Samsung EX1: široce rozevřené oči opravdového hi endu

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lucamo 25. 8. 2010 10:03

Chystam sa na koncert spolu s mojim EX1 a rad by som nieake rady ohladom fotenia na koncerte.
Viem, ze sa jedna o zvlast narocne podmienky pre fotenie, ale aj tak, ak ma niekto skusenosti, nech prosim napise, prip. sa potesim nieakym ilustracnym fotkam (len s EX1)

Viem, ze blesk nema zmysel pouzivat... ale zaujimalo by ma aky rezim je najlepsie pouzit, vyvazenie bielej, oblast ostrenia, stupnovanie.

Uvitam, kazdu radu.
Dik
lucamo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 25. 8. 2010 13:10

Poradim ti predevsim jednu vec. Fotit do RAW+JPEG. Kdyz ti bude JPEG vyhovovat, RAW muzes vzdycky vyhodit. Kdyz bude JPEG naprd, RAW ti vzdycky umozni dostat z fotky vic. WB napriklad vubec nemusis resit. V RAW je to otazka par kliknuti a mas spravny WB, bez degradace fotky (na rozdil od JPEG).

Mereni expozice bych dal na stred, podle situace mozna i bodove mereni? Predpokladam, ze tam budou velke kontrasty mezi tmavymi a osvetlenymi castmi sceny. Prilis mnoho tmave na scene muze zmast fotka, ktery se bude snazit tu tmavou kompenzovat a tim padem bude davat nerealne casy, pripadne delat preexponovane fotky.

Tak jako na snehu se radi jit s expozicni kompenzaci do +0.3 nebo +0.7 (jinak budes mit sedy snih a podexponovane fotky), u vecernich/nocnich fotek je dobre jit naopak do minusu, abys zabranil preexpozici a neudrzitelnym casum. Ale zalezi podle situace a osvetleni a chce to trochu zkusenosti. Urcite si zkus nejake vecerni fotky nanecisto, nez pujdes rovnou na koncert.

Co se tyka ostreni, ja to u kompaktu s cipem velkym jako ma EX1 resim podle situace. Kdyz stoji na jedno miste a vice mene se nehybu, jednou pouziju AF, abych si nameril vzdalenost na kterou fotim, prepnu se do MF a pak uz ostreni neresim. Vyhoda malych cipu je ve velke hloubce ostrosti a par cm tady nebo tam obvykle nehraje zadnou roli. Samozrejme, zalezi na vzdalenosti od subjektu a ohniskove vzdalenosti. Mam na jednom tlacitku predvolbu prepinani AF/MF, ktera celou vec usnadnuje. Ale nevim, jestli ma EX1 takovou moznost? Kazdopadne, i toto je treba nejdriv vyzkouset. Pokud ti nevadi rychlost AF a tim padem zpozdeni spouste, tak radeji celou dobu pouzivej AF.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Adam 25. 8. 2010 13:20

U EX1 je použit RAWu značně ztíženo tím, že jej ukládá tak 20 sekund. To nevadí u statických záběrů, u koncertu to ale bude velký problém. Osobně z tohoto důvodu na EX1 všechny dynamické věci fotím pouze na JPG.
Adam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 25. 8. 2010 13:57

20 sekund? To je nejaka blbost, ne? To bude spis tvoji kartou ;) I na DPReview pisou ze shot-to-shot cas je v pripade RAWu okolo 2.3s a kompletni zapis RAWu na kartu trva okolo 5s. Takze tvych 20s je zcela urcite zpusobenych necim jinym, nejspis prave kartou.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Adam 25. 8. 2010 14:04

Čím to je nevím, kartu mám SDHC Class 6. Měl jsem ji předtím v Nikonu D80 a tam RAWy svištěly úplně bez problémů (ale D80 má pravděpodobně větší vyrovnávací paměť a značně menší RAWy).
Adam
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 25. 8. 2010 14:19

S EX1 ti rawy sice svistet nebudou, protoze buffer to ma maly. Neumi to ani kontinualni snimani v RAW. Ale 20s rozhodne neni normalni! Takze bych zkusil kartu naformatovat (primo ve fotaku), pripadne zkusit jinou. Kartu mas jakou presne? SDHC Class 6 nerika temer nic, o skutecne rychlosti karty. Jsou rychle Class 6, jsou vyrazne pomalejsi Class 6 a pak jsou taky fake Class 6 ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 25. 8. 2010 15:39

