Samsung EX1: široce rozevřené oči opravdového hi endu

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod azaupro 25. 5. 2010 11:27

Obrázek

Mám tento nádherný foťáček teprve pár dnů, ale ten se mi libí čím dál víc.
Tady jsou zkušební fotky a průběžně bude se doplňovat. Své postřehy se pokusím shrnout až později, když se poperu s češtinou - nejsem tedy rodilý mluvčí 8-)

Ve dvou větách: má velice kvalitně zpracované tělo (kovové šasi + plast), poměrně dobře se drží, ten AMOLED opravdu funguje, úroveň digitálního šumu nad ISO 400 ve špatných světelných podmínkách je rozumná, spolu s aparátem dostanete i SilkyPix, mimochodem výsledky konverzí RAW jsou naprosto vynikající na to, že je to jenom "krabička na mýdlo", ergonomie je dobrá až na to, že přístroj se snaží vyhovět všem "cílovým skupinám" - od blondýn až po "technické idioty". To se projevuje hlavně v designu softwarového interface'u. Tím myslím ikonky, zřejmě převzaté z mobilů téhož výrobce :D
Naštěstí na nadšené amatéry a profíky taky se nezapomnělo - foťák má PASM, kolečko korekce expozice pod spoušti, AE lock, možnost (dokonce dvoji) manuálního nastavení WB apod.
Nemluvě o F1.8 na kratším ohnisku. Objektiv taky rozhodně špatný není i když na širším konci se vyskytuje určitá míra soudkovitého zkreslení, ale o barevných vadách (aberací) není ani stopa, aspoň jsem si toho ne všiml.
Zpočátku se mi zdál JPEG ubohý ale postupně se to lepší a dnes už klidně fotím rovnou do JPEGu. (Pozor! RAW "váží" 24 mega!)

Zpozoroval jsem i pár problémů, ale pořád myslím i na dodržení slíbeného limitu dvou vět ;-)
azaupro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 25. 5. 2010 15:20

diky za prvni informace! jsem na ten fotak opravdu zvedavy.

nemohl bys postnout ke stazeni nejakou "obecnou" fotku primo v RAWu v iso 200, 400 a 800?

a jeste by me zajimalo, kolik vydrzi na jedno nabiti fotek, pokud se mohu zeptat? diky
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod azaupro 25. 5. 2010 16:50

Prosím!

ad RAW: promiň, ten váží 24 mega a já mám snad nejhoršího internet-providera v ČR - společnost COMPLEXIO s.r.o. se značkou Stredocesky.net (a rad to říkám nahlas! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) - takže místo (předplacených!) 2 mbit mám kolem 200 kbit download a pro upload ani neptej :-\

ad vydrž baterky: je to taky zajímavý, protože jako příslušenství má foťák jedině kablík dlouhý asi 50 cm s USB na jednom konci a origo samsung (telefonním! :-D ) adaptérem na druhém.

Obrázek

Takže když nahrávám pořízené fotky na počítač ono mi to zároveň nabijí baterku přes ten samý kablík. Jako "normálně" jsem to nabíjel jenom jednou hned po rozbalení. Od té doby mám baterku stále "práceschopnou" a nevím jestli to ne škodí baterce, myslím tu životnost. Asi by nemělo.

-- 25. 5. 2010 18:01 --

Ještě dodám, že dneska jsem upgradoval firmware z původní verze 5062 na novější 5101.
Tím jsem se zbavil problému zasekání aparátu v režimu Backlite o čem je zmínka v prvním příspěvku.
Jako druhé vylepšení nebo spíš "dotažení nedodělků" ze strany výrobce máme plně "viditelnou" 8GB flash kartu. Před upgradem foťák uměl využit jen půlku z této kapacity.
Naposledy upravil azaupro dne 26. 5. 2010 07:08, celkově upraveno 1
azaupro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 25. 5. 2010 18:42

Šla by uploadovat fotka v plném rozlišení v JPEG při nastavení = maximální kvalita?

Ten foťák se mi zdá, že fotí opravdu hodně dobře na kompakt..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ghost_sk 25. 5. 2010 22:45

Vyzera naozaj velmi dobre a preto nechapem preco tam uz nedali HD video.
Keby to bola ina znacka ako napr Canon no dobre, ale Samsung?
Ghost_sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 5. 2010 23:20

.. lebo pouziva ten isty Sony chip ako Canon G11, S90 a Ricoh GRDIII .. a ten v specifikaciach ma len obycajne video
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod azaupro 26. 5. 2010 06:34

Daemonius píše:Šla by uploadovat fotka v plném rozlišení v JPEG...

Zkusím to.

Ghost_sk píše:...nechapem preco tam uz nedali HD video.

Ganec píše:.. lebo pouziva ten isty Sony chip ako Canon G11, S90 a Ricoh GRDIII

Přesně tak, je to ten samý čip. A ten je CCD, totiž je to limitovaný technologii snímače.
azaupro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 26. 5. 2010 11:37

dnes jsem se na nej byl podivat nazivo, a musim rict, ze je to mimoradne sympaticky fotoaparat! co se tyka zpracovani nebo vnejsiho dojmu, kdyby stal 15 tisic, nikdo by nemohl rict ani popel...
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod azaupro 26. 5. 2010 12:38

Běžte se podívat na noční fotky ze včerejška.

Obrázek

Fotil jsem to na ISO 400, samozřejmě se zapnutým stabilizátorem, rovnou do JPEG. Fotky bez jakýchkoli úprav, jen zmenšené a doostřené.

P.S. Kam mám dat JPEG v plném rozlišení? Flickr to zmenšuje.
azaupro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 26. 5. 2010 13:03

Někde jsem viděl někoho používat ulozisko.sk, ale nevím jaké to má podmínky nebo jestli to třeba nemá placené. Já občas používám imageshack.us, ale jestli není limit na velikost a jak dlouho tam fotka vydrží také nemám moc vyzkoumané.
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 26. 5. 2010 14:14

azaupro píše:Běžte se podívat na noční fotky ze včerejška.

to je vsechno focene bez stativu z ruky?
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 5. 2010 14:38

xtonda, podla podmienok pouzivania www.ulozisko.sk nemaze obrazky (a vygeneruje nahlad do fora), takze na taketo veci je to ako stvorene

Inak tu mozes (priamo do spravy ako attachment) vlozit subor ktory nepresahuje 1MB. Zmensenim obrazku na 2560x1980 s 85% JPG kompresiou sa uz do 1M vojdes, ale to uz nebude priamo zaber z fotaka...
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod azaupro 26. 5. 2010 14:45

Fojťan píše:
azaupro píše:Běžte se podívat na noční fotky ze včerejška.

to je vsechno focene bez stativu z ruky?

a za pochodu 8-D

Pravě! Proto tam mám ISO 400, a ne třeba 80 nebo 100. Ale ten stativ taky určitě zkusím.
Mám tady "referenční" fotku z Nikonu D90 k porovnání :-)

Tak tady jsou:
1. původní JPEG z kamery, denní fotka
2. totež, ale noční fotka

Doufám, že toto uložisko funguje jak má.
azaupro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 5. 2010 15:27

ulozisko ti vygeneruje aj nahlady:
Obrázek Obrázek
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod azaupro 26. 5. 2010 15:50

Tak diky, že jsi mne tam navedl.
azaupro
Návštěvník

Další stránka