Obrazová kvalita u Sony Cyber-shot DSC-W125

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod AndySmall 8. 3. 2009 12:06

Ahoj všichni.
Chtěl jsem příruční fotáček, který budu moct mít neustále při sobě a který mi současně poskytne slušnou fotku - Olympus C750 dělá moc pěkné fotky, přece jen ale není na neustálé nošení. Zakoupil jsem po uváženém výběru Sony DSC-W125. No - je pěkný, přítulný, malý, lehký, svižný, s dobrou optikou...
Jenže jsem dost rozpačitý nad jeho výrobky. I když jsem jeho malému čipu pomohl snížením rozlišení na 3Mpix, typ fotek, které po něm budu chtít v poměrně velké míře, musím bohužel zhodnotit jednoslovným: hnus. Však se podívejte sami (odkaz), tohle fakt není ke chlubení. Připadá mi to tmavý, příliš kontrastní, ani při dodatečných úpravách z toho nic moc nevytáhnu. Dodám jen, že tato ukázková fotka je focena v režimu P, expozice plošná, ostření vícebodové, ISO 200, čas 1/500s, clona 7.1, bez zoomu, bez blesku. Fotka je surová, tedy jen vytažená z fotáku, bez jakýchkoliv úprav.
Jinak fotky v interiéru s bleskem, zoomované fotky a fotky na blízkou a střední vzdálenost jsou celkem v pohodě.
Taky se mi nelíbí, že mi foták neustále fotí s bleskem, i když je scéna dostatečně osvětlena. To ale naštěstí jde vyřešit jednoduchým vypnutím blesku.
Dotaz je tento: je tato kvalita obrazu prostou obecnou vlastností fotoaparátů s malým objektivem (byt se sebelepší světelností) nebo je něco objektivně v nepořádku? Stojí za to zajít znova do obchodu a bavit se o případné výměně fotáku za jiný typ? Měl jsem vyhlédnutý ještě Olympus FE370 za stejnou cenu - dá se počítat s jinou (lepší) kvalitou obrazu nebo to bude spíše stejné? Lze počítat ještě s dalším jiným typem fotáku do 3tis, který by maloval lépe?
Shrnuto: je mi jasné, že od kapesního kompaktu nemůžu očekávat zázraky a jeho výstup rozhodně není možné srovnávat s fotkami Olympusu C750. S tímto (viz výše odkazované ukázkové foto) se ale smířit moc nechci.
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 3. 2009 12:31

Bud rad, ze nevidis fotky z poslednych kopaktnych Olympusov,....fotka by bola podobna tomuto, len s efektne rozmazanymi okrajmi (kazdy inak) a mal by si tam ako bonus dost vysoky sum,...resp. olejomalbu.
Skus nastavit farby na neutral,....expozicia je OK,...skus pohnut fotakom dolu, aby tam bolo menej oblohy a fotka bude trocha svetlejsia.....podla mna je ale dost dobra na kompakt.....
Oly FE-45 na zakladnej citlivosti: http://www.fotoaparat.cz/images/0288/028860_full.jpg

PS: mohol by si dat fotky z oboch fotakov na web,...len pre porovnanie, ako pokrocila doba vo svete kompaktov,....:)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndySmall 8. 3. 2009 13:22

Myslíš jako dát vedle sebe fotky ze Sony W125 a Oly 750? To je myslím bezpředmětné, Oly 750 byl ve své době téměř profi foták a jeho fotky jsou stále hodně dobré. Nevím, zdali ho znáš, je to předchůdce tohoto Oly 765. Má stejné rozlišení, stejný objektiv, jsou to vlastně parametricky totožné fotáky. Jen pro zajímavost - průměr vnější čočky objektivů zminovaných Olympusů je 34mm, u Sony W125 je to s odřenýma ušima 13mm. Je tedy nad slunce jasné, že ačkoliv mají oba typy stejnou světelnost, Sony W125 pojme nesrovnatelně méně světla, než zmíněné Olympusy - což se na fotce logicky musí projevit naprosto jednoznačně.
Jinak svou ukázkovou fotkou jsi mě docela dost uklidnil, podání barevných ploch, okraje barevně kontrastních objektů a - jak jsi sám podotknul - okraje fotky jsou hrůzostrašné. Tak že bych si do obchodu zaskočil opravdu jen potvrdit záručák...?
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 8. 3. 2009 13:43

U té ukázkové fotky je ISO200, při téhle citlivosti už kvalita logicky klesá. Obecně by měly Sony řady W fotit ve své kategorii spíš lépe než hůř: http://www.dpreview.com/reviews/Q408budgetgroup/

