Já neřikám, že má smysl 12mpix foťák. Mám 6 a stačí. Ale když se 6mpix už nevyrábí, nic jinýho než koupit 12mpix nezbejvá. Jenomže si z toho nehodim mašli, protože když 12mpix fotky zmenšim na 6 mpix, tak tam o moc víc šumu oproti fotkám z 6mpix snímače není, a podání detailů se dokonce zlepší (konkrétně jsem srovnával S6500, F50 a G9 podle fotek z DPreview). Těch 12 je sice zbytečně moc, ale neškodí, alespoň v porovnání se staršími čipy s nižším rozlišením. Jiná věc je, kdyby někdo SOUČASNÝMI technologiemi vyrobil kvalitní 6mpix čip- tam bych očekával znatelně menší šum a vyšší DR, škoda že to nehrozí.
K těm obrázkům- předpokládám, že levej je z F50. Ale abych řekl pravdu, to srovnání se mi nezdá. Rozdílný úhel osvětlení má vzhledem ke struktuře zdi hodně velký vliv na výsledek. Tomu rohu bych se nedivil, tam F50 skutečně trpí neostrostí, ale ve středu má naopak (dle DPreview) nejlepší rozlišení snad ze všech kompaktů. Dáš sem prosím odkazy na originály těch fotek? Protože co jsem zatím koukal na fotky z F50, tak se podobný propadák nekonal. Třeba na této je podobná struktura na bílém sloupku a detaily zdaleka tolik vyžehlené nejsou:
http://dpreview-img.fotki.com/gallery/f ... cf0132.jpg