Fo?ák na "skenování"

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Xxxman 5. 2. 2006 20:44

Jaký ďigitální foťák byste doporučili na skenování dokumentů?
Xxxman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod walda 6. 2. 2006 12:34

Na skenovani slouzi scanner, fotak je na foceni.. Pouzitim fotaku pro foceni nejakych dokumentu s naslednym tiskem dostanete ne prilis povzbudive vysledky.
Jsem závislej na internetu a nestydím se za to
walda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bery 6. 2. 2006 13:37

Na vetsinu beznych dokumentu je opravdu lepsi scanner. Ale nekdy je potreba vzit fotak (leskle casti v obrazu, jako zlaty tisk, nebo i obycejne CD).
Takze se mi osvedcil stativ (stredova tyc ve vodorovne poloze) + D100 + Nikkor 50mm f/1.8 a nasviceni dle potreby.
Bery
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 7. 2. 2006 01:15

Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xxxman 7. 2. 2006 18:06

No, na jiných fórech mi vřele doporučovali ke "skenování" dokumentů třeba Canon A510 nebo A520 ( z hlediska cena/výkon ),ale prý na toto stačí i levnější kompaktíky. Dále mi radili abych, raději investoval peníze do digitálního foťáku pro tento účel.
Z vlastní zkušenosti vím, že skener je na oskenování pár stránek, ale na objemnější dokumenty je k ničemu ( tedy jestli u toho nechcete prosedět hodiny a hodiny ) - a to nemluvím o skenerech za 2000 Kč!!!
Takže jedním kladem je tedy rychlost ( umístit do stativu a pak už jen stačí obracet stránky ).
Co se týče možnosti skenerů převádět text ( OCR ), tak je to většinou taky nepoužitelné - tedy zase pokud se s tím někdo něchce opravovat.
K závěru musím říct, že jste mi svými odpověďmi docela zamotali hlavu. Ale každý názor se cení :D , těším se na další.
Xxxman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 7. 2. 2006 19:35

waw, vrele odporúčať digi foťák na skenovanie je riadna hlúposť
Live long and prosper!

TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 8. 2. 2006 00:18

Skenování dokumentů je dost široký pojem,zejména záleží na požadované kvalitě.Nicméně běžný text jde ofotit jakýmkoliv kompaktem třeba i 2 Mpx.Záleží na rovnoměrném nasvícení předlohy.Některé přístroje mají funkci text přímo v menu,třeba Nikon Coolpix 2100.Podobná dizkuze proběhla zde http://forum.digineff.cz/read.php?41,1485936 Nejlépe bude pokud požádáš někoho,aspoň trochu zkušeného o ukázkový "sken"
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xxxman 9. 2. 2006 22:18

přesně takovéto informace, jako na odkazu Miroslava, jsem našel i na jiných webech a diskuzích. Takže mi z toho vylpývá, že digitální foťák je opravdu na "skenování" objemných verzí lepší. A jestli má ještě někdo nějaké připomínky :wink: , tak je sem pište ( ale piště prosím i důvody přoč ano či ne ).
Xxxman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod miroslav 11. 2. 2006 16:15

Možná by stálo ještě za úvahu prohnat to nějakým editorem,zvýšit kontrast,jas.
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Xxxman 11. 2. 2006 17:17

Je to celkem uspokojivy vysledek. Pro moje účely by to 100% stačilo :D . Jen jsem se Vás chtěl zeptat na jednu věc (protože jste vlastníkem A520). Přemýšlím o koupi a 510, ale nelíbí se mi, že jako A520 má plastový závit na stativ. Zajímalo by mě tedy, jestli by ten závit vydržel bez problému každodenní používání stativu ( anebo tam je prostě jen tak, aby tam byl )? Anebo jestli se nedá nahradit za kovový? Děkuji
Xxxman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pege 11. 2. 2006 18:52

Závit to při normálním používání vydrží,néní nutno to dotahovat silou.A pro časté použití stativu je lepší koupit stativ s rychloupínací destičkou.
pege
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radoch (novy) 12. 2. 2006 22:55

xxxman: radsi si udelam homemade pripravek nez abych se pokusil zjistovat zivotnost zavitu ... totiz je umisten docela na strane, takze se to samo dotahne, a pokud je pouzit vetsi objektiv...

pege: nebyl by odkaz na ten bazmeg s rychloupinaci destickou?

miroslav: jedna chyba na stranku pri tak malym pismu pro me predstavuje takovou kvalitu, ze se mi zda rychlejsi to opravit v textaku nez laborovat s kvalitou obrazku (a jak jsem se zminil jinde, osvetleni az tak nehralo roli > ono dopoledni primy slunce umi pekne zhavit!)
radoch (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pege 13. 2. 2006 00:44

radoch:
Přes velkou aktivitu odpůrců zn.Hama jsem koupil tohleto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28026 a co jsem tak sledoval na webu jiné značky v téhle ale spíš vyšší cenové relaci tak jsu rád že jsem se nenechal zblbnout.Je sice těžší,větší,trochu jsem musel zarovnat nepřesnost na 3-tí ose tak aby nepružila ale poměr cena/výkon je dobrá.Jinak na A 5xx ale i vetší bude stačit lehčí Star 61.
pege
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 13. 2. 2006 00:58

pege : ťažšie neznamená automaticky horšie, napr. má lepšiu stabilitu
Live long and prosper!

TA
Návštěvník