Panasonic LX2, Canon G9, Nikon P5100...

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod www598 9. 12. 2007 15:08

Zdravím,
chtěl bych si pořídit kvalitní kompaktní foťáček do kapsy v cenové kategorii okolo 10000 Kč.
Vyžaduji od něj hlavně kvalitní kresbu, kapesní rozměry, manuální režim, pokročilé fce, i jednoduché focení když si ho vezmou rodiče na výlet,...
Po dlouhém výzkumu mi padly do oka Panasonic LX2, Canon G9, Nikon P5100 a největším favoritem je Panasonic.

pro Panasonic
++ kompaktní rozměry, nízká hmotnost
+ velký čip (1/1,6)
+ RAW
+ kvalitní stabilizace
++ ohnisko od 28mm
+ dlouhý čas závěrky (až 60s)
+ cena
+ formát 16:9 jak u videa tak u fotek
-- nemá průhledový hledáček

pro Canon
+ 6x zoom
+ ND filtr
+ RAW
+ závit na filtry (polarizační filtr by se občas hodil)
+- patice na blesk (nejspíše stejně nevyužiji)
- rozměry, hmotnost
- cena

Nikon je zatím spíše do počtu, ale pořád nevím :-(

Co byste doporučili? Či víte ještě o nějakém jiném kandidátu?
Který z těchto kompaktů bude mít nejlepší kresbu na nejvěrnější barevné podání (při ISO 100)?

Děkuji za jakékoliv náměty, připomínky,rady.
Ondra
www598
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Maročan 9. 12. 2007 15:30

Mě se zdá, že z těchto asi bez řečí G9. Jen škoda, že nemá širší objektiv..
Na ISO 80 má parádní kresbu a dá se docela použít i na ISO 400.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 9. 12. 2007 15:48

Canon G9 + širokoúhlou předsádku
Nikon D70s + Coolpix 5400
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 9. 12. 2007 16:01

Ten Canon ma tez velky snimac(1/1.7"). Doporucuji porovnat treba na http://www.dpreview.com.
http://www.dpreview.com/reviews/canong9/page13.asp
http://www.dpreview.com/reviews/panasoniclx2/page7.asp
http://www.dpreview.com/reviews/nikonp5100/page10.asp

Jo a nerek bych ze Canon by mel met horsi stabilizaci, prece jen on prvni se stabilizaci prisel ;)

Doporucuji zajit do obchodu a fotaky si osahat, hodne to pomuze pri vyberu a prihodil bych i Canon A650 ktery je trochu mensi. K tem rozmerum, asi bych se osobne moc nebal, zalezi jak budes nosit fotak pokud v brasnicce za opaskem tak vetsi rozmer G9 se ztrati...(kazdopadne vyzkousej a posud sam v obchode).
PS: LX2 ma od 28mm jen pri pouzit 16/9 coz nemusi byt vzdy moc prakticke, pri klasickem 4/3 ma ohnisko az od 34mm.
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod www598 9. 12. 2007 17:21

Díky za názory.
Jen jsem se bál, že se shodnete na té G9. Jak to jen budu vysvětlovat rodičům (a sobě), že je tak drahý a velký...uvidíme
Kapesními rozměry jsem myslel opravdu kapesní, aby se dal občas schovat do kapsy u kalhot.
http://www.dpreview.com velice zajímavé stránky, díky za ně (jen škoda že neumím dobře anglecky, ale i tak pěkné srovnání)
Canon A650 taky nevypadá nejhůře, aspoň další typ a ten výklopný display by se taky mohl hodit.
Každopádně to bude potřeba všechny foťáky pořádně ohmatat. Zatím jsem měl v ruce jen panasonica a byl v pohodě.

souboj LX2 vz. G9 je zase na nule :?
Zkusím přes týden navštívit pár prodejen a ohmatávat ohmatávat a ohmatávat ;-)

PS: myslíte si že se vyplatí si počkat a koupit foťáček až po Vánocích někdy v lednu? Nebo radši hned a užívat si Vánoce? (alias jestli je šance na nějakou výraznější povánoční slevu?)
www598
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel21 9. 12. 2007 18:05

Zajdi si je osahat a vyzkoušt, já mám lx2 a řeknu ti, že do kapsy se mi nevejde (nosím ho v taštičce přes rameno). Jedině že bys nosil nějaké kapsáče. Myslím, že G9 je ještě větší a těžší.
Pavel21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 9. 12. 2007 19:33