Velikost objektivu, pokud pominu extrémní případy, ani tak nesouvisí s jeho optickou kvalitou (ostrost, aberace), jako se světelností a hlavně rozsahem zoomu. C750 a W125 mají stejnou světelnost jen na nejširším ohnisku, jakmile začneš trochu zoomovat, začne na tom být W125 mnohem hůř. Při maximálním zoomu už má F5.8, zatímco C750 při mnohem větším zoomu F3,7- aby bylo možné této na dnešní poměry výborné hodnoty dosáhnout, musí být jeho objektiv mnohem větší. Špatná světelnost kompaktů je bohužel daní za malé rozměry.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndySmall 8. 3. 2009 15:29

To je mi jasný, však právě proto jsem řikal, že dávat vedle sebe ke srovnání fotky z W125 a Oly 750 je vcelku bezpředmětné.
Jinak jsem zkusil měřit expozici podle spíše tmavších částí focených scén a výsledky vypadají mnohem líp. Takže si opravdu zaskočím jen potvrdit záručák :)
A co se týče té citlivosti ISO... Je lepší nechat na W125 ISO na automat, kdy si to foták nastaví sám, nebo mu dát nějakou hodnotu pevně? A když nastavit hodnotu ISO, tak jakou? Na Oly 750 mám ISO nastaveno pevně na 50, na W125 je k dispozici od 100, ted to zkouším na 200. Jak s tím?
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 8. 3. 2009 16:20

Ono to právě bezpředmětné není- samozřejmě při špatném světle má C750 výhodu, ale pokud je světla dost a horší světelnost W125 nevadí (což je případ tvé ukázky), tak může při vhodném nastavení klidně dělat lepší fotky. Navíc má stabilizátor, který umožní fotit několikanásobně delšími časy a tím v některých situacích lepší světelnost Olympusu nejen dorovná, ale i převáží.
Kvalita fotky je nejlepší při nejnižší citlivosti. Takže se snaž používat ISO100 a teprve když budou fotky roztřesené, nebo pohybující se objekty na nich rozmazané, zvyš citlivost na 200. Když to nepomůže, tak na 400, atd. Somozřejmě fotky už potom nebudou tak dobré, jako při ISO100, bude na nich mnohem víc šumu.
Při focení s bleskem platí, že čím vyšší citlivost nastavíš, tím dále blesk dosáhne, ale opět za cenu zvýšeného šumu.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod udo 8. 3. 2009 17:45

to me nestraste ja chci ted koupit sony W150 nabo W170
udo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod AndySmall 8. 3. 2009 19:32

To janfran: stran ISO je to OK, už jsem se málem polekal, že mám ve znalostech binec. Co se týče světelnosti Oly vs stabilizátoru Sony, je to zajímavý úhel pohledu na věc, takhle mě nenapadlo o tom uvažovat. Což je ale důsledek toho, že vlastně neznám digifotáky kapesní kategorie, s nimi teprve nyní činím první zkušenosti.
Udělal jsem si procházku a zkušebně udělal dalších 160 fotek. Bohužel jsem si Tvůj příspěvek přečetl až po návratu, takže mi nezbývá než konstatovat, že jsem si nevšiml, s jakými časy Sony fotil. Zkusím se na to příště zaměřit. Jen se obávám, že stabilizátor na tom příliš moc nezmění, nebot do závěrky a clony nelze u tohoto kompaktu jakkoliv uživatelsky zasáhnout. Snad jen změnou fotorežimu, ale při tom se změní i způsob měření expozice, takže tudy cesta zjevně nepovede.

To udo: díval jsem se na parametry W150 i 170 a mám za to, že je to nemlich to samo, co W125 s vyšším rozlišením a větším zoomem. Trochu mi tam vadí světelnost od 3.3, naopak dobré je nejnižší ohnisko 30 a 28mm. Podrženo sečteno: já bych se toho nebál.
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 8. 3. 2009 21:58

Proč máš vlastně snížené to rozlišení na 3MPIX?...
Fotil bych radši na plné rozlišení, pokud bys chtěl potom dělat výřez atd.
BTW: Ta fotka je na dnešní kompakt v pohodě.

Srovnání Oly C750 a Sony W150:

http://www.dcresource.com/reviews/olymp ... lery.shtml
http://www.dcresource.com/reviews/sony/ ... lery.shtml
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndySmall 8. 3. 2009 22:16

Rozlišení jsem snížil poté, co jsem se z úst podle mne znalejších dověděl, že dřívější rozměrnější čipy s menším rozlišením (roz. do 4Mpix) zpracovávaly obraz lépe než dnešní malé s rozlišením vysokým. Popřemýšlel jsem si o tom a dospěl k názoru, že na tom může něco být. Popravdě řečeno jsem ale nezaznamenal žádný viditelný rozdíl v kvalitě obrazu ve prospěch 3Mpix, ačkoliv jsem se na to při testování přímo zaměřil. Jednu scénu jsem vyfotil 2x zcela totožně s jediným rozdílem v rozlišení, dokonce jsem si na to i stativ vzal. Takže jsem rozlišení v tichosti zvedl zpátky na max a je to - technologie výroby čipů za těch pět let asi doznala jistého pokroku... ;)
Mimochodem ty fotky z W150 jsou překvapivě hezké. Není to třeba dáno tím, že to bylo foceno při nádherném sluníčku a W150 má přece jen o něco větší průměr objektivu než W125?
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 8. 3. 2009 22:35

Kdyžtak další recenze jsou na http://recenzie.hladacik.sk/index.php?x ... 33#Loc1133, nabídni si. :-)
W125 je myslím stejná, jako W120.

