Nejvěrnější barvy

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Kkyž kompakt do 8000Kč tak :
Sony 2 %  9%  [ 2 ]
Pentax 1 %  4%  [ 1 ]
Panasonic 4 %  19%  [ 4 ]
Canon 8 %  38%  [ 8 ]
Olympus 3 %  14%  [ 3 ]
Samsung 0 %  0%  [ 0 ]
Nikon 3 %  14%  [ 3 ]
Jiný 0 %  0%  [ 0 ]
Celkem hlasů : 21

Odeslat příspěvekod drago5 2. 1. 2009 19:05

Zajímal by mě Váš názor který kompaktní fotoaparát má nejvěrnější podání barev.Např. Panasonic se mi zdá dělá takové studenější barvy než Sony.

Tak prosím hlasujte,připojte svůj tip.

A ještě jedna otázečka : Poznáte na fotce 10 x ..(15) vytisklé v fotolabu rozdíl mezi jpeg a raw ???
Naposledy upravil drago5 dne 2. 1. 2009 19:22, celkově upraveno 1
drago5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 2. 1. 2009 19:17

RAWxJPEG - pokud byl RAW použitý jako záchrana něčeho, co JPEG nezvládl, tak samozřejmě. Například oprava špatného vyvážení bílé, záchrana přepalů a pod. Pokud je JPG vyfocen kvalitně a tak, že není překročen dynamický rozsah čipu, tak ne - pokud nebudu RAW sám zpracovávat, protože pak budu vědět, co jsem s ním dělal - a pravděpodobně to najdu.

Věrné podání barev - vtip je v tom, že každý si pod tím představí něco jiného. A určit pravdu hlasováním není možné.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod drago5 2. 1. 2009 19:25

Díky za odpověď,otázku sem změnil. Myslel si to tak že větší šance na pěknou fotku je ji mít v raw a pak si s ní pohrát na pc než se spolehnout na nastavení fotáku-výsledek jpeg se kterým se už zázraky nestávají? Tak sem to pochopil.Dík
drago5
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 2. 1. 2009 19:56

Která značka má nejvěrnější barvy zkrátka určit nejde, ani kdybychom se shodli, jak takové barvy vypadají. Při jakém nastavení bychom to měli posuzovat? Při jakém nasvícení? Podání kterých barev je nejdůležitější, zelené, pleťovek, modré? A taky do toho můžem zamíchat RAW a opět jsme někde jinde...
Rozdíl mezi RAWem a JPEGem poznám na jakémkoli formátu, pokud mi RAW umožní překročit omezení JPEGu a změna velikosti fotky na výsledný formát omezení jpegu nezamaskuje. Takže třeba při focení kompaktem na vysoké ISO (1600,3200...) bude i na formátu 10x15 vidět rozdíl mezi jpegem, který vypadl z foťáku, a fotkou získanou odšumem RAWu ve specializovaném programu. Nebo můžu díky RAWu dostat z fotky lepší kresbu a potom si dovolit větší výřez.
Focením do RAWu opravdu zvyšuješ šanci na dobrou fotku, ale jaký bude výsledek potom záleží hlavně na tvé zkušenosti s úpravou fotek. Nikde není psáno, že výsledek nemůže být i horší než JPEG, v začátcích se to stává celkem běžně...ale jakmile se zaučíš, dostaneš výsledek lepší, nebo minimálně srovnatelný.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 2. 1. 2009 20:40

Drtivá většina foťáků umí JPEG dobře - při dobrém světle. RAWem člověk dokáže ze snímku dostat víc v tom případě, že jsou expoziční podmínky na hraně možností JPEGu nebo někde kolem ní. Pokud jsou za možnostmi čipu, je i RAW na nic, technicky dobrá fotka prostě za takových podmínek udělat nejde.

Druhá věc je, že z RAWu člověk dostane robustnější základ pro další zpracování v PC, pokud hodlá fotku nějak víc upravovat. RAW obsahuje 12 nebo 14 bitovou barevnou hloubku, JPG umí jen 8 bitů na kanál.

Třetí věcí je možnost ledacos zachránit, co se při snímku nepovede. To ovšem není cílem - cílem by mělo být fotit tak, aby se zachraňovat nemuselo - ale někdy je člověk vděčný i za to, třeba když zapomene správně nastavit vyvážení bílé.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Marcel Kudlvasr 21. 1. 2009 10:26

Moje řeč Pety,snažší to maj lidi co dlouho fotili na DIA,tam se s tím nedalo vůbec nic pořídit a když tak velmi náročně,že...Tam byla otázka barev na prvém místě a též světelné podmínky -extrémy byly rozhodující např, salónní ORWO a FOMACHROM,v terénu vítězil kupodivu Hradec!Svoji flexibilitou hlavně ve :světlo /stín a i věrností barev...za malej peníz i svyvoláním!To samé je u mne třeba Olympus v.s. LUMIX-nahodí vskutku,,technické,,barvy,,-,né,že by se u lumíka nedosáhlo přirozenosti barev,ale stojí to daleko více úsilí v růčo nastavení a při kontrole a korekci na displeji,Olymp to umí jedním vrzem ,aspoň mně tak šlapal než mi ho v buse z Troje ukradli z báglu,he...koupím C5000Z,děkuji ,ještě jsem ho neoplakal,...promiňte OTíka,Tož již na,,plechu!,, to musím mít Hotový,že...jinak odtamtuď neodejdu,he...většinou se pak již nepodaří 2.vstup do tej stejné řeky!?...chce si to koupit rezervní akulik!(i dva,he)a velkou kartu,teď již za hubičku...důležitost barev-pro mne celé spektrum,ale hlavně Zelená a Modrá,Bílá a všechny zbylé,,kytí color,,...no nechce to fotit v ,,poledne,,+/-Hoďka či dvě..., že...dost mně teď štve móda pohádkových baref,,na Plakátech z Huor,,!?Ty Hory to totiž dost uráží ,taková hnusná komerce,no ale ,když se to někomu líbí ,jeho problema,že...já mám radši čistéj jen lehce upravenej Nátur,kontroluji na displeji vůči Reálu...bajlajvokofik,...a radši to zmáčknu víckrát ,kdybych si to později rozmyslel či vypalim ,,Neffa,he1/-EV dávku,, aj profíci to dělaj ,jen málo ,kterej sa k tomu přizná ,...Neffa já,jo...držím,,TO,,pod Krkem než ta pravá nepřiletí+to repete(nejni na lepší Těcniku,že...),Děkuji Vám Všem ,bylo tu fajn a docela bych si někdy pokecal na SZ či majlu o focení,lokalitách,Cestě,a Modré obloze,přeji co nejvíc naplněných Dnů a nepromarněných Chvila políbení od Múz,Pod Modrou Oblohou ,Tulák Marcel od Zvonu...
Marcel Kudlvasr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod qaaak 21. 1. 2009 18:36

Trava dela divy.... :D
qaaak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 1. 2009 22:57

nj,...no po nej su neni farby vernejsie, ale pestrejsie :mrgreen: :shock: :mrgreen:
Ondrej Bobek
Návštěvník