S těmi mobily jsem nechtěl založit na plamen. Předpokládám, že když zkoumají snímače laboratorně, že to bodování vyhodnotí poměrně přesně. Píšou to tam i někde, že nehodnotí subjektivně, ale bodování vyhodnotí počítač.
Nicméně ono je jedno, jestli mobil dělá multiexpozici. Důležitý je výsledek. Pro 90% uživatelů je ten výsledek ok. Prohlíží to na mobilu, nebo na notebuku. Nedělají výřezy, ani velkoformátový tisk. Většina lidí fotí za dne, protože v noci spí. A vytištěnou fotku 10x15cm z nového mobilu vyfocenou za bílého dne, rozpozná už jen nějaký profík, co se tím zabývá. Nečertěme se kvůli tomu. Tito lidi by nikdy nefotili, nebýt mobilů. A když si vzpomenu na běžné analog kompakty, tak z nich lezly fotky, které průměrnou kvalitou(ostrostí, osvitem, rozmazaností), byly rozhodně na tom hůře, než to co leze dnes z nových mobilů. On to člověk časem odhadl, jestli to je ještě mráček, nebo už sluníčko, jaká je vzdálenost ap., ale z těch 32snímků jednoho filmu bylo sem tam něco příliš tmavé, jindy rozmázlé... Což už se dnes na těch mobilech nestává. Člověk hned vidí, jak na tom ta fotka je a může vyfotit znovu. Ale vlastně ani nemusí, bo multiexpozice...
Palačinky ke GX800. No, ty jednoohniskové bych nebral. A ten zoomový je vlastně ten setový, co se prodává k tělu přímo. S tou světelností na 4/3 snímači je to horší, než 1.4 při ekv.24 na 1palc.snímači. Právě proto bych raději APS-C, kde jsou stejně světelné objektivy, ale je tam větší snímač. Mě nejvíce láká Sony A6000, popř.A5100(ale ten má horší ovládání), ale objektiv je už moc dlouhý a i to tělo je tlustší. Na vlastní oči jsem viděl A5000+seťák a do kapsy gatí by se mi to nevlezlo.S kratším objektivem by to bylo perfektní. A záleží na ceně, za kolik by byl. Protože tělo+objektiv za třeba 20000kč za 6let starou technologii, je prostě moc(na mě).
Jak zaznělo na začátku, ideální kompakt se nedělá. Pak jsou nutné priority. Pro mě to je menši lepší fotky za nižšího osvětlení+rozměr stroje+FHD/60p uspokojivé video+nějaký zoom(někdy není možné přijít rychle k objektu a nějaký zoom je lepší než digitální). Pak co možno nejlepší portrét. To vše za cenu 10-13000kč.Myslel jsem, že bych dal i více, ale za současné situace na trhu mi nepřijde dávat třeba 18000kč jako adekvátní. Za v průměru 5-6let staré technologie dávat tolik peněz nemá pro mě potenciál. Proto mě jako nejlepší řešení vychází LX15.
-- 25. 8. 2020 09:24 --PalmTungsten píše:Mi jako kompakt nejvíce sedla řada Fuji X100. S originál kovovou krytkou objektivu a decentním poutkem se do kapsy vejde. Objektiv 35/2.8 (eq) lze pomocí předsádky TCL "zmenit" na eq. 50/2.8 a už se dá pracovat i s portréty. Širší konec lze kompenzovat výbornou schopností panorama, popřípadě cvaknout více RAWů a spojit si je v Ps/Lr.
Mě toto nevyhovuje. Často fotím v obýváku a širší úhel záběru nelze vždy udělat, neboť se děcka hýbou.... Krajiny by takto šly, ale těch dělám tak 1000x obývák ku 1x krajina. Krajiny spíše dělám tak, že třeba děcka pouští draka na kopci a vyfotím je i s tou krajinou za nimi.Na toto se mi hodí opět široké ohnisko víc, než panorama.