Fujifilm X20

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod A310 27. 4. 2013 08:55

Ahoj.
Uvítal bych zde vaše poznatky a zkušenosti s tímto kompaktem.
A310
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sakini 30. 4. 2013 11:12

Nemůžu si stěžovat, na to že je to kompakt - řešení all-in-one, umí toho opravdu hodně a nemám problém ho použít místo zrcadlovky když se mi nechce tahat "big bag". Hlavně se dá nosit denně sebou, konečně můžu zachytit co mi padne do oka.
Na tak malý senzor hodně detailů, pěkně ostré, a hlavně ty barvy lahodí oku. Autofokus je jednoznačně lepší než u X10, jen se s ním člověk musí naučit zacházet protože díky automatickému přepínání fázového a kontrastního principu někdy dělá co by neměl, a je potřeba ho přinutit chovat se správně. AF-S funguje přesně, ale co je opravdu překvapující je AF-C - auta jedoucí padesátkou drží naprosto přesně, každá fotka ostrá kde má být. Manuální ostření je přes okruží trošku náročnější, ale ta odstupněná rychlost podle toho jak rychle točím je šikovná, a focus peaking je hodně přesná metoda. Plnou rychlost snímání ani nevyužiju, jedenáct za sekundu je hodně, vyrovnávací paměť je dostatečná. Objektiv je parádní, světelnost též - f2.8 na dlouhém konci zachytí vzdálenější objekt pěkně celý ostrý do hloubky, a portrét s hodně rozmazaným pozadím. Vůbec ty portréty a makra jsou vyloženě detailní a čisté, na to je X20 přeborník - supermakro je bestiální. Dost mě překvapila i účinnost stabilizace, v pohodě mi udržela i 1/8 bez zaváhání. Hledáček umí být zákeřný, nejdřív je potřeba trénovat kompozici v různých polohách, aby si člověk zvykl na to jak to bude vypadat ve skutečnosti - v 90% případů stačí komponovat na těsno, a vyjde to s okraji tak akorát. Přenos informací funguje dobře, a přes hledáček se dá velice dobře fotit. Ideální to je na snímání pohybujících se objektu, ta těsná vazba je lepší než držet foťák v rukách před sebou. Každopádně manuální zoom je velice přizpůsobivý a rychlý, žádné čekání na záběr elektriky.
ISO má použitelnou hranici 1000, to se z rawu ještě dá vytáhnout fotka která vytištěná na A4 je kompletně čistá. Výš už je náročné z toho dostat pěkný výsledek, a na přímých jpegech to je dost znát (maximálně ISO 1600). Dobré je široké nastavení zpracování jpegu, všechno se dá poladit podle osobních preferencí. A je třeba nezapomínat, že vysoké ISO není většinou vůbec potřeba - za denního světla víc než ISO 100 včetně nejvyšších clon není třeba, ISO 1000 jsem použil jen jednou.
A ta prokletá mezní 1/1000 při f2.8? Nevím jak to dělá ostatním, ja měl teď světla plno, a na prioritu clony mi to šlo přes tu tisícinu, zvýraznila se červeně ale dala víc. Ještě to musím vyzkoušet a podívat se na fotky, jestli se nepletu, ale dávalo to 1/1500 i 1/2000. A v manuálním režimu jde nastavit jakákoliv kombinace, klidně i 1/4000 při f2.
Ty různé filtry já moc nevyužívám, jedu primárně do rawu, takže je nemám moc osahané - vadí mi jejich neovlivnitelnost, je to tak na nějakou příležitostnou "uměleckou" fotku.
Ovládání je pochopitelné za hodinku, a pak už je to naprosto pohodově použitelné a intuitivní, bez výrazných nelogičností - Fuji u nejnovějších modelů evidentně vzalo rozum do hrsti.
O vzhledu netřeba mluvit - v kombinaci s origo pouzdrem tahák. Neznalí jen koukají, a fotografové se mě ptají jestli si filmy vyvolávám sám :-)

