Kvalitní foťáček do 10tisíc

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vovox1 6. 4. 2009 20:24

Ahoj,
sháním foťák, který má dobré barevné podání,
slušné výsledky bez ohledu na tunu nastavování.
Vyšší optický zoom je samozřejmě plusem, ale ne nutností.
Limit asi těch 10 tisíc, ale když najdete nějakej vhodnej i dražší,
klidně na něj taky mrknu.

Z toho co sem zatím koukal sem našel Panasonic DMC-TZ7 a Fujifilm FinePix F200EXR.
Samozřejmě čekám i na jiné návrhy a posouzení těchto.

Děkuji za pomoc :)
vovox1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 6. 4. 2009 20:48

Ten Fujifilm F200EXR je celkem novinka, nevím zda s ním bude mít někdo zkušenosti, ale co jsem zatím viděl, nevypadá špatně. TZ7 je osvědčený kompakt, není jím co zkazit.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 6. 4. 2009 21:47

TZ7 se zatím nevejde do 10000kč, podobnou možností je Canon SX200. F200EXR je takový trochu specifický foťák, řekl bych spíš pro lidi, kteří už trochu ví, co chtějí a co ne. Podle prvních zkušeností z DPReview automatika dobře zvládá expozici, barvy, dynamický rozsah i blesk, ale často používá zbytečně vysokou citlivost.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vovox1 6. 4. 2009 22:34

TZ7 se dá sehnat za cca. 9000,-
Kód: Vybrat vše
http://www.pixmania.cz/cz/cz/2664035/art/panasonic/lumix-dmc-tz7-eerny.html

Jinak ten Canon dle specifikací je téměř totožný jako TZ7, že?
A kvalitu fotek má lepší který z nich? :-)
vovox1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 7. 4. 2009 08:21

LX3 uz by mohl jit sehnat pod 10? A ma to i raw, kde se za vytahnout opravdu hodne dobra kvalita a velky dynamicky rozsah na to, ze je to maly senzor.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sibstr 7. 4. 2009 09:09

Kdybych měl 10k na kompakt, tak bych určitě šáhnul po Panasonicu LX3, obrazově je to to nejlepší.
Zrovna minulej tejden jsem jeden kompakt kupoval, měl jsem ale rozpočet jen 5k, takže padla volba na Canon SX110 IS.
Sibstr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 7. 4. 2009 09:24

Jo a v zahranici se uz da za hodne dobry peniz poridit DP1. Kompakt s velkym cipem. Jenze ma dost nestastne resene menu, je celkem pomaly a LCD je hodne naprd. Ale obrazove super. Jo a nema zoooom ;) Coz je pro dost lidi neprekonatelnou prekazkou.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dropsyy 7. 4. 2009 10:00

Moje volba by rozhodně byla Panasonic LX3 - sice nemá velký rozsah zoomu ale na druhou stranu je to univerzál do všech světelných podmínek. Když ultrazoom, asi bych si dnes moc vybrat neuměl, všechny jsou takový nic moc- buď moc dlouhý s kompromisní obrazovou kvalitou (rozuměj mizernou) nebo kratší střízlivější zoomy, ale s horší výbavou a občas pouze s automatickým režimem :-(
dropsyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Strider... 7. 4. 2009 10:09

kompakt za 10 tisíc je drahej... to bych už šel radši do Canonu EOS 1000D se seťákem
Kód: Vybrat vše
http://cybex.cz/Foto-Kamery/Fotoaparaty/Canon-EOS-1000D-+-EF-S-18-55-DC/produkt=860000883/kategorie=358/varianta=860197492/
určitě bys nelitoval ;-]
Canon EOS 400D, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II set + B+W cpl, home-made TS na hajzlgumě, odrazné desky 5in1, plastikovej stativ z Polska...
Strider...
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 7. 4. 2009 10:21

Zalezi na uhlu pohledu. Zrcadlovka ze neda nosit vsude, cvakani zrcatka je hlucne, co fakt neocenis, kdyz chces fotit nepozorovan nebo ve stichle mistnosti. A mensi hloubka ostrosti muze byt obcas i na skodu (i kdyz je to jinak velke plus zrcadlovek). Kompromisem by mohl byt bezzrcadlovy system (Panasonic G1, chystany Olympus nebo Samsung), kde odpadne cvakani zrcadla. Ale G1 je porad vetsi nez slusny kompakt a nic jineho zatim neni.

Navic se neda stoprocentne rict, ze by levna zrcadlovka nahradila nebo byla lepsi nez kvalitni kompakt. Samozrejme, JPEG ze zrcadlovky bude vetsinou o dost kvalitnejsi nez ten z kompaktu, protoze kompakty s malym senzorem vic sumi a vic zehli. Ale pokud ma clovek u kompaktu RAW a zpracuje si ho, v mnoha pripadech nebudes videt rozdil.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Strider... 7. 4. 2009 10:40

mno nevím... osobně preferuji si koupit zrcadlovku na focení Fotek a pak malý kompakt za 3 tisíce na tyto ztichlé místnosti (kde budu fotit s bleskem a vůbec mě nebude zajímat kvalita)...
také jsem si myslel, že se levné zrcadlovky moc neliší třeba od ultrazoomů... mno a pokud bych měl třeba porovnat panasonic fz18 (který stál 10 tisíc a myslím, že je to velice vydařené nezrcadlo) s 400D a pevnou padesátkou(která stojí 2500) , je to jako bych srovnával Fabii s Murcielagem...
Canon EOS 400D, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II set + B+W cpl, home-made TS na hajzlgumě, odrazné desky 5in1, plastikovej stativ z Polska...
Strider...
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 7. 4. 2009 10:57

Ale pochop, že i kvalita FZ18 je pro 95 procent lidí dostatečná a s jejím 18x zoomem se vyblbnou mnohem víc než s pevnou padesátkou a možná i seťákem...kromě toho už fakt, že Vovox má ve výběru samé kapesní kompakty nenasvědčuje tomu, že by měl zájem zabývat se většími přístroji, ať už jakékoli kategorie.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 7. 4. 2009 11:07

Nojo, ale srovnavat ultrazoom s pevnou 50kou na zrcadle je prinejmensim nestastne. Mnohem zajimavejsi srovnani by bylo srovnat tu 50ku s kompaktem s pevnym ohniskem! Pripadne dobry zoom kompakt s odpovidajicim (setovym) zoom objektivem na zrcadle.

Pocitam (a z vlastni skusenosti vim), ze clovek pak dojde k zajimavym vysledkum. Samozrejme, znovu opakuju, kompakt zrcadlo v mnohem nenahradi. Ale stejne tak bych si netroufnul tvrdit, ze zrcadlo je vselek a zaruka dokonalych fotek.

Osobne fotim kompaktem, protoze mi vyhovuje, ze muzu mit po kapsach treba i dva a volit je podle situace. Ano, jsou situace kdy bych ocenil zrcadlo, ale i kdyz doma jedno mam, prakticky rok jsem uz nej nesahnul, protoze je pro me potreby desne neprakticke (velke a hlucne). S kompaktem fotim do RAWu, ktery pak zpracovavam a jedine co mi obcas chybi, je vetsi dynamicky rozsah a moznost pohrat si s hloubkou ostrosti. Ale toto fakt nejsou duvody, abych s sebou zacal nosit zrcadlovku.

Ale jak rikam, kazdy si musi volit techniku podle toho, co hodla fotit a jak ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Strider... 7. 4. 2009 11:37

janfran píše: Ale pochop, že i kvalita FZ18 je pro 95 procent lidí dostatečná a s jejím 18x zoomem se vyblbnou mnohem víc než s pevnou padesátkou a možná i seťákem...

potom, jak jsem říkal, by dle mého stačil kompakt za 3 tisíce, který není až tak horší než kompakt za 10 tisíc...
odklizec píše:Nojo, ale srovnavat ultrazoom s pevnou 50kou na zrcadle je prinejmensim nestastne. Mnohem zajimavejsi srovnani by bylo srovnat tu 50ku s kompaktem s pevnym ohniskem! Pripadne dobry zoom kompakt s odpovidajicim (setovym) zoom objektivem na zrcadle.
myslím, že i zde by jednoznačně vyhrávala zrzadlovka...
odklizec píše: Ale stejne tak bych si netroufnul tvrdit, ze zrcadlo je vselek a zaruka dokonalych fotek.
to také netvrdím... v první řadě jde o fotografa...
odklizec píše: Osobne fotim kompaktem, protoze mi vyhovuje, ze muzu mit po kapsach treba i dva a volit je podle situace. Ano, jsou situace kdy bych ocenil zrcadlo, ale i kdyz doma jedno mam, prakticky rok jsem uz nej nesahnul, protoze je pro me potreby desne neprakticke (velke a hlucne). S kompaktem fotim do RAWu, ktery pak zpracovavam a jedine co mi obcas chybi, je vetsi dynamicky rozsah a moznost pohrat si s hloubkou ostrosti. Ale toto fakt nejsou duvody, abych s sebou zacal nosit zrcadlovku.
pak tu zrcadlovku prodej :-D
odklizec píše: Ale jak rikam, kazdy si musi volit techniku podle toho, co hodla fotit a jak ;)
a s tím souhlasím... napsal jsem jen svůj názor... pro mne by to bylo vyhozených deset tisíc :-))
Strider...
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 4. 2009 12:13

(FZ28 vs zrkadlovka s 50-kou)
> myslím, že i zde by jednoznačně vyhrávala zrzadlovka...
Hej .. ako s takouto zrkadlovkou vyfotis lastovicku na drotoch?
A co ked ta napadne nahravat video?

> pro mne by to bylo vyhozených deset tisíc
LX3 ma lepsiu svetelnost ako setak zrkadlovky .. teda kde zrkadlu treba ISO 1600, moze LX3 pouzit ISO 400
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Další stránka