tak jsem si asi vybral. Zřejmě to bude LX15.
Prošel jsem na síti info o problematice, prohlédl obrázky z foťáků, pročetl jsem znovu diskuzi, ujasnil si priority. Padly zde různé návrhy, tak je ještě projdu.
Dávám přednost spíše menšímu rozměru stroje. Bokeh u APS-C je o poznání horší než u FF(mnohdy to poznám, že to je APS-C). Co jsem měl původně na mysli vychází buď z FF, nebo ze špičkového mobilu dopočítáno uměle. Chytrouše však nechci a FF taky ne.
Ty portréty jsou fajn, ale uvědomil jsem si, že když rozmažu pozadí tak, že nepoznám pomalu co tam je, tak mi ta informace za osobou chybí. Mám raději fotku, kde je můj syn a za ním zbytek scény. Mě to totiž připomene ono místo a trochu i čas. Portrét je taková umělecká fotka, kterou bych udělal párkrát za rok. Jsem rád, že jsem si to uvědomil. Lehce rozostřené pozadí nevadí, to ale LX3 umí taky(většinou) a LX15 by měl být ještě lepší.
LX100 I/II už je velké a nepřesvědčivé.
GX800-palačinka na něho není(nebo jsem to špatně hledal).
Olympus PL8- FHD/30sn. + úzký záběr s danými objektivy.(Ale váhal jsem i nad ním).
Ricoh III- ohnisko jen 28mm. S předsádkami cena letí nahoru daleko nad 25000kč.
G1X II - pokud bych oželel FHD/60, tak je téměř dokonalý. Je ovšem tlustší, než LX15. Váhal jsem velmi.
Alpha 6000/5100 - další velmi žhavé želízko. Absence palačinky- škoda. Jinak bych do jedné z nich šel.
RX100 III/IV - přímý konkurenti LX15. Možná lepší video, možná lepší autofokus, trochu menší, než LX15. Nicméně lehce horší světelnost při přibližně stejné ztrátě s přibývajícím zoomem. Za snížených světelných podmínek budu fotit násobně více, než točit.
RX100 V/a výše - cena je i za kopečkama přemrštěná a prakticky nic navíc, co bych já ocenil, nedávají. To už bych si raději koupil ten Xiaomi Ultra za 29000kč, co vyšel v pondělí. Podle testu má jeho foťák 130bodů, kdežto RX100 VII za 36000kč má jen 82(tuším) bodů. (LX15/RX100 /III a IV mají 70).
LX15 stojí 12500 v datartu.
LX15 je po všech stránkách lepší než LX3, se kterým jsem spoko(krom videa a nižších svět.podmínek. tam je LX3 žalostná).
Nechci dávat do strojovny příliš peněz navíc, neboť očekávám, že velmi brzy vyjde nástupce LX15(v říjnu to budou 4 roky). Cena bude určitě 25000, ale za pár let klesne. Bude to nová technologie, která už se moc nerozvíjí(v kompaktech poslední roky), takže jim pak mohu nahradit LX15(který už tak bude významné vylepšení oproti LX3). Navíc zde hraje velmi důležitou roli fakt, že už jsou mobily, co jsou prakticky levnější než kompakty, co fotí i za tmy téměř jak levnější FF. Alespoň podle toho testu
https://www.dxomark.com/category/smartphone-reviews/ . Chytrouše sice nechcu, ale lze čekat, že buď výrobci kompaktů začnou dělat za rozumnou cenu podobný výkon, nebo budou prodávat jen špičkové FF a středoformáty pro profíky.