Ale abych nezapoměl na zápory: Jak je to krásně udělané, tak je to hodně háklivé a každý ťukanec bude hned vidět (hlavně na stříbrné kterou mám). Musí se to hodně chránit, a nedejbože aby spadla na tvrdý povrch, to by v tom zřejmě zapípalo a bylo by z toho pěkné těžítko na stůl. Při focení na výšku přes hledáček je reálná kompozice někdy posunutá mimo obraz, a fotka je pak na nic - a nedá se předvídat kdy to bude. Akumlátory nejdřív vydržely sotva 200 snímků, teď už se rozcvičily a dostávám se dost přes tři stovky, ale mohlo by to být ještě lepší. Video je použitelné spíš nouzově, automatické ostření jede pořád bez ohledu na nastavení AF přepínače, ale tak kvůli tomu jsem to nekupoval. Karta je potřeba co nejychlejší, aby to šlapalo - normální desítka byla pomalá jak želva, musel jsem koupit UHS-I 95ku. V sobotu jsem z nouze musel dát starou šestku, fotka se ukládala pět sekund, a nahrávání videa po chvíli kolabovalo protože se nestíhalo ukládat.

Těch mínusů je ale menšina, celkově je to hodně podařený foťáček, oproti běžným profi kompaktům je pocitově jiný, moc dobře se s ním fotí a dá se nosit neustále na cestách - objektiv má rozsah na všechny běžné motivy. U mě naprostá spokojenost, těch pár slabůstek rád prominu. Vzhledem k tomu že je lehčí než většina mých objektivů, je kvalita fotek parádní.
Sakini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 30. 4. 2013 12:35

mně zásadním způsobem vadí pouze hledáček-fakt se na to nedá spolehnout, při poměru stran 3:2 a focení na výšku mi přidává na straně 25-30% a vršek pro změnu o kousek uřízne... Jinak souhlas s rychlostí AF, to je supr a líbi se mi i video...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sakini 30. 4. 2013 12:50

Ale tu kompozici mrší hlavně na blízké nebo přiblížené objekty, a to naprosto nevypočitatelně. Jak je to něco vzdáleného, tak je to na fotce na stejném místě jako jsem to viděl v hledáčku. Prostě crazy, ovšem když zasvítí ostře slunce a z displeje je zrcátko, tak je člověk rád že je rád...
Sakini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 30. 4. 2013 13:04

třeba bude mít X30 EVF :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sakini 30. 4. 2013 13:26

Proč ne - pokrytí 100% a rozlišení nad 2 MPx, sem s ním...
Sakini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod A310 1. 5. 2013 14:13

Sakini: moc děkuji za osobní poznatky s X20 a tvůj čas věnovaný příspěvku. :tleskani
A310
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 1. 5. 2013 15:32

dnes jsem foťák prověřil na výletu s dětmi a autofokus je vynikající, procento odpadu minimální
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sakini 1. 5. 2013 17:42

Za málo - taky jsem dneska prověřoval, a pro AF-C ve spojení s rychlým snímáním není žádný pohyb moc rychlý. Odpad nula.
Sakini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 1. 5. 2013 19:33

Tak to doporučuju X-E1, pro ten není naopak žádný pohyb dost pomalý :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 1. 5. 2013 19:56

nástupce na tom bude zaručeně líp, stejně jako X100s, ta je taky podstatně rychlejší... Je to solidní paradox - Fuji měla beznosorožce nejpomalejší a vypadá to že jsou první, kdo doopravdy zvládl detekci fáze na senzoru... Když teda nepočítám Nikon 1
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Odar 24. 5. 2013 10:36

Nemal niekto moznost porovnat Sony RX 100 s X20? Rozhodujem sa medzi tymito dvomi fotakmi, ale cim viac recenzii a nazorov citam, tym viac sa neviem rozhodnut, ktory z nich kupit :D

Momentalne mam LX5, potreboval by som lepsi vykon pri zlych svetelnych podmienkach (fotenie vo vnutri a sem tam koncerty).

