Zdravím.
Prošel jsem spoustu recenzí, fotek, videí, for, názorů apod. Vybral jsem několik profi-kompaktů, které se mi zdají ok. Pokud vás napadne ještě nějaký na zvážení, prostuduji i jeho. Zkušenosti mám s Panasonic LX3.
Mé požadavky:
Nosit jej v kapse gatí. LX3 je OK.
Plně manuální(sem tam si rád s focením pohraji). LX3 je OK.
Ohnisko 24mm(mám rád, ten široký záběr). LX3 je OK.
Solidní video. LX3 je děs.
Poslední dobou se snažím o portréty. Pěkné rozostření pozadí bych velmi rád. LX3 nic moc. Spíš nic, jak moc...
Snímač 1palec, ale i 4:3, popř.APS-C + co nejméně pixelů.
BSI CMOS -Méně šumu při méně světlu. V obýváku LX3 fotí nejméně na ISO400, jinak nelze mít ostré foto. Nebo s bleskem). S foťákem chodím i na akce, které bývají za tmy.
Krajiny moc nefotím(něěkdy ano na nějakém výletu.). Spíše děcka, zahradu, děcka jak si hrají, nějaké výlety. Hlavně lidi při nějaké činnosti. Výjimečně budovy. Někdy makro. Sem tam dlouhá expozice.
Moje želízka v ohni:
LX15(nic moc světelný objektiv krom nejširších ohnisek).
LX100(vadí mi tam ten objektiv-jinak bych ho bral. Nevím, jestli má BSI CMOS)
Pan.TZ200(objektiv má špatnou světelnost)
G7X II+III (prý hodně špatná ostrost směrem kolem stran(roztažený obraz po ořezu))
RX100 + II (28mm ohnisko)
RX100 III (LX15 je prý po všech stránkách lepší)
RX100 IV a výš(už je to dost drahé)
Rozpočet +-15k, ale v odůvodněném případě sáhnu až na 17 000kč.
Obecně očekávám, že fotky budou za dobrého světla stejné, nebo lepší jak LX3(obecně jsem spokojený). A budou výrazně lepší za šera až noci a také co nejlepší rozostřené pozadí. Také bych rád zachoval onu kapesní velikost. Pěkné video je jako bonus, ale nelpím na něm, neboť točím na Sony AX53.