Před 2 roky jsem tu hledal a diskutoval informace pro nákup nového foťáku a nakonec jsem vybral Fuji X20.
Mašinka je to fajn, ale zdá se, že některé věci mne začínají limitovat. Jsem teď tak trochu na rozpacích, jestli si tak trochu nevymýšlím

- Nicméně docela dost se peru s šumem (a trochu s barvama) v RAW
- vadí mi nepříjemné provádění ručního zaostření (kolečko na zadní straně - prostě je to jen kompakt).
- narazil jsem na omezené možnosti makra - ale to jsem věděl už od začátku. Jen se to tak trochu sčítá

- za slunce bych uvítal lepší hledáček. Odchytnout v jakém zoomu se jaká část z hledáčku dostane na čip se mi ještě nezdařilo ..

Ovládání je jinak (až na to ostření) dost dobré - odvážím se napsat, že na kompakt výborné (nekamenujte mne).
Byl jsem teď na dovolené a koukal jsem čím lidi fotí. Byl jsem překvapen, že asi tak 2 ze 3 fotí i dovolené nějakou zrcadlovkou. Podle toho jak cvakali bych odhadoval, že většinou na automat.
Dneska se mi dostali k ruce nějaké rawy dělané na Pentax K200d (7 let starý stroj). Musím přiznat, že jsem byl trochu v šoku, jak byly čisté - bez šumu a v podstatě bezproblémové. Chtěl bych se zeptat, jestli tu někdo z X20 nebo možná i z X10 dělá fotky z RAW a jak se s tím pere. Používám na to Silkypix a zkouším občas i RawTherapee. Možná to přeháním. Ale když se podívám na fotku nezašuměnou a zašuměnou - prostě je to vidět i v malém formátu. Jpg vypadá docela v pohodě (odšumění je tam samozřejmě poznat). Ten xtrans má taky tendenci jít snadno do zelena (logicky podle použité matice). V JPG z foťáku to mají dobře ošetřené, ale v RAW si s tím člověk musí pohrát, aby nebe bylo modré a ne modro zelené.
No abych to shrnul - hlodá ve mne červík nákupu zrcadlovky. Než ale vyvedu nějakou koninu, rád bych to tady probral. Jsou omezení Fuji X20, které jsem tu popsal objektivní a nebo s tím prostě jenom neumím?

Dík předem za každou reakci.