Fujifilm Finepix XP30

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod terminator007 24. 1. 2012 21:11

Zdravim,

mam dotaz. Poridil jsem si na lyzovani a nejake ty fotky pod vodou vyse zmineny kompakt, mam akorat dotaz, nejlepe na nejakeho majitele, vim, ze za ty penize nemuze cekat clovek zazraky, ale kdyz jsem fotil neco na svahu nebo po ceste, u nekterych fotek se mi ztmavily okraje a je to ve vysledku videt i na fotce. Vim, ze je fotak mrazuvzdorny, takze by to mel zvladat, na druhou stranu stoji par korun, tak jestli to treba neni normalni... Pro ukazku davam odkaz na par fotek:

http://milovice.rajce.idnes.cz/XP30_-_tmave_okraje

Diky moc vsem

Jarda
terminator007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 1. 2012 21:39

Jde o vinětaci, což je běžná vada objektivů. Více, či méně vinětuje každý. Tohle je předpokládám nejširší ohnisko. Pokud zazoomuješ zřejmě to bude lepší. Mimochodem ty fotky jsou strašně podexponovaný chtělo by to korekci expozice tak +1 ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 24. 1. 2012 21:40

Tady http://www.fotografovani.cz/art/tech_vy ... nses2.html si najdi kousek pod polovinou stránky heslo Vinětace. Pravděpodobně ti to dělá při určitých ohniskách a malé cloně, takto výrazná je známkou nepříliš kvalitního objektivu.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod brkoslav01 24. 1. 2012 22:36

až s tim pudeš pod vodu pořádně zacvakni dvířka od karty a baterky, když se to zavře jenom lehce tak nateče dovnitř přítelkyně ho takhle vytopila, je třeba zatlačit na dvířka a ono to trochu cvakne
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod terminator007 25. 1. 2012 11:43

Diky moc vsem za rady! Daf: Zatim jsme jen zkusil par fotek na horach, korekci priste zkusim pridat, tohle byl plny automat :-) Pety: Super odkaz, take dekuji, objjektiv to bude mit bidnej, co by clovek cekal od pristroje za 3 tisice, ktery je navic vodeodolny, mrazuvzdorny, prachuodolny, atd... Na normalni foceni mam Canona 550D, takze kdyz se podivam na ty rozdily, no radsi nic :-D A to nemluvim napriklad o nataceni videa, HD 720 to podle me fakt neni a navic zaznam i trosku piska, v normalni kvalite to nedela... Tenhle chci prave pouzit, obcas na lyze, kolo, do vody... Nevedel jsem, zda je to fotakem (jestli ho mam reklamovat) nebo prave tim, ze objektiv je takovej jakej je... A Olympus jsem po drivejsich zkusenostech nechtel a jeste je navic drazsi. brkoslav01: Diky za radu, ja si myslel, ze je fotak zezacatku rozbitej, pac jsem zavrel dvirka a oni mi vystrelila zpet, pokud jsem nezamacknul pojistku, ale pak jsem s kamaradem zjistil, ze staci jen poradne zatlacit a zavrou se uplne :-)
terminator007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod terminator007 31. 1. 2012 16:32

Tak jsem zkusil par fotek (a pridal jsem je do vyse zmineneho odkazu) a zjistil jsem asi to, co jste mi psali :-) Pri zoomu je to trochu lepsi, ale porad je to znat, kdyz fotim dejme tomu krajinu je to nejhosri, pokud fotim napr. v mistnosti s bleskem nebo mam foto venku, ale s tim, ze fotim neco co je blizko, je to v pohode. Tudiz to bude tim, ze objektiv neni moc kvalitni, predpokladam posilat na na reklamaci je bezvyznamne... Jen se ujistuji co a jak, at muzu byt v klidu a fotak obcas pouziji, jeste jsem nezkousel nic fotit pod vodou, to jsem take zvedav :-) Diky
terminator007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 31. 1. 2012 22:00

terminator007 Je to "normalni" a pokud ti ta nepatrna vinetace hodne vadi, tak to lze napriklad v Lightroomu hrave odstranit.

Pety píše:takto výrazná je známkou nepříliš kvalitního objektivu.

A kde presne mam videt tu "vyraznou" vinetaci?

Obrázek

Mimochodem vinetujou i objektivy za desitky tisic na FF DSLR a ze by tedy byly proto neprilis kvalitni? Ehm, to je zase perla od moderatora :roll:
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 31. 1. 2012 22:56

Měl ses probrat trochu dřív, už jsou tam jiné fotky.
A k XP30 si bude někdo těžko kupovat Lightroom.

-- 31. 1. 2012 22:57 --

Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod player 1. 2. 2012 12:07

Jsou tam porad ty same fotky jako tam byly, kdyz jsem se tam dival poprve. LR si k XP30 sice kupovat nemusi, ale k jeho 550D ho uz mit muze. Krom toho treba View NX2 od Nikonu je ke stazeni ZDARMA a umi to take, stejne jako nepochybne jine, volne siritelne programy.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod terminator007 1. 2. 2012 13:56

Diky moc panove za odpovedi a rady! Nic reklamovat nebudu, to jsem potreboval vedet :-) Jako na nekterych fotkach neni vubec, na jinych, jak se pise v clanku je znatelna a to kdyz jsem byl prave na horach (bile pozadi) nebo kdyz zkousim fotit krajinu :-) Ale na druhou stranu, na to budu mit spise sveho Canona 550, toto bude fotacek do terenu, pod vodu a mozna do nejake te hospody :-D Kazdopdne jeste jednou diky, pristi tyden mam volno, prubnu nejaky ten programek a podivam se kolik stoji Lightroom! Zatim jsem pouzival na ruzne orezy a drobne upravy Faststone (take mi byl doporucen tady) a z nej jsem byl nadsen, jak slape a je zadarmo :-)
terminator007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod terminator007 5. 2. 2012 15:51

Jinak co se tyce tech fotografii, prvni tri jsou tam od zacatku, dalsich pet jsem pridal posleze, to jen abych to rozsekl :-D Mejte se, pristi tyden prubnu ty programky a kdyztak se na vas rad obratim, kdybych si nevedel rady a jestli muzu :-)
terminator007
Návštěvník