Pro1 mám už více jak týden doma, zatu dobu jsem ho stihl pořádně otestovat a proklepnout. Podělím se s vání s nejzajímavějšími postřehy.
Vady objektivu - Vinětuje, ne přehnaně, ale je to vidět zjeména na světlých snímích.
Chromatická vada se v malé míře vyskytuje na širokém konci, s větším ohniskem rychle mizí a pak se v podstatě nevyskytuje ani na náročných scénách. V protisvětle je bez problému.
Šum - 50 a 100 bezproblémů. ISO 200 šumí, ale je dobře použitelné. ISO 400 je nepoužitelné, šum zasahuje do všech ploch a působí velmi rušivě, nemluvě o nárustu velikosti snímku, oproti snímku se stejnou scénou a citlivostí 50 je velikost dvojnásobná.
Foťák není tak pomalý, jak se mluví.
Obraz v hledáčku při zapnutém kontinuálním ostření nezamrzá, při standardním ostření na chvíli zamrzne. Zjistil jsem, že mi to ale nevadí. Foťáček je na svoji velikost překvapivě těžký, což je ovšem plus, dají se udržet delší časy.
Co mě potěšilo a překvapilo (nevěděl jsem) je možnost vložit integrovaný ND filtr, pro ztmavení scény (ztmaví až o 4 clonová čísla (2,8 -

)
a funkce intervalometr - např. nastavím, aby mi foťák udělal 40 fotek v intervalu 10 minut. Nevěděl jsem, o to více potěšilo.
Je to velmi kvalitní fotoaparát, hodně tlačítek na správném místě usnadňuje práci, dobře se manuálně ostří. Jsem rád, že mě v ničem nezklamal.
Nejlepší přátelé : Foťáky, PC, internet.
Ale lidi jsou lidi.