A taky jsou karty, se kterými mají určité foťáky (typy) problém a jinde jdou normálně. Pamatuji například, že DSLR Minolta měly potíž s kartami Kingston.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Tomi V 30. 8. 2010 17:45

dobrý den, zajímalo by mě, jaké máte u EX1 zkušenosti z RAW, respektive formátu SRW.
Udělal jsem pár fotek, bohužel výsledné fotky převedené do JPG jsou velice zdeformované- přesněji mají tvar "soudek".
Použil jsem dodaný editor Samsung RAW Converter 3, což je, jak jsem se dočetl, prakticky SilkyPix Studio. Dá se tam nějak nastavit něco jako korekce profilu objektivu? Moc se mi nelíbí, že dodávaný software nezvládá tuto věc dobře, jak by měl.
Soudkovitost se dá odstranit položkou distortion rate, ale spíše jen tak zkusmo podle citu, jak by měla fotka vypadat.
Používáte někdo tento program, a jaké s ním máte zkušenosti( hlavně s tou soudkovitostí)? Mění se soudkovitost se vzdáleností foceného objektu a s velikostí ohniska? Co jiné programy?
Například na nejširší objektiv by se třeba distortion rate ubrala o nějakou hodnotu(mohli by se udělat profily pro jednotlivá ohniska třeba po 5 mm?), nebo je tam ta závislost na vzdálenosti objektu? A jak veliká?
Budu rád za jakoukoli zkušenost, v RAW jsem absolutní začátečník
Tomi V
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rychnoka 31. 8. 2010 16:12

Přikládám odkaz na nový firmware 008261
http://www.samsung.com/cz/consumer/came ... ab=support

nahráno EX1dnička to přežila :-)
Naposledy upravil rychnoka dne 31. 8. 2010 17:23, celkově upraveno 1
rychnoka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rychnoka 31. 8. 2010 17:20

přikládám foto noční Prahy http://www.ulozto.cz/5722071/sam-0570.jpg
3x zoom, ISO100, F2,4, 1s, zpoždění spouště 2s, stativ - zídka Karlova mostu :-)
rychnoka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rychnoka 31. 8. 2010 20:42

Nemáte někdo odkazy na doplňky k tomuto fotoaparátu ?
Např. dálkové ovládání, blesky, předsádky, filtry, baterie, nabíječky, kabely atd.
Vím, že se dá použít Mr. Google, ale tady by to bylo na jednom místě, včetně zkušeností a případně stránek s dobrou cenou. Originál doplňků asi zatím moc není, ale najdou se jistě i jiné kompatibilní.

Možná by stálo zato, najít ,,ideální,, paměťové karty pro tento typ foťáku. Stačí napsat popis karty a čas ukládání ,,velmi jemný JPEG + RAW,, v plném rozlišení, čas 1/1000 s bleskem. Asi to bude čas od zmáčknutí spouště + doba blikání zelené LED diody na zadní straně.

Přikládám moje měření:

SDHC PRETEC 8GB class 6 - 8 vteřin
SDHC Kingston 4GB class 4 - 5 vteřin
SD PRETEC 2GB 133x - 5 vteřin
SD Kingston 2GB není - 14 vteřin fialový pruh na nálepce
rychnoka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Karton87 4. 9. 2010 14:27

Ahoj, tak jsem se stal šťastným majitelem EX1ky.

Zatím se sice učím, ale už teď můžu říct, že jsem s ním velice spokojený :-)

Hodil jsem na Flickr zatím pár fotek, jen tak pro zajímavost:

http://www.flickr.com/photos/53598176@N05/sets/72157624876205010/
Karton87
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lucamo 5. 9. 2010 10:39

Prosim vas, pomocou akeho programu sa nahrava novy firmware do EX1 ???
lucamo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 5. 9. 2010 11:20

rychnoka píše:Přikládám moje měření:

SDHC PRETEC 8GB class 6 - 8 vteřin
SDHC Kingston 4GB class 4 - 5 vteřin
SD PRETEC 2GB 133x - 5 vteřin
SD Kingston 2GB není - 14 vteřin fialový pruh na nálepce

Tak to sa nečudujem že to potom niekomu ukladá trebárs aj 20s ked fotí RAW+JPG...
Ked už sa rozhodnem strielať na RAW, tak iba RAW, JPG by mi zbytočne zaberal iba miesto na karte a ako je vidieť, aj výrazne brzdil foťák ...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karton87 5. 9. 2010 11:27

lucamo píše:Prosim vas, pomocou akeho programu sa nahrava novy firmware do EX1 ???

Ahoj, nemusíš mít žádný program. Stačí když na paměťovku nahraješ soubory, které jsou v zazipované složce a vypneš a zapneš foťák a ono ti to nabídne už update automaticky.

Jinak firmware najdeš na stránkách samsungu, pokud by jsi nevěděl :-)
Karton87
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka