od FrankRyba 8. 1. 2008 10:08
to kargu: kedze ja stale preferujem skor vacsi zoom pred sirokouhlym, tak ja osobne by som jednoznacne bral IXUS 950IS. Okrem toho, Panasonici su "hardwarovo" skvele, uplna spicka v kompaktoch - skvele spracovane a kvalitne telo a ovladace + vynikajuci objektiv Leica atd atd. Lenze firmware od Panasonicu je na figu - Panasonici sumia zo vsetkych kompaktov suverenne najviac a preto firmware zehli sum agresivnejsie nez u inych znaciek. Preto uz na ISO200 (cistocne) a hlavne ISO400 je to skor uz akvarel nez fotka (pri pohlade/tlaci 1:1). Ked si zoberieme fakt, ze ich najnovsie typy maju najnizsiu nastavitelnu ciltivost ISO100 (nie ako u inych 50-80), tak je to o to vacsia skoda ... Ved si zoberme Leicu - je to identicky fotak s Panasonicom, iba firmware maju vlastny a prave preto su ovela lepsie nez Panasonici, bohuzial su dost drahe. Ako vravim, Panasonici su hardwarovo TOP, no firmwarom a sumom su slabe, takze potom je to suma-sumarum len priemer. Naproti tomu, Canon vseobecne, sumi menej a sum nepotlaca (nerozmazava) tak agresivne ako Panasonic, skor ho nechava a potom sa da odstranit softwarovo.
Zavisi vsak, ci ste spominany "pixelmaniak", alebo bezny uzivatel prezerajuci/tlaciaci fotky pri vyssich citlivostiach (od ISO400) v mensom formate nez 1:1. Ak ano, a navyse chcete fotit krajinky, architekturu, ci v interiery, tak je aj sirokouhly Panasonic pre Vas vyborny. Ak ste "pixelmaniak" a fotite uvedene sirokouhle motivy, tak by som Vam radsej nez Panasonic vrelo odporucal Canon IXUS 860 IS (sumom aj celkovo je podstatne lepsi nez FX33 a ine Panasonici). A ak chcete vacsi zoom, tak Canon IXUS 950 IS je ta spravna volba - ma skvely objektiv so 4xzoomom.
Vcera som zalozil na fore tu aj na fotografovani.cz diskusiu na temu: "10-mega na 1/2,3 palc. cipe ??!! - ano, kompakty pre r.2008". V tychto dnoch totiz prisiel sok - vyrobci Samsung a Casio na veltrhu CES2008 predstavili nove kompakty pre rok 2008. Bohuzial, trend zvysovania poctu megapixelov na malych CCD-cipoch pokracuje a je to pomaly na zaplakanie. Pocet megapixelov sa totiz nezvysuje priamoumerne so zvacsenim plochy cipu, co ma za nasledok rapidne zvysovanie sumu na coraz mensich citlivostiach. Tieto nove kompakty budu sumiet uz na relat. nizkej citlivosti ISO200, nehovoriac na ISO400. Preto Vam radim - vyberajte rychlo zo sucasnej ponuky pokym je z coho, lebo novsie a novsie kompakty su stale horsie a horsie, bohuzial. Ja sam uvazujem, ze zoberiem IXUS 950 IS, resp. 860 IS, alebo nieco s vacsim zoomom a manualnymi funkciami ako napr. Canon PS 650 IS, ci G-rady (G7/9).