Samsung ex1-Raw

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tomi V 31. 8. 2010 18:17

dobrý den, zajímalo by mě, jaké máte u EX1 zkušenosti z RAW, respektive formátu SRW.
Udělal jsem pár fotek, bohužel výsledné fotky převedené do JPG jsou velice zdeformované- přesněji mají tvar "soudek".
Použil jsem dodaný editor Samsung RAW Converter 3, což je, jak jsem se dočetl, prakticky SilkyPix Studio. Dá se tam nějak nastavit něco jako korekce profilu objektivu? Moc se mi nelíbí, že dodávaný software nezvládá tuto věc dobře, jak by měl.
Soudkovitost se dá odstranit položkou distortion rate, ale spíše jen tak zkusmo podle citu, jak by měla fotka vypadat.
Používáte někdo tento program, a jaké s ním máte zkušenosti( hlavně s tou soudkovitostí)? Mění se soudkovitost se vzdáleností foceného objektu a s velikostí ohniska? Co jiné programy?
Například na nejširší objektiv by se třeba distortion rate ubrala o nějakou hodnotu(mohli by se udělat profily pro jednotlivá ohniska třeba po 5 mm?), nebo je tam ta závislost na vzdálenosti objektu? A jak veliká?
Budu rád za jakoukoli zkušenost, v RAW jsem absolutní začátečník
Tomi V
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr67 19. 9. 2010 11:16

já v RAWu žádný extrémní soudek nepozoruju a Silkypix nepoužívám, protože to je hrůza program. A do JPEGu ti to nedělá? Zkus Lightroom, případně reklamovat foťák.
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 19. 9. 2010 12:38

Na opravu těhle věcí PhotoShop, jako ostatně na vše.. LightRoom to ale myslím umí též.

Jinak, EX1 má soudek o 2.6% což je vidět, ale neni to extra tragické. Jinak samozřejmě, čim bude objekt blíž, nebo bude mít rovnější hrany, tím víc to bude vidět..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pety 19. 9. 2010 13:37

Ano, soudkovitost/poduškovitost se mění s délkou ohniska, a k tomu dodám, že je to vlastnost všech zoomovacích objektivů - všechno vykompenzovat opticky prostě nejde. Softwarová kompenzace je jednodušší a levnější.

(Bibble ji umí také, dokonce lze vlastnosti objektivu změřit podle návodu a poslat Bibble Labs - bude zařazen do databáze a bude to pak od dalších verzí automatické.)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod odklizec 19. 9. 2010 14:44

Petr67 píše:a Silkypix nepoužívám, protože to je hrůza program.

Tyhlety radikalni nazory jsou nekdy zabavne. To ze ti SP nevyhovuje neznamena, ze je to naprd program. Jako jeden z mala (a jeden z prvnich) RAW editoru, byl SP schopen nacist Sigmacke RAWy z DP1/DP2 a podotykam ze dava lepsi vysledky, nez samotny Sigma SW! Ja sosobne si zase nedovedu predstavit editovat RAW bez funkce RGB curves. A hadej co? LR3 je porad jeste neumi! Pritom takova zakladni vec? LR3 ma sice jine neoddiskutovatlne prednosti, ale absence RGB curves pro mne osobne znamena, ze mi prechod na LR3 zatim nehrozi. Kazdopadne, urcite bych SP nezatracoval jen proto, ze jsi mu venoval asi 10 minut a nesednul ti.

Tomi, jak pise Pety, soudkovani je u zoomu normlani, zejmena u svetelnych zoomu, jako ma EX1. LX3 je toho zarnym prikladem. Akorat ze Silkypix v pripade LX3 RAWu (predpokladam ze i LX5) soudek automaticky koriguje. Kdybys videl original LX3 RAW zkonvertovany v dcraw, to bys koukal, jaky soudek to produkuje! Takze to ber s klidem. Soudek si v editoru mas moznost vzdy opravit. Ja osobne radeji opravim tyhle vady objektivu sam, nez aby mi to delal njaky soft automaticky. To vyslovene nemam rad ;)
odklizec
Návštěvník