Ahoj, FZ-8 jsem kupoval loni. Tenhle foťák trpí jedinou ošklivou věcí - šumí a fotky se musí odšumovat (třeba v Zoneru). Jinak je to skvělý foťák ale mě třeba ten šum štve

nicméně dnes je za dobrou cenu. FZ-18 má širší ohnisko, ovšem také o megapixel více - je tedy možné že pokud Panasonic něco zásadně neupravil bude šumět ještě víc než FZ-8. FZ-28 bude mít megapixelů deset...
Když jsem pak pátral co nešumí tak Fujifilmy prý mají (nebo už nemají ?) větší čip. Docela si lid fotografický pochvaloval aj kompaktní ultrazoom Panasonic TZ-3,předpokládám že letošní model nebude horší.
Panasonic FZ-50 - znám dva lidi co ho mají, je to už dost velký a těžký přístroj.
Po ročním soužití s ultrazoomem ti mohu řící - ano - leckdy jde nastavovat podobně jako zrcadlovka, na rozdíl od ní má však pidičip a tím pádem dost šumu. Proto je nasnadě otázká zda není lepší něco málo připlatit a rovnou koupit některou z lacinějších zrcadlovek jako je Nikon D40 anebo Sony Alfa 200, které stojí přesně tolik kolik jsem loni dal za ultrazoom,fotit budou lépe a navíc je lze přizpůsobovat svým potřebám.
Rozmysli si proto jestli má ultrazoom a pár (někdy doslova)ušetřených tisíc význam-pořád je to jen kompakt s lepší optikou !