optická x elektronická stabilizace

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod M8kl 1. 12. 2007 10:54

Dobrý den,
Líbí se mi fotoaparát Fuji S5700 typ ultrazoom, je dobře hodnocený a mohu sehnat nový za 4200kč, ale problém je, že nemám optickou stabilizaci, ale pouze elektronickou - to znamená, jestli to dobře chápu, že se například redukuje handshake, ale na úkor kvality fotografií. U optického předpokládám, že k žádné redukci kvality nedochází.
A tak se ptám - vyplatí se sáhnout spíše po nějakém dražším modelu např. od Olympusu, který opt. stabilizaci má? Byl by asi o 1200kč dražší. Nebo ten rozdíl nebude pro poměrně nenáročného uživatele nějak zásadní?
M8kl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cecils101 1. 12. 2007 11:46

On nema elektronickou stabilizaci ale zvysi ti ISO coz je na prd...Elektronicka by znamenala pohyb cipu jako ma treba Sony Alfa (konica minolta),Pentax k10d nebo 100d atd...Optickou maji napr. panasoniky, canony, nikony atd v objektivu. Urcite zainvestuj a jdi do drazsiho. Ale stabilizator neni vse. Lepsi nez stabilizator je podle mne stativ
Sony A100 sigma 18-125 3,5-5,6 Minolta 135 2,8 Minolta 50 1,8 Cf karta 1Gb a nejake haraburdi
cecils101
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 1. 12. 2007 18:14

M8kl: Samozřejmě je vždy lepší "optická" stabilizace. Ať už v objektivu nebo pohybem snímače. Ale pak je tu zas druhá věc...který foťák fotí kvalitněji. Osobně si nemyslím, že to jde tak snadno rohodnout.
Některý foťák má stabilizac ale dělá horší fotky...
Jiný dělá lepší fotky, ale zas nemá stabilizátor.

cecils101: Já si elektronickou stabilizaci představuju tak, jak byla používáná v dřívějších videokamerách. Kdo zná, ten chápe :mrgreen:
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jolana 1. 12. 2007 18:44

Tazka otazka,mne opticka stabilizacia malokedy chybala, poniektori ti povedia, ze ak raz budes mat opticku stabilizaciu, tak uz nebudes vediet byt bez nej. Roky som fotila na zrkadlovky na klasicky film, kde som ani netusila, ze raz bude nieco ako opticka stabilizacia a pohoda :mrgreen:

Pri pohyblivych obrazkoch ti je aj tak nanic, takze ludia, auta, zvierata, lietadla atd., tam to nevyuzijes, jedine pri statickych, ako je krajinka, zapad slnka atd, ale tam skor preferujem stativ, moj nazor je taky, ze pomoze opticka stabilizacia vtedy, ked nemas po ruke stativ a fotis strom, krajinku atd., kup si lacny lahky stativ a mas pokoj :P
P.S.: Olympus, HP, BENQ, KODAK a SONY neodporucam :twisted:
jolana
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 1. 12. 2007 19:44

Otázka je, který konkrétní Olympus proti S5700 stojí. Přítomnost stabilizátoru není jediná důležitá vlastnost, a konkrétně v případě Olympusu bych se obával, že další podstatné vlastnosti (kvalita objektivu, zpracování fotek) budou jaksi scházet.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 12. 2007 20:32

Opět se musím ozvat - stativem nelze stabilizátor nahradit, stejně jako naopak. Stabilizátor nepomůže udržet extrémně dlouhé časy v sekundách a v desítkách sekund, stativ zase není pohotově připraven hned po zapnutí přístroje, nejde ho postavit na stromě či na žebříku, není možné s ním fotit u země a za dvě sekundy nad hlavou - a není vůbec nic platný třeba při focení z auta nebo vlaku. Dnes tak oblíbené focení "na Japonce" s foťákem bez hledáčku v rukách půl metru před sebou jde rozumně provozovat hlavně díky stabilizátorům (mně se to taky nelíbí :-) ).

Mimochodem, stabilizátor klidně použiješ i při focení pohyblivých objektů - umožní ti například pálit bez zatajování dechu okamžitě a pohotově. Samozřejmě musíš, pokud chceš zmrazit pohyb, použít dostatečně krátké časy - ale s dlouhým ohniskem může být bez stabilizace problémem i to.