W150/170 už má regulaci kontrastu DRO, viz návod.

Na http://www.ephoto.sk/foto-technika/rece ... -dsc-w120/ píšou, že má W120 trošku zvýrazněnou červenou a oražovou, což můžu potvrdit - švagr má Sony H50. BTW: Tam už jde kromě DRO nastavovat i kontrast, sytost, ostrost a redukce šumu (ve 3 krocích).
Co tak sleduju recenze, tak fotky z Olympusů jsou pro změnu posunuté trošku do žluta, což se třeba mně líbí. :)
Naposledy upravil vanDave dne 9. 3. 2009 20:19, celkově upraveno 1
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 8. 3. 2009 23:30

Andy: Ještě dodatek k tomu stabilizátoru- díky němu sice udržíš delší čas z ruky (např. 1/10 místo 1/40) a fotka nebude roztřesená, ale jakmile se na ní bude něco hýbat, bude to kvůli dlouhému času rozmazané. Takže stabilizátor pomáhá hlavně na statické scény, k focení pohybu je naopak důležitá světelnost. Že by ti stabilizátor nepomohl vůbec, toho se bát nemusíš- prostě zkus něco fotit ve špatném světle bez blesku a myslím, že rychle poznáš rozdíl oproti nestabilizovanému foťáku.
Jestli nevíš do jakého rozlišení fotit, klidně nech maximální- tím,jak už jsi zjistil sám, nic nezkazíš a fotku můžeš později vždycky zmenšit, když k tomu bude důvod. Zmenšením ale nikdy nejde zlepšit kvalita, takže ani nastavením nižšího rozlišení lepší fotku nezískáš. Na druhou stranu se kvalita obvykle do cca 2x zmenšení příliš nezhoršuje a můžeš díky tomu ušetřit dost místa na kartě.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AndySmall 9. 3. 2009 06:04

Jo tak - pokud jde o účinek stabilizátoru při udržení delší expozice v ruce, tak to jo, to jsem už poznal. Myslel jsem svoji poznámku tak, že nelze W125 říct, aby za denního světla při ne zrovna nejlepším počasí, které zrovna ted je, fotil časem ne např. 1/125, ale 1/40. To se už bavíme o režimu priority času, který umí C750 avšak ne W125.
Co se týče nastavení rozlišení, nechám úplně klidně plné, osobně upřednostním zmíněnou možnost větších ořezů. S šetřením místa na kartě si hlavu nedělám, kupoval jsem to v akci a dostal k tomu zdarma kartu 2GB, kam se vejde cca 640 7Mpix fotek.
Ad W150: Tož pokud to má možnost ovlivnit kontrast, tak to je bezva a je mi jasno, cože jsou ty fotky takové pěkné. Tohle bohužel W125 neumí, takže mám podmínky o něco ztížené. Koupil jsem sice určitě když ne přímo dobře, tak rozhodně ne špatně, přece jen jsem ale ostře limitován financemi a W150 je už o tisícovku mimo. Co už - aspon mám v Zoner PhotoStudio co dělat... :)
AndySmall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 3. 2009 11:11

> AndySmall: o rozliseni a velkosti objektivu

Fotky na mensom rosliseni su lepsie (aj ked maju niekolko krat menej detailov, no farby a sum su neporovnatelne) len v specialnych modoch (co neviem ci tvoj fotak podporuje). Vid thread zabery na mensom rozliseni. No malokto sa s takymi uspokoji...
Ale technologia ide dopredu .. pomaly uz budu dostatocne zabery z mobilu (aj ked sa s nimi nebude dat zoomovat)
Priemer objektivu tiez nema velky vplyv na kvalitu zaberov.
Niektore su vacsie len preto, lebo sa vzdy vysunu naplno a aby obsiahli uhol zaberu co maju (na wide), tak proste musia byt sirsie.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod udo 9. 3. 2009 17:34

takze se nemam bat jit do te w150 nebo w170? uz jsem z toho vybirani hotovej vsude pisou neco jinyho a nikdo presne nerekne co je tak nejak nejlepsi ja vim ze v teto cenove kategorii jsou fotaky nic moc ale na bezne foceni to snad bude dobry nejvic se bojim toho foceni v horsich svetelnych podminkach a v noci ale tam asi maji problemy vsechny
udo
Kolemjdoucí

Další stránka