Samsung EX1: široce rozevřené oči opravdového hi endu

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tomi V 28. 10. 2010 20:41

Pár nových fotek EX1 z Turecka:
http://www.panoramio.com/user/4748099
a jedna otázka:
má někdo k EX1 polarizační filtr? Případně jaký, kde zakoupený,a jaká je spokojenost.
Tomi V
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lucamo 1. 11. 2010 18:43

Neskor ale predsa...
Meral som cas zaznamu na kartu Patriot LX series SDHC 16 GB class 10, pri:
10 Mpx, Velmi jemna JPEG + RAW, 1/1000 s bleskom... (podla rychnoka)
1. Doba ukladania bola cca 7,5 sekund, co je asi vela, ale zdoraznujem, ze cas je merany od stlacenia spuste az po ukoncenie blikania zelenej kontrolky, pricom este pocas blikania sa relativne uz da pracovat s EX1-kou dalej...
2. Pri tychto nastaveniach mi EX1 automaticky stiahla uzavierku na 1/750 kvoly blesku... cize zadana hodnota uzavierky pre tento test je blbost... bez blesku to nieje problem...
3. Pri foteni dlhych expozicii na tuto kartu v zasade plati, ze aka dlha je uzavierka, tak dlho spracuvava... napr. pri 16 s uzavierke (jasne, ze bez blesku) trva cely proces asi 32 sekund, kedy skonci spracuvavanie...
Tesim sa na Vase postrehy.
lucamo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Refael 19. 11. 2010 03:05

Dobre patecni rano vsem,
mam velky zalusk koupit si EX1.
Mam dotaz na fw:
myslite si,ze stejna cisla fw plati pro cely svet?Bydlim ted v Australii a nevim,co se stane,pokud EX1 zakoupeny zde,bude obsahovat stejna cisla fw jako treba zakoupeny v CR.Diky vam,uzivatelum,totiz muzu se dozvedet,jaky novy fw prichazi a co noveho obsahuje.EX1 obsahuje i tady cestinu.Vcera jsem ji mel poprve v ruce.Nechtel jsem ji pustit zpatky:-))).
Dale posled.otazka ohledne pametovky:
myslim,ze v parametrech EX1 pisi,ze podpora pametovky je maxim.8GB,je to pravda?Myslim,ze je to malo pro foceni v RAW+JPEG nebo se mylim?
DEKUJI za odpoved.
Refael
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Adam 19. 11. 2010 09:16

Pokud se EX1 v Australii prodava jako "EX1", tak je firmware pro vsechny stejny. Jiny firmware ma TL500, coz je rebrandovany EX1 pro americky trh.

Ohledne pametovky nevim, sam mam 8GB (a bohate mi staci). Fotim RAW jen vyjimecne, protoze je fakt velky (25MB) a zapis na kartu je znacne delsi.
Adam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Refael 22. 11. 2010 14:06

Dobry den vsem vlastnikum EX1,
mam otazku:
jak se na EX1 foti panoram.fotky?Mam 2.otazecku:
vysoka svetelnost-zda-li neni na skodu pri foceni v letnich slunecnich dnech.Kolik davate expozici do minusu pri foceni krajin v parnych dnech?
DEKUJI predem za odpoved.

-- 22. 11. 2010 13:11 --

Malem bych zapomnel:
muzete mi ve zkratce priblizit,jake plusy i minusy maji oproti sobe Canon S95 a EX!?Nemuzu se rozhodnout.Slysel jsem,ze technic.parametry vytezi EX1,ale opravdovou kvalitou fotek zase S95.Muzete napsat hlavne ti,co maji oba tyto typy ci maji s nimi zkutecnosti z minula.
Opet DEKUJI!
Refael
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Adam 22. 11. 2010 14:16

Vysoka svetelnost nevadi. Problem je kombinace nizke maximalni clony (f/6.7 nebo tak nejak, pricemz fotky pak trpi difrakci), vysokeho minimalniho ISO (80) a predevsim pomalou nejrychlejsi zaverkou (1/1500). Vysledkem je, ze za slunecneho pocasi je foceni tak tak na hrane a obcas to produkuje presvetlene fotky, protoze min exponovat proste uz nedokaze. Chtelo by to proste ND filtr ...

