Prvni zrcadlovka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod irmo 24. 10. 2007 07:07

nema, a nemoze ma to zato stvat?????
Polovicka ludi tu sa stazuje a kritizuje velkost hladacika atd ... Ale na urcenie kompozicie mi zdaleka postacuje aj ten najmensi hladacik a na MF ostrenie mi poctatne viac pomozu vychytavky na matnici ako 1.2x tak velky hladacik ....

Pety vid moj link ;-), ale asi s tim nema nikdo skusensoti :(, vies este o nejakom inom vyrobcovi ??
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 24. 10. 2007 07:36

Na forech dpreview si tyhle katzeye kdekdo chvali. Taky jsem o tom na chvili uvazoval, ale... Manualne ostrene mam jen dva objektivy a u obou mi staci potvrzeni spravneho zaostreni, ktere mi fotacek dava svicenim AF bodu.

Jinak 1.2x ocnici mam taky, zvykl jsem si na ni, je to prijemne.

A Irmo: SMC a ED jsou hodne odlisne pojmy. ED je typ skla, zatimco SMC je typ antireflexni vrstvy. ED sklo pouzivaji, pokud vim, vsichni vyrobci.
Ze jsou objektivy Zuiko az na vyjimky velmi kvalitni, to nepopiram. Mel jsem pujceny E-1 s 14-54 a 50-200 a prestoze ten fotak ma svoje mouchy, objektivy jsou super. Ale na pomer cena/vykon u tech sirokacu porad nic moc (i pres velky vykon). Kdybych preferoval teleobjektivy, asi bych ale Olympus zvazoval.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 24. 10. 2007 07:55

SMC je zkratka Super Multi Coating a jde o obchodní název toho, co už alespoň třicet let dávají všichni výrobci na všechny fotoobjektivy - několik antireflexních vrstev na sobě. V posledních letech je dávají i zezadu a značí ty objektivy jako určené pro digitální foťáky - protože filtr na čipu je na rozdíl od želatinové vrstvy filmu lesklý a způsobuje odrazy, které je vhodné zlikvidovat.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 24. 10. 2007 09:25

elho_cid trochu si ma nepochopil ja to nemysle tak ze ED je to iste ako SMC ale tak ze obydve tie znacky si zalozili marketing na niecom co je uplne normalne u vsetkych skiel len ostatny to nevyzdvihuju ... sry ak som to zle napisal.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 24. 10. 2007 09:32

Neni multicoating jako multicoating. Treba ten, ktery pouziva Tokina, je nejspis horsi, protoze prestoze prevzali od Pentaxu opticka schemata nekterych objektivu, tak odolnost na protisvetlo maji podle ohlasu na forech pomerne spatnou.

Efektivita vrstev se da merit jako pomer odrazeneho a propusteneho svetla. Neni to jen markentingovy blabol.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 24. 10. 2007 10:47

Pety píše:SMC je zkratka Super Multi Coating a jde o obchodní název toho, co už alespoň třicet let dávají všichni výrobci na všechny fotoobjektivy - několik antireflexních vrstev na sobě. V posledních letech je dávají i zezadu a značí ty objektivy jako určené pro digitální foťáky - protože filtr na čipu je na rozdíl od želatinové vrstvy filmu lesklý a způsobuje odrazy, které je vhodné zlikvidovat.y/quote]
Tohle je trošku jinak - standardem je Multicoating (vícevrstvý povlak). Samozřejmě spousta výrobců má své verze (HMC-Hoya Multi Coating, NIC - Nikon Integrated Coating a SMC Super Multi Coating od Pentaxu), určité rozdíly tam jsou a ty Pentaxácký SMC jsou obecně považovaný za naprostou špičku a etalon, se kterým se ostatní verze porovnávaj. Ne že by nikdo nemohl vyrobit ještě lepší, nebo že by SMC bylo dokonalý v každý situaci. Ale není to "jen" běžný MC jinak pojmenovaný.
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 24. 10. 2007 10:58

Je jasné, že každý výrobce to dělá trochu jinak. A navíc záleží i na povrchové úpravě vnitřku tubusu objektivu a lamel clony.
Ale S nebo H nebo N na začátku je jen a jen obchodní název a za ním jsou marketingové kecy. Stejně jako Canon dokázal přesvědčit i některé odborníky, že jeho CMOS šumí míň, než CCD ostatních DSLR - přitom podle RAW to prostě není pravda a Canony prostě interně víc odšumují velice dobře zvládnutým algoritmem - tak zase příznivci Pentaxu věří, že jejich SMC jsou mnohem lepší, než ostatní verze. A zase třeba Canonisti se při pohledu na výsledky Pentaxu ptají: Tohle že jsou slavné SMC od Pentaxu :-) ?

Prosím, Canonisti a Pentaxisti, nebijte mě... O objektivech Minolty se zase tvrdí, že jsou opravdovou špičkou v optických vlastnostech - a taky to není pravda... :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod anonymni 24. 10. 2007 13:12

Nezbývá mi, než s Petym souhlasit :mrgreen:
Canon user.
anonymni

Odeslat příspěvekod irmo 24. 10. 2007 17:55

jj ja taktiez neospevujem oly zato ze tam ma ED skla ... ;-).

Odrazivost sa da lachko merat a vyjadrit ciselne ale eeee my tam dam SMC, HMC, MC, DMC a co ja vim co za blabol ktory v poctate nic nehovory namiesto jednoho fyzikalneho cisla (tusim je to "ro" ako pomer prichadzajuceho a odrazeneho svetla).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 24. 10. 2007 21:22

Rozdil je v tom, ze ED neni ochrana znamka jednoho vyrobce. Co se tyce toho cisla, je to 0,997.

Ale jak spravne napsal Pety, pouzivaji se jine vrstvy na predni, vnitrni a zadni cleny. Neni to nijak jednoduche. Proslycha se, ze SMC vymyslela pred 40 lety nejaka mala laborator v Texasu a AOCo (pozdeji Pentax) to tehdy koupila.

Docela by me zajimalo, co se vlastne dava do skla za primesi, aby bylo ED. Spousta legendarnich skel od Pentaxu, Leicy, nebo Zuiko drive pouzivala radioaktivni materialy. Popularni byl take kristal, cili sklo s vysokym obsahem olova. Treba dnes uz nesehnatelny Canon 200/1,8 měl hodně čoček z křišťálu. Dneska už je to také zakázané. Olympus se nechal slyšet, že používá do skla titan, ale to asi nebude celé jejich tajemství.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 25. 10. 2007 07:18

Smies sa spitat prosimta odkial mas to cislo 0,997????? Nie ze by som ti neveril ale take zrkadlo by sa mi zislo do kupelne :mrgreen: (zrkadla maju cca 0.88-0.96)
odrazivost teda "ro" je dane ako pomer odrazeneho svetla / pomer svetla dopadajuceho ....

ED - Extra low dispersion urcite je vela technik ako to dosiahnut, ale radioaktivita ti nijak nepomoze :lol:, prave naopak neviem aky polcas rozpadu mala mat ta riadoaktivna latka ale aby sa mi menili vlastnosti v nejakom case je asi blbost (a to este chudak film ked to ma bit na starych objektivoch) ... Kristal?!?!?!? Kristaly produkuje vela latok napriklad aj sol :), takze to taktiez absolutne nic nehovori o zlozeni .....
Neviem ake presne zlozenie pouziva olympus do ED skiel ale sylne ich upodozrievam, ze sa vobec nejedna o "extra low dispesion" skla, ale skor o asphericke skla ktorymi opravuju chybu predchadzajucich sosoviek.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 25. 10. 2007 08:59

Nemyslim tim krystal, ale kristal. Jezis, jak by se mi hodila diakritika. Proste sklo s vysokym obsahem PbO. Trochu jsem googlil a ted se teda opravdu pouziva Ti2O, ale je to drahe a nefunguje to tak dobre.

Ty zakazane radioaktivni materialy jsou Lanthanum a Thorium. Pouzivaly se prave kvuli vyladeni idealniho indexu lomu svetla. Jak to chapu ja, je to to, co dela ED. Neni to nijak zvlast nebezpecne, radioaktivita je jen asi desetinasobek radioaktivity bezneho objektivu. Ale s polocasem rozpadu mas pravdu: Dneska uz jsou tyhle objektivy zazloutle a jejich opticke vlastnosti se tim zhorsuji.

Co se toho cisla tyce, staci trochu zagooglit a bezne se uvadi, ze SMC redukuje odrazene svetlo na 0.3%. Takze v tom zrcadle by ti to asi nepomohlo. ;-)
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 25. 10. 2007 11:36

jj sry za kristal moja chyba :) takze potom je to obycajny brusene sklo :), kremik + olovo je asi v kazdom skle ...

Tak som tiez trochu zagooglil ohladne SMC a docital som sa to ze spomocou SMC sa dosahuje 0.3% priemarna odrazivost (tzv asi cez vsetky spektra) na porovnanie tak pri lezroch na brusenie, rezanie atd sa pouzivaju predne skla z odrazivostou 0,02-0,05% (ale tiez to asi nedosahuju na celom spektre) .., bohuzial netusim ake je priemerna odrazivost na inych objektivoch :(
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 25. 10. 2007 12:08

Problem je v tom, ze EU zakazala sklo s olovem. Coz dava smysl, pokud jde o vinne lahve, ale v souvislosti s objektivy je to urednicka tupost, protoze titan jako nahrazka je drahy a neni tak opticky dobry. Proto je asi spousta lidi tak nadsena ze starych skel.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod otilrak 25. 10. 2007 20:47

Tak asi beru ten C 400D. Všechny ty foťáky jsem vyzkoušel a nejvíc mi sednul právě tenhle. :twisted:
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka