Ahoj všichni.
Chtěl jsem příruční fotáček, který budu moct mít neustále při sobě a který mi současně poskytne slušnou fotku - Olympus C750 dělá moc pěkné fotky, přece jen ale není na neustálé nošení. Zakoupil jsem po uváženém výběru Sony DSC-W125. No - je pěkný, přítulný, malý, lehký, svižný, s dobrou optikou...
Jenže jsem dost rozpačitý nad jeho výrobky. I když jsem jeho malému čipu pomohl snížením rozlišení na 3Mpix, typ fotek, které po něm budu chtít v poměrně velké míře, musím bohužel zhodnotit jednoslovným: hnus. Však se podívejte sami (odkaz), tohle fakt není ke chlubení. Připadá mi to tmavý, příliš kontrastní, ani při dodatečných úpravách z toho nic moc nevytáhnu. Dodám jen, že tato ukázková fotka je focena v režimu P, expozice plošná, ostření vícebodové, ISO 200, čas 1/500s, clona 7.1, bez zoomu, bez blesku. Fotka je surová, tedy jen vytažená z fotáku, bez jakýchkoliv úprav.
Jinak fotky v interiéru s bleskem, zoomované fotky a fotky na blízkou a střední vzdálenost jsou celkem v pohodě.
Taky se mi nelíbí, že mi foták neustále fotí s bleskem, i když je scéna dostatečně osvětlena. To ale naštěstí jde vyřešit jednoduchým vypnutím blesku.
Dotaz je tento: je tato kvalita obrazu prostou obecnou vlastností fotoaparátů s malým objektivem (byt se sebelepší světelností) nebo je něco objektivně v nepořádku? Stojí za to zajít znova do obchodu a bavit se o případné výměně fotáku za jiný typ? Měl jsem vyhlédnutý ještě Olympus FE370 za stejnou cenu - dá se počítat s jinou (lepší) kvalitou obrazu nebo to bude spíše stejné? Lze počítat ještě s dalším jiným typem fotáku do 3tis, který by maloval lépe?
Shrnuto: je mi jasné, že od kapesního kompaktu nemůžu očekávat zázraky a jeho výstup rozhodně není možné srovnávat s fotkami Olympusu C750. S tímto (viz výše odkazované ukázkové foto) se ale smířit moc nechci.