Nikon Coolpix P4

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod zdenkudr 18. 3. 2007 09:49

Mám 2 dny P4 a zatím se s ním seznamuji.Když jsem nastavil program P a chtěl multifunkčním voličem nastavovat flexibilní programovou automatiku (různé kombinace času závěrky a clony),tak se mi čas i clona sice zabarví žlutě,ale při stisku mult.voliče doprava ani doleva nastavení nelze měnit ,pouze stiskem nahoru,nebo dolů se dá nastavit expozice.Dělám něco špatně,příp.uplatním reklamaci.Když jsem vybíral firmy před objednáním,tak některé nabízely slevu s tím,že je fotoaparát po repasi (výměna a oprava zákl.desky).I když je můj dotaz dosti specifický,tak se snad najde někdo,kdo ho vlastní,příp.s ním má zkušenost.
zdenkudr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdenkudr 18. 3. 2007 10:21

Dodatek:když jsem to zkoušel na denním světle,tak se mi různě měnil čas.Že by to nějak řídila automatika?
zdenkudr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 18. 3. 2007 10:25

vascinou "P" funguje tak, ze nastavis bud clonu, alebo cas a automatika dopocita to druhe. "M" mode je mod kde nastavujes vacsinou aj cas aj clonu.

Ako sa prepina medzi clonov a casom je vzdy odlisne od znacky, pomoze iba manual, alebo nahodne skusanie :). sry nemam P4 a manual studovat za teba nebudem :)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zdenkudr 18. 3. 2007 10:34

podle manuálu by to mělo jít (jak čas,tak i clona).U režimu A se nastaví clona a čas nastaví fotoaparát
zdenkudr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 19. 3. 2007 22:29

P režim - foťák by mal sám vypočítať čas aj clonu
A - aperture priority - manuálne nastavenie clony a automatické dopočítanie času
S - shutter priority - manuálne nastavenie času a automatické dopočítanie clony
M - manuálna clona aj čas
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zdenkudr 25. 3. 2007 09:20

Navazuji na můj problém s „P“ režimem .Když jsem DF uváděl do provozu,tak jsem naformátoval jen kartu (SD Transcend 2GB 150x).Vzhledem k tomu,že výrobce doporučuje schválené karty :SanDisk,Toshiba a Panasonic (testovány do 1GB),tak jsem si řekl,že zkusím jestli režim „P“nebude fungovat na vnitřní paměť,s tím,že by problém mohla způsobovat karta.Po naformátování vnitřní paměti mi „P“ funguje bez karty i s kartou.Docela by mi zajímalo tech.vysvětlení,ale hlavně,že to jde.
zdenkudr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 25. 3. 2007 09:48

Vysvětlení hledej u programátorů firmwaru - nejspíš je něco takového vůbec nenapadlo - jestli má něco fungovat s naformátovanou nebo nenformátovanou vnitřní pamětí. Měli ji naformátovanou a na tom to testovali.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod inovec 30. 3. 2007 09:35

Otázka pre centrum podpory nikon:

V návode je uvedená možnosť vybrať v režime P kombináciu clony a času a jej fixáciu pre danú scénu.
Ako to funguje?

1. Niekedy prístroj ponúka len jednu kombináciu - niet z čoho vybrať.
2. Vyhotovené foto má miernu odchylku napr. času od zafixovanej kombinácie.
3. Ak vyberiem pre nejakú scénu danú kombináciu a zafixujem ju, po presune prístroja na druhú scénu (s odlišnými sveteľnými podmienkami)zhotoví foto s inou kombináciou, ako je zafixovaná.
Je to správne?
V návode je uvedená možnosť vybrať v režime P kombináciu clony a času a jej fixáciu pre danú scénu.
Ako to funguje?

Odpoveď:

1. Fotoaparat ponuka pocet moznosti podla podmienok, ktore je schopny zachytit v danej situacii. Je to v podstate automaticky rezim, ktory si mozete takto pozmenit v ramci autoakceptovatelneho rozhrania.

2. Odchylka je zaznamenana preto, ze kombinaciu, ktoru odsuhlasite si vlastne tento automaticky (iba z casti programovatelny) mod este doupravi a na LCD nedokaze presne ukazat desatinne miesta alebo priestor medzi krokmi ako 1/60 - 1/30 a vysledok moze byt medzi (1/48.7). Nastavujete to v podstate podla principu na zrkadlovke, ale kedze kompakty pracuju na nie rovnakej baze, prenastavuju si este detaily podla potreby.

3. Pokial i zafixujete nejake nastavenie a zmenite scenu, tento P automod okamzite meni nastavenia, aby sa prisposobil novej detekovanej scene. Je to zvlastne, takto vsak pracuje tento kompakt. Pokial hladate nejake fixnejsie nastavenie, bolo by to skorej A, kde si mozte nastavit clonu, ta ostava fixna a meni sa len dlzka uzavierky.

Z tohoto vyplyva, ze s Vasim pristrojom je vsetko ok, treba si len trocha zvyknut na charakter spravania sa fotoaparatu. Dakujem.

S pozdravom,

Vladimír Mikuláš
Nikon Europe Support
http://www.nikon-europe.com/support
inovec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod inovec 30. 3. 2007 10:15

K Nikon coolpix P4 (mám ju asi 1 mesiac - bežný cvákalista):

Odporučil by som možno citlivejší čip.

V sveteľne horších podmienkach a keď chcem k tomu zachytiť pohyb, robí rozmazané fotky - nadstavuje dlhé časy. Možno by pomohla priorita času, ale neviem, či by bolo niečo vidieť. Fotím bez blesku, odclonené, s bleskom na krátku vzdialenosť mi nesedia farby a pozadie, na diaľku blesk asi nepomôže. Iso 400 šum.

Neviem, aký má vplyv na kvalitu foto okrem citlivosti čipu aj firmware (napr. nikon coolpix P5000 vs. fudži F31 - ISO3200).

Odporučil by som ešte väčší optický zoom - 3,5x je málo.

Inak je P4 v pohode.
inovec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Paja1971 30. 3. 2007 10:37

K Nikonu P4 už tu diskuze je, stačí pohledat a nezakládat novou. K tomu programu "P" není to fix , ale shift, kdy se dá měnit vzájemná kombinace clony a času pohybem tlačítka doleva či doprava, nic se nefixuje! K zafixování dojde až při namáčknutí spouště do poloviny, jako u většiny kompaktů, ale to není smysl programu "P", ten je v tom, že se jedná o plný automat s tím, že lze dodatečně měnit poměr clony a času bez přepínání do jiného programu třeba do "A" tzn. priority clony. Navíc u "P" lze nastavit všechny (kromě clony a času) hodnoty manuálně tzn. měření, vyvážení bílé, iso, AF, což při plném "zeleném" automatu nejde. Ahoj
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Paja1971
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 30. 3. 2007 19:42

inovec píše:3. Pokial i zafixujete nejake nastavenie a zmenite scenu, tento P automod okamzite meni nastavenia, aby sa prisposobil novej detekovanej scene. Je to zvlastne, takto vsak pracuje tento kompakt. Pokial hladate nejake fixnejsie nastavenie, bolo by to skorej A, kde si mozte nastavit clonu, ta ostava fixna a meni sa len dlzka uzavierky.

nerobí to náhodou každý 1 foťák pri P režime :?:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník