nazor na Panasonic Lumix DMC-FZ7

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dreo 12. 11. 2006 22:54

No a co potom ještě Fuji 9600?

Do toho bych šel asi raději než do FZ50. Akorát koukám nemá řízení blesku.

Možná by byl i lepší než Fuji 6500fd, stojí jen o 2500Kč více a nabízí toho o dost víc.
dreo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Insan!ty 12. 11. 2006 23:24

FZ-50 už je aspoň o třídu výše.. FZ7 i Canona S3 bych s přivřením oka hodil do jednoho pytle.. Na FZ-50 je super věc zoom na prstenci- je to mnohem rychlejší a pohodlnější.. Navíc větší čip a je i myslím rychlejší než FZ-7..
Insan!ty
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 13. 11. 2006 06:23

Měl jsem FZ7 v ruce. Nepřesvědčil mě ani držením, ani ovládáním - bylo takové necitlivé, nešlo jemně zoomovat ani jemně manuálně ostřit. V hledáčku je vidět houbeles. Foťák je poměrně malý a velmi lehký, v ruce působí dojmem čínské hračky.

Když jsem zkoušel FZ30, to už byl opravdový foťák. FZ50 jsem sice nedržel, ale s výjimkou vylepšeného vyklápění LCD je to snad mechanicky totéž. Navíc rozlišení hledáčku řekl bych už skoro stačí k jeho používání.

S3 IS je myslím taky dobrá volba.

Dávám přednost stabilizaci - někdo ji nevyžaduje, já po zkušenostech s Minoltou 5D rozhodně ano. A to se DSLR určitě dobře drží a má velkou setrvačnou hmotnost.

Bez stabilizace - kdybych takovou blbost chtěl :-) - to bych nejspíš bral S6500fd.

10 MPx je IMHO na domácí použití totální kravina. Mám 6 MPx a nestačím koukat, jak datové objemy archivu rychle kynou. Přitom jsem ještě nikdy nedal dělat větší fotku než 13x18.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod zemizek 13. 11. 2006 09:01

Mam uplne ten samy problem,
chystam se koupit na vanoce nejakou peknou hracku a rozhoduji se mezi FZ7 , Cannon S3 a Fuji 6500fd, klady a zapory uz jsou v tehle diskuzi uvedeny a pokud by mel Fuji 6500fd optickou stabilizaci, tak nemam co resit a beru hned ji... Ale nema a budu se do vanoc trapit vyberem dal... Kdyby se dala sehnat FZ 30, byla by taky resenim...cena za FZ50 je podle me moc velika a navic nektere nazory na ni nejsou moc lichotive.
zemizek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alar 26. 11. 2006 01:08

alar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod roza 28. 11. 2006 12:25

posilam nejake fotky focene v noci timto fotaparatem. Je to foceno se stativem a spise na zkousku nez na kvalitu kompozice:-) http://fotky.1500mb.com/ :shock: :shock:
roza
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gingo 4. 12. 2006 10:13

Mam dotaz :-)
Procitam tady forum a snazim se vybrat si mezi Fuji S6500fd a Panasonic FZ7, jestli to dobtre chapu tak na foceni pohybujicich se predmetu bude diky vetsi citlivosti a tudiz kratsimu casu Fuji, ze?
Gingo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 5. 12. 2006 12:17

Gingo : v podstate áno, lenže väčšia citlivosť = viac šumu.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 5. 12. 2006 13:40

TA: V případě porovnání FZ7 a S6500fd tohle až tak neplatí...
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 5. 12. 2006 16:11

TA - Gingo prave rika, ze vetsi citlivost u Fuji = stejnej sum jako u Panasonicu = kratsi cas. Coz je pravda.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 5. 12. 2006 23:09

aha taaak. Mne len chýbalo v Gingovej vete nejaké slovo ako " vhodný na fotenie pohybujúcich sa predmetov ... Preto som zareagoval všeobecne. "
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Moudrovous 6. 12. 2006 09:02

To Gingo:
Velmi dobrá otázka.
A v podstatě je tvá úvaha správná ovšem pouze ve dvou případech:
1) budeš fotit sport s nejširším ohniskem u fotoaparátů (Fuji 28mm, Panasonic 36mm)
2) při focení s delším než nejširším ohniskem budeš mít u obou přístrojů nastavenou stejnou clonu (např. F5,6)

Pokud by si fotil tak, aby jsi dosáhl nejkratšího možného času, tak u FZ7 z důvodu vyšší světelnosti objektivu dosáhneš stejné expozice jako u Fuji s o řád vyšší citlivostí ISO.
V praxi by to vypadalo tak, že např. při clonové automatice a nastaveném čase 1/250s budeš moct s FZ7 fotit i s clonou F3,3 při ISO100. Zatímco u Fuji, která má nejmenší clonové číslo F4,9, bude při stejném čase expozice 1/250s už nutno nastavit ISO200.

Navíc si dovolím poznámku k optickému stabilizátoru - při focení sportu je často vhodnější využívat o něco delší expozice (např. 1/60s) aby focený pohyb (nebo jeho pozadí) nebyl zmrazen, ale mírně pohybově rozostřen (např. točící se kola, kmitající nohy a ruce běžců, rozmazané pozadí za autem), čímž je do snímku vložena dynamika a snímky jsou tak mnohem působivější. Běžně se těchto snímků dosahuje s použitím monopodu (jednonohého stativu) s gumovou hlavou. Stabilizátor ti však dovolí toto obejít a snímat pohyb z ruky i s relativně dlouhou expozicí.

Díky delšímu ohnisku, vyšší světelnosti objektivu, stabilizátoru obrazu a rychlejšímu ostření je dle mého mínění při výběru mezi těmito dvěma přístroji vhodnější Panasonic.
Moudrovous
Kolemjdoucí

Předchozí stránka