------------------------------------

Kromě toho elektronická stabilizace dnes už (zatím u jedné firmy) není jen o zvyšování citlivosti (ISO), Samsung vymyslel něco s dvojexpozicí a přepočtem snímku a dá se říci, že to někdy funguje docela dobře, viz například recenzi L74wide http://www.dcresource.com/reviews/samsung/l74w-review/ (ASR off - ASR on).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod M8kl 1. 12. 2007 22:23

Děkuji za reakce. Myslím tedy, že půjdu do toho foťáku za 4200 kč, s tím, že si dotyčná osoba vyzkouší, jak že ji to bude bavit. A podle toho se pak případně za nějaký čas vybere foťák z jiné cenové kategorie, samozřejmě i s optickým stabilizátorem :-)
M8kl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lagus.at 2. 12. 2007 11:55

Ahoj, kdyby si to nahodou ta dotycna rozmyslela tak pisni, znam holku ktera by ho chtela a za tu cenu jsem ho nikde nenasel. Jinak mam predchozi model S5600 a byl jsem snim spokojenej az na rychlost a kvuli ni jsem presel na zrcadlo. Jinak opticka stabilizace mi zatim nijak nechybela.
Lagus.at
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jolana 3. 12. 2007 16:50

To Pety, ved ja s tebou suhlasim :mrgreen: , ale ak tu nema mat clovek dlhy prednes, tak sa to snazi zostrucnit :mrgreen: :lol:
Ono pre kazdeho je podstatnejsie nieco ine, niekomu sa hodia aj prednastavene programy, face detection, uz je bezne aj smile detection, len nie pre kazdeho to musi byt priorita a zaklad, to je ako ked niekto pouziva vstavany blesk, iny externy atd., je to tazke zhrnut, pre mna je vstavany blesk blbost, jedine externy, ale urcite by sa tu o chvilu niekto ozval, ze je velky, treba ho zasuvat do sanok, samostatne napajat a bla bla bla :lol:

Strucne povedane, chcela som len oznamit, ze ked nema fotoaparat opticku stabilizaciu, tak sa svet nezrutil a netreba ho hned zavrhovat a davat bokom, nema stabilizator, moze mat ine vyhody, cip, objektiv, obsluhu, kvalitu fotiek atd.
jolana
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 12. 2007 19:05

Ale to je jasné, tady zase souhlasím já s tebou. Fotit se dá v pohodě bez stabilizátoru. Jen se člověk ošidí o určité možnosti, nic víc. Bez stativu ostatně taky. :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 12. 2007 10:53

Presiel som z fotaku bez stabilizacie na fotak so stabilizaciou .. no nie je to az take ako som cakal.
No mozno je aj rozdiel medzi jednotlivymi implementaciami stabilizacie. Verim tomu, ze stabilizator u Panasonicu (ktory ho dava do kazdeho kompaktu .. a tvrdi ze kontroluje polohu 4000 x za sekundu) je lepsi ako u firiem, ktore stabilizator pouzili len v poslednej generacii fotakov.

Celkom by ma zaujimalo porovnanie ucinnosti optickych stabilizatorov...

Ohladom skutocnej elektronickej stabilizacie - ta je vyuzita len pri nahavani videa.

Vyskytuje sa aj vyraz "dualna stabilizacia" - to je vtedy, ked je zapnuta opticka stabilizacia a automaticky mod ti nefoti na ISO 100, ale napr. na ISO 400 :-)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 12. 2007 12:07

Účinnost stabilizátoru nejde změřit - respektive neexistuje zádná metodika na její měření. Uvádí se statisticky - běžný stabilizátor má účinnost cca 3 EV, kvalitní 4 EV, některé firmy uvádějí i více. Věřil bych těm 3-4. Je to údaj, který říká, o kolik delší časy udrží s daným typem průměrný fotograf. 0 EV je ten klasický udržitelný čas - 1/ohnisko (v milimetrech v přepočtu na kinofilm). 3 EV znamená, že můžeš použít až 8x delší časy, než bys udržel bez stabilizace. Bohužel - neplatí to univerzálně, časy nad několik desetin sekundy jsou problematické i se stabilizací. Dá se i sekunda, ale ne pokaždé. Když si sedneš, dáš foťák na kolena a zatajíš dech, tak se prý dá udělat i 5 sec - mně se to teda nepodařilo.

Hezká ukázka účinnosti stabilizátoru DSLR Sony Alpha100 je na http://videozona.ru/photo_tests/Reviews ... page03.asp
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Sherman 4. 12. 2007 17:41

No ja rad fotim v pritmi a za spatneho osvetleni. 7 let sem to resil stativem (staci kdejaka zed) nebo delsim casem na hranici udrzelnitosti. Prozatim sem to vyresil tezsi zrcadlovkou kde se nemusim bat dat ISO na 1600 - casem koupi svetelnejsiho objektivu nebo vymenou za stabilizovany zrcadlo. S nejakym kompaktem by se mi ta stabilizace setsakra sikla...
Sem silenej a ničemu nerozumim...
Sherman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 12. 2007 18:31

Jasně, stabilizátor je tím větší výhodou, čím je lehčí foťák, čím hůř se drží a čím je delší ohnisko.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gl1975 4. 12. 2007 21:05

Mám Pentax K10D a jsem rád, že jsem se rozhodl pro foťák se stabilizovaným čipem. Předtím jsem samozřejmě se starou Praktikou MTL 5B fotil i bez stabilizace a nevadilo mi to. Nyní ale mohu porovnávat a stabilizaci doporučuji. Při běžném focení se často dostanete do situace, kdy vám toto vylepšení pomůže. Vyplatí se si připlatit.
gl1975
Návštěvník

Další stránka