Vdaka za nazory. Snad ma este viac nezamotate ;)
Odar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 5. 2013 12:11

no, skoro bych ti rozmlouval oba, protože ten skok nebude takový, jaký bys asi potřeboval...

Nicméně, minimálně na koncerty vede Fuji kvůli podstatně lepší světelnosti na dlouhém konci, na kavárenské foto bude Sony lepší.

Projdi si diskusi a zkus zařadit do výběru spíše starší model X10 kvůli EXR snímači, podle mně lepší volba než novinka X20 - pokud ovšem nezáleží moc na videu, tam je rozdíl velký ve prospěch X20.

Podle mýho máš velmi slušný kompakt a pokud tě neobtěžuje větší velikost, spíš bych za ty peníze koupil lowend zrcadlo a k tomu pevná skla - to by byl opravdový posun a cenově přijatelný. Tělo pořídíš za 10k, světelné sklo 35mm nebo 50mm se světelností f:1,8 za 5k.

Nedávno jsem Sony RX100 taky zvažoval, ale kromě horší rychlosti AF jsem ho nakonec zavrhl kvůli absenci sáněk na blesk a taky kvůli mizerné konstrukci interního blesku - kdybych ho chtěl používat třeba na odpalování externího blesku v optickém slave módu, tak tipuji, že po 20-tém použití by se ten vyskakovací čertík už zákonitě ulomil...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Odar 24. 5. 2013 12:36

Dakujem za reakciu a tvoj pohlad na vec. RX 100vka ma zaujala velkoustou cipu. Lenze - priebeh svetelnosti je taky, aky je a na dpreview som sa v jednej diskusii docital, ze na konci ohniska je mozne, ze RX 100 so zlou svetelnostou pri ISO 1600 bude porovnatelne s X20 s lepsou svetelnostou na konci pri ISO 800. Svetelnost na zaciatku 1,8 je zaujimava, ale podla vyjadreni RX 100 na plnu dieru nie je ostra - udajne je vhodne kusok priclonit, aby to kreslilo. Dalej obmedzenie expozicneho casu na 1/2000 sek. - pri mori bude fotenie na F1,8 podla mna nepouzitelne. Takze zas musim priclonit. U X20 sa da fotit na az na 1/4000 sek. Z tohto pohladu sa mi zda, ze X20 je univerzalnejsie riesenie, ako RX 100vka.

Vlacit zrkadlovku na koncert je nebezpecne. Tomuto by som sa rad vyhol. Este som uvazoval nad mirrorless. Ale nejako si neviem vybrat nic rozumne. U kompaktu je vyhoda ta, ze majitel nemusi dodatocne riesit skla a nedopadne to tak, ze po 2 rokoch sa zobzera a zisti, ze do fotenia nahadzal 3000 EUR. Tomu by som sa rad vyhol :D Jedneho narocneho konicka uz mam :hm
Odar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 5. 2013 12:52

tak vono by bylo ideální, aby malinký foťák dával to co DSLR, ale to žel nejde, už ta RX100 je zázrak...

na Youtube bys měl objevit představení nových Fuji X100s a X20 a srovnávají ji tam i s RX100 a je to jak píšeš, tím kvalitním sklem Fuji hravě dorovná rozdíl ve snímači. Pozor, Fuji má ale jedno poměrně nesmyslné omezení - na plnou díru ti pustí max. 1/1000s, musíš přiclonit, nebo fotit v alespoň v režimu S nebo P.

-- 24. 5. 2013 12:54 --

tak tady, od sedmé minuty dále http://youtu.be/Kw_H-fH-Fuo?t=6m53s
reign
Návštěvník

Další stránka