fotky O.K., ale na to opravdu nepotřebujeme 14 megapixelů, určených na bilboardy, a patlat se s šesti až osmi megabajty dat na snímek, když by stačilo 10x míň. Doporučil bych takový foťák přepnout trvale na 3 MPx, jenže u Panasonicu to znamená výřez z prostředka a superzoom, takže to ani nejde.

pufko: Ale ta věta, kterou jsi ocitoval, je naprosto pravdivá - vždyť se v ní nehovoří o ničem konkrétním... 8-D Edit: Jo, jak jsi to doplnil, už to vypadá jako vtip...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod metyn 4. 8. 2010 06:16

pety nevíš prosím tě jaký je rozsah clon na wide a jaký na tele u 38? respektive jaké clony používá, dík
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 8. 2010 06:32

Ale jo, vím, u Panasonicu to píšou - Vícestupňová irisová clona (F 2,8 - 8 (W) / F 4,4 - 8 (T))

Jestli má clonová čísla odstupňovaná po 1/2 EV nebo po 1/3 EV, to nevím - ale myslím si, že po 1/2.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod metyn 4. 8. 2010 13:55

dík
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod strny88 7. 8. 2010 02:04

zajmavá a odborná diskuze,především Pety dává najevo jak krasně tomu rozumí a dokáže to popsat, v mnoha věcech jsem se mnohé přiučil. FZ38 mám málo přes půl roku a ani momentálně bych neměnil za jiný stroj. Na me učely je to perfektní, s rozsahem jaký ma FZ38 se dají natáčet celkem kvalitní a po tvůrčí práci velice zajmavé videa.
ale proč tu jsem, napadla mne myšlenka, jelikož 38 mám stále u sebe udělat multimediální zařízení. tj, do jakého kodeku převadět videa z pc aby je fz38 přehrál třeba na TV._
Siemens M50,CX65,Nokia3510i,SamsungE720,MotorolaE398,L7,RazrV3,RizrZ3,SagemMYZ-55,LG Shine,NokiaN82,Sony Ericsson w810i,Motorola Ming,Samsung Galaxy Spica,Motorola DEFY,ATRIX, X, X+1,X Style,X4,Z3 PLAY,LG G8s,Google Pixel5, Pixel8
strny88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 7. 8. 2010 06:26

Tak to bych radši nezkoušel, daleko lepší je koupit si něco takového, jako je http://www.nc.cz/wd-tv-hd-live-media-player-full-hd-media-prehravac-hudba-foto-video-usb-lan-internet_d21659.html.

Za pochvalu dík, ale to, co píšu, jsou obecné základy, které se už nikomu nechce opakovat. Nejlepší zdroj fotografických znalostí v češtině najdeš na http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oniiicek 7. 8. 2010 19:04

Tak ja budem mať panasonic Fz38 rok...Fotím s ním kadečo a sedí mi do ruky super a navyše som pyšný keď ho vezmem na nejake preteky bicyklov kde ma každý zrkadlovku a ja nemusím s ničím veľkým trepať kade tade :-)...Pre obyčajného užívateľa je to super foťák i keď v niektorých prípadoch by som už bral zrkadlovku, ale niesom až tak náročný :-) Ešte si chcem dokúpiť makro predsádku...Dávam nejaké linky z tohto foťáku, čo som nafotil ja...

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
oniiicek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 8. 8. 2010 07:00

klobou dolů, mě osobně se fotky líbí velice a zvlášť ten pohyb na kole, vzhledem k tomu, že fotíš 38 tak si myslím, že je to velice slušné. apropó jáký máš asi cca odpad při takovém to focení? možná bych zkusil trochu prodloužit čas tím pádem snížit clonu a dosáhnout lepšího rozostření
Naposledy upravil metyn dne 8. 8. 2010 19:33, celkově upraveno 1
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 8. 8. 2010 07:10

oniiicek , si jeden z mála čo vedia svoj foťák aspon poriadne obsluhovať...
pufko
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka