Obrazová kvalita u Sony Cyber-shot DSC-W125

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fifin 9. 3. 2009 22:50

W170 mám. Jako cvakátko je to fajnový foťáček. Klidně do něj jdi. Myslím, že v téhle kategorii a cenové hladině patří mezi nejlepší.

http://www.photoextract.com/photo/133258_detail.jpg
David Fiala
Olympus Camedia C4000Z, Zenit-E, Praktika, Sony W170, Fuji S6500fd
Canon EOS 450D, EF-S 18-55 IS, EF 70-200 mm f/4,0 L USM, EF 50 f1,8, Tamron AF 18-270 mm F/3,5-6,3 Di II (cesťák) + blesk Speedlite 430EXII
Fifin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndySmall 12. 3. 2009 23:49

To Ganec: konečně jsem se k tomu dostal - pracovní týden udeřil... Moc jsem tomu asi nepochopil, ale pro účel pro který jsem W125 koupil je focení trvale ve fullres uspokojivé. Možná zkusím v horších světelných podmínkách porovnat fotky 7Mpix a 3Mpix.
Zde se asi sluší připomenout: na skutečné hraní s fotkou a - jak já říkám - na velké focení mám Oly C750UZ, se kterým jsem se za těch pět let skamarádil dokonale. Sony W125 jsem si opatřil, abych mohl mít neustále při sobě něco, co mi nebude zatěžovat kapsu a co mi udělá slušnou fotku, když se k něčemu přimotám. Tento účel už W125 plní a musím říct, že po těch několika stovkách pokusných fotek jsme se už celkem dobře domluvili a je spokojenost na obou stranách.
Tímto vám všem děkuju, že jste uklidnili mou počáteční paniku, chtělo to jen se při focení trochu zamyslet.

To udo: neboj se toho. jsou to slušné přístroje a když jsem se domluvil s W125, ty se s W150/170, které jsou o něco lépe vybaveny, domluvíš taky. Rozhodně to nebude krok mimo.
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 3. 2009 11:39

Chapem, ze je tazko vysvetlit co mam na mysli ked si ludia ani nevedia predstavit ze mensia fotka na ISO 1600 (aj 3200) moze vyzerat prirodzenejsie ako foto na ISO 1600 vo full rozliseni...

Pri obycajnom foteni na mensom tento rozdiel nie je badatelny (staci skusit), no niektore fotaky maju specialne mody (Canon ma "high sensitivity mod", fuji a casio "high speed continuous shooting", Nikon "sport mod" .. u Sony neviem) kde je badatelny rozdiel. Na plagaty to nie je .. len na extremne podmienky...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndySmall 15. 3. 2009 14:18

Jo tak ted si myslím, že už chápu, o co jde. Pokud jde o focení v extrémních podmínkách, využil jsem včerejší společenské akce našeho společenství. V salonku bowling-baru, kde se scházíme, je pro fotografy značně nevstřícné osvětlení - sporé na barevných stěnách i stropu, výsledkem čehož je silný oranžový nádech. Vyzkoušel jsem tam Sonyho ISO režim, což je focení při vysokém ISO, konkrétně mi to dalo ISO 1600. Rovnou jsem na to snížil rozlišení na 3Mpix, fullres jsem na to nenasadil, ted je mi to líto. Pak jsem ještě udělal dva další zkušební snímky pro srovnání v režimu P (automat s možností významných uživatelských vstupů), dal jsem tam ISO 200 a rozlišení jednou 3Mpix a podruhé full čili 7Mpix. Fotil jsem v rozpětí jedné minuty s objektivem na základním ohnisku (32mm ekviv.) a bez blesku. Dopadlo to takto:

http://www.cyklobanda.com/dofora/dsc00667.jpg - 3Mpix, ISO 1600, 1/50, F2.8
http://www.cyklobanda.com/dofora/dsc00668.jpg - 3Mpix, ISO 200, 1/8, F2.8
http://www.cyklobanda.com/dofora/dsc00670.jpg - 7Mpix, ISO 200, 1/8, F2.8

Uvedené fotky jsou jen vytažené z fotáku, bez úprav.
Resumé tohoto testování je, že já sám pro takovéto focení ISO 1600 používat prostě nebudu a klidně zůstanu ve fullres. Velmi silně - a příjemně - mě totiž překvapilo, že díky stabilizátoru udržím v ruce i čas 1/8 a žádný extrémní oranžový nádech se nekoná, fotka je taková, jak to tam skutečně bylo - snad jen ta 3Mpix při ISO 200 je barevně věrnější.
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fujitsu 26. 5. 2009 19:04

AndySmall: Můžeš prosím popsat zkušenosti s Tvým Sony W120 co se týče pohybující se scény? Jde mi o účinek stabilizátoru. Typicky třeba jedoucí auto...moc by mi to pomohlo v rohodování...můžeš vložit i testovací foto?

Jinak, máme doma taky právě C-765 UZ. Co mi nutí ho vyměnit je hmotnost, rozměry, ale hlavně absence stabilizátoru. Scény se špatným osvětlením jdou fotit pouze na manuál, to ale musíš mít čas si to připravit... a taky to musíš umět, do čehož se přítelkyně moc nehrne.

Díky za odpověď.
Fujitsu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 26. 5. 2009 20:02

Stabilizátor stabilizuje ruce fotografa, ne fotografovanou scénu. Pokud chceš fotit auta, tak přepneš na Sport režim a foťák nastaví co nejkratší expoziční čas, aby k rozmazání nedošlo. O nic víc se nemusíš starat. Nebo pokud chceš natočit ostré auto, ale s rozmazaným pozadím (panning), tak musíš mít foťák s ručním nastavením priority času (S-Shutter) nebo plným manuálem (M-Manual). To umí až dražší kompakty a zrcadlovky.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fujitsu 26. 5. 2009 21:32

Dobře, napíšu konkrétní účel. Většinu času bude foťák používat přítelkyně na focení dětí v akci (běh, soutěže, ... prostě rychlé pohyby). S Olympusem a Sport režimem se to dost dobře nedalo, fotky byly rozmazané. Občas si půjčí nějaký Canon řady 7xx (nevím z hlavy označení) se stabilizátorem a pochvaluje si, že děti může fotit v akci a i za chůze a fotky jsou ostré. Přesně takovu funkci požaduji :).
Fujitsu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 26. 5. 2009 22:01

vanDave píše:přepneš na Sport režim a foťák nastaví co nejkratší expoziční čas, aby k rozmazání nedošlo. O nic víc se nemusíš starat.

To ale platí, jenom když je dost světla. Když je ho málo, tak je potřeba se starat skoro vždycky...každopádně stabilizátor v tomto případě moc nepomůže a je potřeba hledat foťák s co nejlepší světelností a co nejmenším šumem.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fujitsu 27. 5. 2009 06:32

V tom případě vychází lépe to Casio, které má světlost 2,6 - 5,8. Jsou to dobré hodnoty na malý kompakt? Lze tedy říct, že pokud budu fotit s minimálním zoomem, budou fotky ostré?
Fujitsu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod monikash 27. 5. 2009 09:18

Na sport, rychle se pohybující děti (možná by to chtělo, přestat jim dávat barvené bombony ;-) ) je nejlepší zrcadlovka. Třeba Olymp E420 se v setu vyprodává za 8 tisíc a Sony A200 tuším taky tak. E420 má živý náhled, Sony zase stabilizátor v těle.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fujitsu 27. 5. 2009 10:08

Zůstaňme u malého kompaktu do kapsy a ceny max 4k. Docela se mi líbí i ten Panasonic TZ4....kuli rozměrům a financím mi to ale asi neprojde...
Fujitsu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 27. 5. 2009 11:54

Světelnost toho Casia je dobrá, ale osobně moc nevěřím jeho odšumu...asi bych vzal Canon A590IS, nebo Fuji F60.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fujitsu 27. 5. 2009 12:14

Ten Canon je levnej, parametry se mi celkekm líbí, ale asi by neprošel design a rozměry.

Fuji je drahej, a oba mají ohnisko až 35mm, takže na děti nic moc. To máme teď na Olympusu taky.
Fujitsu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 5. 2009 13:23

Fuji ma 2x vacsi chip ako vsetky doteraz spominane, za tu cenu stoji.

O odsum Casia by som sa nebal .. videl som zaber zo Z300 na ISO 3200 vo full rozliseni .. a bol som vtedy celkom prekvapeny ze sa to da...

Vazne sa deti nevojdu do zaberu na 35mm?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fujitsu 27. 5. 2009 13:45

Ne že by se nevešly, ale při společných fotkách skupinek, nebo hrách je určitě lepší širší ohnisko...to byla jedna z prvních vlastností, na kterou jsem koukal, takže pro toho Fujiho moc nejsem.
Fujitsu
Kolemjdoucí

Předchozí stránka