Umí ta G9 formát 3:2? Na různých webech jsem našel různé informace:-)
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Paja1971 10. 12. 2007 11:17

Doporučuji G9, Nikon (byť je to moje značka) tak zaspal, P5000 ani P5100 nemá RAW, zmizel i reálný histogram, přitom předchůdce P3 a P4 (shodný objektiv jako P 5000 a P5100) reálný histogram má. Lumix je taky dost dobrý, ale 28 mm má jen při formátu 16:9 a co by mi asi vadilo nejvíc je, že nelze přidělat polarizák a to ani ten magnetický od Cokinu, což by mi dost vadilo. U G9 je omezjící snad jen ohnisko 35 mm, ale dá se pořídit předsádka (ta zas myslím ale nemá závit na filtry) jinak super. Všechny testy na zahraničních stránkách ho zatím chválí. Údajně je super dodávaný soft na RAW s možností redukce šumu. Na Canonu USA je dobrá prezentace ke G9. Výhodou kompaktu je že ho člověk může prakticky stále nosit sebou i tam, kde by se mu nechtělo tahat zrcadlo a vznikají fotky, které by možná ani nevznikly.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Paja1971
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kocour Mikeš 10. 12. 2007 11:20

I já jsem před rokem sháněl opravdu kapesní kompakt, záznamník, kterým bych mohl fotit, když se něco nachomýtne a nemám s sebou DSLR. Z papírových podkladů jsem vybral Panasonic a byl jsem rozčarován a stále jsem. Dělá slušné obrázky na sluníčku. Jakmile jsou horší světelné podmínky, kvalita se tangenciálně zhoršuje, obraz zrní a pixelizuje a pro použití v tisku je prakticky nepoužitelný, můj Panasonic má i vážný problém s řízením blesku, zhruba pod metr vše přesvěcuje a dobře nasvícená scéna je zhruba v rozmění 1,5 - 3 metry. Tyto vánoce ho dostanou děti na hraní a nám Ježíšek naděli G9...
Takže rozhodnutí je na tobě, ale tohle je roční zkušenost.
Kocour Mikeš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 10. 12. 2007 12:10

Kocour Mikeš: Asi by bylo vhodné uvést i typ toho Panasonicu. A jsme zvědaví, o co bude G9 lepší.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 61094125 10. 12. 2007 18:59

Ja jsem si ted poridil G9 a jsem velice spokojeny, mel jsme pred tim A610 a porad me tenhle kousek necim prijemne prekvapuje... Budu dokupovavat i predsadky, tak jsem zvedav... doporucuju Canon... Panasonicy za posledni leta pry trpi tim, ze extreme zehli sum a ubiraji tim detaily... ale kdo vi co je na tom pravdy...
Resim zatim jen problem km s nim... ma trochu neobvyklejsi rozmery, a nemuzu sehnat nakou vhodnou brasnicku...
61094125
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Maročan 10. 12. 2007 20:32

vždyť na něj je pěkná kožená origoška od Canonu...
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 12. 12. 2007 00:50

bral by som asi LX2 - > cena, min. ohnisko a kompaktnosť ( pre mňa paradoxné ). To však, samozrejme, iba pri výbere z týchto 3.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod www598 14. 1. 2008 11:45

Tak jsem se nakonec rozhodl pro canon g9.
Byl jsem si je ošahat a ovládání má canon lepší a velikost ještě není tak hrozná jak se zprvu zdálo.
Teď jen hledám dobrý levný obchod.
nejlevnější co jsem našel byl na http://www.pixmania.cz ale řada negativních zkušeností a jedná se o francouzký obchod, což mě odradilo.

Nevíte kde by se dal sehnat v kvalitním obchodě s cenou pod 12000?
www598
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 14. 1. 2008 12:10

kromec píše:Jo a nerek bych ze Canon by mel met horsi stabilizaci, prece jen on prvni se stabilizaci prisel ;)

OT: S prvním stabilizovaným objektivem přišla NASA ;-)

Canon G9, jak už jsem zde psal, můžu doporučit. Doporučit ale nemůžu Pixmánii !!!!!

Mrkni na diskuzi "Taky jsem bohužel naletěl"
http://www.digimanie.cz/disc_doc-G47CAF ... ml#ansid26

Re: kvalitní obchod:
Vejdi do kamenného obchodu, když tam nebude moc lidí, obrň se asertivitou a smlouvej :-) Měj ale připravenou hotovost. Za platbu kartou platí obchody brutální poplatky.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník

Další stránka