Jinak ja fotim defaultne na EV -0.7. Fotak preexponovava, coz je pak hodne na houby obzvlast ve spojeni s nekterymi mody - napr. ve Smart Range nejde EV nastavit.
Adam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Refael 23. 11. 2010 00:21

DEKUJI MOC za odpoved!
Jak prosim vypadaji fotky v horkych letech pri programu Plaz&Snih,jsou take prepalene?Mel jsem Panasonic LZ7,tam jsem si pomohl timto rezimem a fotky byli v poradku.Ptam se nebot pokud by byli prepalene,musel bych se poohlednout u konkurence a to bych nerad,ponevadz jinak je mi EX1 svymi parametry nejsympatictejsi.
Refael
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 23. 11. 2010 00:40

Vsechno zalezi podle toho, kolik je svetla. Vubec nezalezi na pouzitem programu. Pokud je svetla moc, ani na nejnizsim ISO nebudes mit zkratka dostatecne kratky cas a budou prepaly. Bohuzel, v tomhle ma EX1 a S95 celkem problem. Napriklad i tvuj LZ7 mel rychlejsi zaverku nez oba zminene novejsi fotaky (1/2000). Z konkurence s podobnym objektivem jako EX1 nebo S95 uz ti zbyva jen Panasonic LX5, ktery ma zaverku az 1/4000. To uz je celkem dost i na hodne svetla ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 23. 11. 2010 02:49

Při 1/4000 by neměl mít Panasonic problém nikdy.. navíc má F8 - F11, což je dost. A kdyžtak na to ty filtry jdou, že..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod odklizec 23. 11. 2010 10:38

Daemonius, f8-f11 u fotaku s cipem o velikosti jako ma LX5, je dobry akorat tak na vyrobeni neostrych fotek (difrakcni efekt nepusti). Tyhle clony jsou pouzitelne maximalne v makro mode, kde sice zvysi hloubku ostrosti, ale uz i tam je videt difrakcni efekt, takze je otazka, jestli zvysena hloubka ostrosti stoji za to?

Ale mas pravdu, ze pri 1/4000 by nemel nastat problem temer nikdy. I kdyby se pouzila "jen" clona f4.5, ktera je zhruba nejostrejsi a jeste bez viditelne difrakce.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 23. 11. 2010 16:02

O zvýšenou hloubku ostrosti mi nešlo, ale o to, že to pak pustí méně slunce. Nicméně difrakce pak bude problém.. 8x4 = f32 :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lucamo 18. 12. 2010 18:22

Ak by si niektory majitel EX1 chcel kupit sikovne, kvalitne, prakticke puzdro... odporucam "Vanguard Chicago 7" je site pre EX1...
lucamo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod azaupro 11. 1. 2011 23:47

Takže vidím, že vlákno žije, což mimo jiné může znamenat, že EX1 se Samsungovi poved :tleskani

Za sebe můžu říci, že za celou tu dobu s foťákem jsem docela spokojen. Ani nové modely od konkurence (LX5 nebo G12) na tom moc nemění. Jenže dneska jsem dozvěděl o chystaném FUJI X100… O:-)

Na závěr pár fotek z EX1:

Obrázek
Zatmění slunce 4. ledna 2011, 9:40 CET, Praha

* * *

Obrázek
Síly nebeské
15.08.2010, okolí Prahy
azaupro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 12. 3. 2011 21:42

Přátelé, kdyby chtěl někdo výhodně koupit EX1, prodám svůj kousek (šedá varianta).

Koupen nový někdy v červnu 2010, nyní po 1500 fotkách, v naprosto nepoškozeném stavu. Dalo by se říct jako nový, ale zní to jako klišé. Jako bonus přidám náhradní baterku.

Důvod prodeje nejsou vlastnosti fotoaparátu, ale má potřeba něčeho ještě kompaktnějšího (asi Canon S95, ještě nevím).
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mazda323f 14. 3. 2011 10:53

pro mě je EX1 ideální volba, až na to tragický video - nevíte něco o nástupci EX1 čky - moc vylepšovat mimo video tam kluci ze Samsungu nemají
Mazda323f
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka