Jaký ultrazoom v rozmezí 10 až 13 tisíc?

Diskuze o přístrojích s větším než sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Papi 1. 6. 2009 12:19

Zrcadlovkář mi ho neporadil, spíš doporučil, jelikož byl na tom stejně jako já v rozhodování a rozhodl se pro zrcadlovku za drahý peníz a fotí ted 2x do roka,jelikož když si vzpomene, co všechno sebou musí vzít a sčím se musí táhnout, tak už nemá chuť to brát sebou, zvlášt na cesty atd... .
Je těžší, ale prostě to už snesu, volím špičku mezi kompaktech a v kompaktech není zatím lepší fotáků než Canon G10 a ještě Panasonic LX3, volím G10.
Od ultrazoomu sem upustil, jelikož si myslím, že mi těch 5x zomm bude stačit (tady teda slza, že mohl mít aspoň 10x násobný), a čím víc se použije zoom, tím kvalita klesá ...., už to bude spíš zase marketing.
Nokia 3330 -> Nokia 6280->Nokia 6500 slide(4 GB)
Papi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 6. 2009 12:58

to si pleties s megapixlami .. cim viac megapixlov, tym ten jeden ma horsie vlastnosti (co za prekvapivo prejavi aj na celkovom zabere, trebars aj zmensenom)

So zoomom su problemy najma v tom, ze cim vacsi zoom, tym treba kratsi expozicny cas aby zaber nebol roztraseny.
Dalsi problem je, ze je zlozitejsie vytvorit objektiv s vacsim rozsahom zoomu tak aby sa neprejavovali jeho chyby, najma chromaticka aberacia. Nastastie tato sa da softwarovo potlacit vo firmwari (napr. vsetky Panasonicy to robia, aj spomenuta Sony HX1, asi aj Nikony).

Podla mojich kriterii v sucastnosti vedie Fuji F200EXR.
Zaujimave su aj Sony HX1, Ricoh CX1,Casio Exilim EX-FC100 (no tych 2 som nevidel recenzie). G10 je pre mna len "zrkadlovka v kocke" - teda pre tych co ich obmedzuju nastavenia kompaktov a su zvyknuty pracovat s RAW.

5x zoom ti na fotenie zvierat v prirode nebude stacit.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Papi 1. 6. 2009 13:23

díky za vysvětlení, sem zase o trochu moudřejší, naštěstí, co sem už přečetl recenzí o G10, tak naštěstí zbytečně velké rozlišení neublížilo na kvalitě fotek.
Na zvěř to určitě stačit nebude, bude prostě muset přijít zvěř blíže :), a zas to nemám focení jen na zvěř, bral sem to jako velký plus, ale když se nad tím tak zamýšlím,kolikrát se do přírody dostanu, tak to bude spíš obráceně.
Takže ted hledám spíš foták kompakt, co dělá nejhezčí fotky, což u mě vyhrál Canon G10.
Papi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 1. 6. 2009 13:40

Nevím, jestli bude 6x zoom stačit, co Panasonic TZ6/TZ7?
Mně ta fotka z toho Sony na plný zoom přijde dostatečně kvalitní.
viewtopic.php?p=6389722#p6389722
TZ6/TZ7 jsou rozhodně menší a lehčí než G10.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Papi 1. 6. 2009 13:58

Mě prostě dostali tyto fotogalerie od uživatele Jsima z jednoho fora:
http://jsim.wz.cz/

a pak sem přečetl tolik recenzí o G10 a všude hodnotili +/- stejně.
Ten zoom mi u něj chybí, mohl být větší , to je fakt, ale najděte mi ultrazoom, co bude fotit jak G10.

Rozměrově a váhově je pro mě dostačující, zase chci vědět, že držím něco v ruce..., je těžší, je to na hranici snesitelnosti pro kompakt, ale kov je zase kov :)
Papi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 6. 2009 13:58

Ak chces co najkrajsie fotky z kompaktu tak potom musis ist do sigmy DP2 :-)
Sice nema zoom, no ma zrkadlovkovo velky (foveon) chip. Holt nemozes mat vsetko...

No to sme uz daleko od ultrazoomov.

Na tvojom mieste by som si od volakoho skusil pozicat daky ultrazoom, daky maly kompakt a vacsi kompakt. Ci vobec rozoznas rozdiel v kvalite, ci sa zaobides aj bez zoomu a co vlastne si ochotny so sebou vlacit.

PS: Tie panasonicy su asi najlepsou volbou pre ludi co este nevedia co chcu... (a teda chcu mat vseto v jednom)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 1. 6. 2009 14:21

Naposledy upravil vanDave dne 1. 6. 2009 14:22, celkově upraveno 1
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Papi 1. 6. 2009 14:22

Ganec:
Ta je ještě nedostupná a i mimo cenovou relaci pro mě :).
Souhlasím, že by bylo nejlepší vzít si do ruky fotáky a vyzkoušet si je, bohužel tu možnost nemám, každý v okolí má nějaký levný kompakt max. do 6 tisíc a myslí si, kdoví co nemá :)), nebo už pak zrcadlovku.
Ultrazoom sem držel v ruce Nikon P90, což se i na obrázku líbil, v ruce mě přišel moc plastový,ale jinak dobrý, nikde se moc nenašel podrobnější recenzi a fotky,co sem našel, tak nic moc,ale celkkově dobrý, ale ke G10 má kus cesty.
Jak správně píšeš, nemůžu mít všechno,ale zatím myslím, že nejblíže k tomu, co chci má G10, ikdyž sem chtěl původně ultrazoom, ted už prostě u toho upouštím.
Naposledy upravil Papi dne 1. 6. 2009 14:24, celkově upraveno 1
Papi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanDave 1. 6. 2009 14:23

Zajdi do Datartu a Electrowolrdu, tam mají foťáky volně vystavený a když jim řekneš tak Ti do něho dají baterky.
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Papi 1. 6. 2009 14:26

To sice jo, ale potřeboval bych je tak na den půjčit,abych zjistil, jak fotí , jaká je zase obrazová kvalita mezi nimi , atd.... .
Ale určitě je to dobrý si je aspon všechny ošahat.
Papi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 6. 2009 14:53

V slusnych predajniach mozes fotak kupit a ak ti nevyhovuje tak do 7 dni ho mozes bez udania dovodu vratit v povodnom stave. Aspon ja som mal ten dojem .. zarucny list sa potvrdzuje az ked si ty povies ze fotak naozaj chces.
No ci to niekto vyuziva (zneuziva) to neviem.

PS: v reale nie je az taky velky rozdiel medzi "lacnym fotakom za 6 tisic" a tym najdrahsim .. ked vies fotit
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Papi 1. 6. 2009 15:04

Foťáků je nepřeberný množství a najít ten pravý, který je pro danýho uživatele nejlepší je těžký, a každý navíc vidí věc jinak, každý má jiný názor,zkušenost.
Fotit neumím, proto snad drahej foťák lepší vykompenzuje to "neumění " :)), ale pak praxí se člověk naučí, jak z foťáku dostat maximum.

Zatím sem dost nakloněn k tý G10, líbí se mi velký rozlišení displeje a zatím se mi jeví jako pro mě nejlepší volba .
Ikdyž ještě před týdnem sem byl nadchnutý jít zase do zrcadlovky, takže kdoví, u čeho nakonec skončím, ale zrcadlovku už sem zavrhnul.
Papi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2009 15:11

jakýkoliv UZ mi prijde na foceni zvěře nevhodný , protože výstup na delsim konci je většinou mizerný , na vysoké iso šumí , ostří pomalejc .
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 1. 6. 2009 15:15

upřímně ta galerie cos tu uvedl mi nepřijde nic moc extra, navíc na nic co by mělo kompaktu dělat problém jsem tam nenarazil.

Co se týče displaye, otázka je zda jej využiješ - já fotím zásadně přes hledáček (byť mizernej) - je to stabilnější, líp se komponuje a tak.

Před třemi roky jsem fotit neuměl vůbec, dneska už jakž takž jo, ale podle mě to není dobrým foťákem (FZ7 byla a je na naučení ideální), nýbrž tréninkem.

jestli tak mrkni na mý stránky, mám tam fotky focený předchůdcem FZ28 (o 3 generace mladší).
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 1. 6. 2009 15:17

milann88 píše:jakýkoliv UZ mi prijde na foceni zvěře nevhodný , protože výstup na delsim konci je většinou mizerný , na vysoké iso šumí , ostří pomalejc .

Ten výstup na delší ohnisko, dovolím si tak nějak nesouhlasit s tím zvšeobecňováním. Ano, na vysoké ISO šumí a ostř pomaleji, to je pravda. Ale výbava také stojí podstatně méně.
karmy
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka