Blesk + doba expozice u kompaktu

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 30. 11. 2006 23:38

Tak, ted budu mozna vypadat jako idiot, ale holt ne kazdej je profik, no :)

Je zrejmy, ze interni blesky u kompaktu stoji celkem za starou backoru. Zajimalo by me, jestli se pouziva kombinace blesku a zaroven dlouhe doby expozice. Jestli to proste zafunguje. Nejak me to predtim nenapadlo, ale videl jsem o tom zminku na dpreview. Kdyz jsem treba fotil koncert, tak pri blesku to nastavilo automaticky vzdycky nejakou 1/60s a nepremyslel jsem nad tim. Mozna kdybych rucne nastavil treba 1/10s, tak mohly byt vysledky s bleskem lepsi? Blesk to mozna osviti na docela dlouho, ne?

(Jen tak si to tady zkousim v obyvaku, takze moc reprezentativni vzorek dat jsem nenasbiral :) Nicmene se mi prave podarila z ruky pekna ostra fotka s bleskem a sekundovou (!) expozici.... stabilizator rulez :)
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 12. 2006 00:18

Pokud se ti mezi tim nic nepohne tak klidne.
Wikan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 1. 12. 2006 00:59

Jasne. Ja si jenom nebyl jisty, jestli se pri blesku a dlouhe expozici obe vyhody jakoby scitaji, takze v dusledku ma fotak k dispozici jeste vic svetla. Nebyl jsem si proste jistej, jestli pri delsich expozicnich casech ten zablesk z maleho interniho blesku vyznamne ovlivni svetlo na scene.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 1. 12. 2006 01:15

Bezne mivaji fotacky volbu Slow flash. To je to, co hledas.
Nebo lze pouzit prioritu clony. Zjednodusene je to tak, ze clonou si nastavis dosah blesku a pak naberes expozici bodove, kde se ti to hodi. Mel jsem s tim dobre vysledky.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Paja1971 1. 12. 2006 08:00

Noční režim tzn. blesk + delší čas (nebo jinak slow sync) má snad dnes každý digitál. Pozor však při použití tohoto režimu v místnosti, tam se expozice blesku a ještě dlouhý čas viditelně načítají a fotka je pak přesvětlená. Nezbývá než dát korekci tak -1 EV. Režim se hodí nejlépe ven tzn. postava v popředí ve tmě a v pozadí ohňostroj - to je typický příklad použití.
Paja1971
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 1. 12. 2006 09:26

Ja mam dojem, ze nocni rezim u kompaktu je podle me High ISO spis nez delsi cas :) Proto mluvim o rucnim nastaveni priority zaverky.

Bude to mit smysl na maturitnim plese? Kde je osvetleni celkem nanic? Tam ale asi budou tancici pary tak rychle, ze stejne nejaka delsi doba expozice nez nejakych 1/30s nema smysl...

Trosku offtopic - pomocne svetlo AF pomuze rychleji zaostrit v horsich svetelnych podminkach? Nebo pomuze jeste neco?
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 1. 12. 2006 18:29

pomocné svetlo pomôže, ale tiež aspoň fotograf vidí niečo pred sebou ešte pred bleskom
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 1. 12. 2006 20:08

No, myslim, ze tenky cerveny paprsek moc fotografovi nepomuze :-)
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rizoto 2. 12. 2006 08:53

Skus si to predstavit najprv ti bleskom osvetli popredie a potom z dlhsim casom zosnima pozadie. Takze by ti nemalo teoreticky cierne pozadie. No to zavisi aj od toho ako sa a elektronika sprava. Najlepsie je vyskusat. Ja rad pouzivam synchronizaciu blesku na druhu lamelu (REAR). No neviem o tom zeby toake daco dokazal kompakt.
Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 70-300 F4-5.6 IF ED VR, Nikkor AF 50mm F1.8, SIGMA 17-70mm F2.8-4.5 DC Macro , CPL HOYA, telekonvertor KENKO 1,5x, Nikon SB-600, CF 4GB, 1GB Apacer Photo Steno III 150x, 1GB Transced 80x, 4GB SanDisk Extreme III
Rizoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 2. 12. 2006 22:43

Mr.Scully píše:No, myslim, ze tenky cerveny paprsek moc fotografovi nepomuze :-)

keď si v úplnej tme, aj červené či zelené svetielko pomôže :roll:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník