Právě, že dnes si můžeš vybrat, podle potřeby. Každá zrcadlovka (kromě profi modelů) má automatický a poloautomatický režim. Takže v dnešní době s ní můžeš cvakat stejně jako s kompaktem a o nastavení se Ti postará automatika foťáku. Navíc Ti pak umožní i manuální nastavování, více méně všeho. Takže mít strach z toho, že se zrcadlovkou nevyfotím, nebo mi to nepůjde, tak jako s kompaktem, toho se fakt není třeba obávat.
Já sám začínal na Nikonu D40. A ze začátku jsem taky jen cvakal, nastavil jsem si automatiku, pak poloautomatiku a cvakal jsem si. A lezly z toho fotky jak víno (oproti kompaktu).
I dnes se svojí D90 využívám poloautomatické režimy. Manuální nastavení dávám až tehdy, jestliže mi automatika selhává, nebo mám jiný tvůrčí záměr, který by mě automatika nedovolila. Hlavně to není nic složitýho

A co bych Ti doporučil? Dneska je takových zrcadlovek, že si člověk může vybírat jako nikdy předtím (Canon 1000D, Nikon D60, Pentax K-m, Olympus...). Sám vlastním Nikon, takže v objektivech třeba od jiných výrobců se nevyznám. U Nikonu bych jako tele vzal Nikkor 55-200, klidně bez stabilizace. Sám jsem jej vlastnil a byl jsem maximálně spokojen. Vzhledem k ceně super obraz, ostrost i rychlost ostření. Dneska bych nebral nový, ale koupil bych starší z bazaru, najdeš jich tam spousty za bezva kačky.