Kupuji Canon Pro1. Doporučíte něco jiného?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dimo 16. 10. 2005 21:28

Jsem rozhodnutý koupit Canon PowerShot Pro1. Není to nákup za pár korun a tak jsem samozřejmě slepě nevybral jen tento model. Chcete-li mi někdo tento výběr vymluvit, jen do toho, ale přihoďte rozumné vysvětlení proč.
Jako největší mínus u Pro1 - tuhne obraz při ostření, není nejrychlejší, použitelné jen ISO 50 a 100, u 200 a 400 je to fakt šumák.
Jako plus se jeví zejména kvalitní objektiv ideálního rozsahu 28 - 200 mm, jemný a velký displej, včetně toho v hledáčku a funkční výbava.
velkou výhodou pro mě je také to, že se mi líbí, fotil jsem s ním a jsem spokojen.
Taktéž ocením komentáře stávajících majitelů Pro jedničky.
Nejlepší přátelé : Foťáky, PC, internet.
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 17. 10. 2005 13:12

Pokud vam vyhovuje, tak neni co resit;)
Akorat se mi zdalo na jedny ukazkovy fotce, ze ma chromatickou vadu na sirokaci, ale to se necha odstranit v PC a byla to takova extremni situace.
Naposledy upravil Mobil-man dne 17. 10. 2005 16:37, celkově upraveno 1
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pety 17. 10. 2005 15:32

Tuhnutí obrazu je dávno odstraněné novým firmwarem.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Návštěvník 17. 10. 2005 16:16

mam pouzivam cca rok pokud mate nejake dotazy, rad zodpovim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod franta spk 18. 10. 2005 09:22

Jaká je minimální vzdálenost zaostření při makru, nemyslím super makro. Dá se dobře ostřit podle hledáčku?
franta spk

Odeslat příspěvekod Dimo 18. 10. 2005 23:08

Když ho používáte rok, tak mi prosím řekněte, co vám na tom foťáčku vadí nejvíce, nebo respektive, co vám znepříjemňuje život. Naopak co oceňujete nejvíc, co se vám líbí, vám osobně.
Chromatická vada tam nějaká je, vím o ní, na širokým konci a jak už bývá pravidlem, v hodně kontrastních místech, při delším čase a naplno otevřené cloně, dá se redukovat přicloněním. Co jsem slyšel a viděl, tak na delším ohnisku mizí.
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dimo 8. 11. 2005 12:30

Pro ostaní zájemce o Pro1, asi nejlepší popis, včetně obrázků co se dá najít:
http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1/
Sice v angličtině ale... kdo se vyzná, tak porozumí.
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirkaa 8. 11. 2005 16:41

Mel jsem ho asi cca pul roku. Prijemny fotak, nicmene velmi omezujici (pro me) je absence B casu - respektibe B cas omezeny na 15 sec! Kdyz ma clovek najednou digital, tak se otevira spoustu moznosti na experimentovani a prave absence B casu hodne omezuje experimenty. A hodne znatelny sum pri iso 200 a 400 take moc neprida. Take se mneda moc experimentovat s hloubkou ostrosti kvuli velikosti cipu.Hledacku by neuskodilo vyssi rozliseni aby se dalo lepe manualne ostrit! Dalsi pro me VELIKE MINUS je USB 1.1 - pri stahovani fotek (z plne 1 gigove karty CFII) pres kabel z fotaku do pocitace se muzete jit klidne divat na nejaky skvely tzv. zabavni porad na Nove. :D Ale jinak jsem byl s fotakem celkem spokojeny. (vyjmenoval jsem pouze sve duvody ktere me vedli k prodeji fotaku a chystanemu prechodu na DSLR)
Jirkaa

Odeslat příspěvekod elho_cid 8. 11. 2005 22:56

Pro 1 se pry hodne povedl a na dpreview je nejen jeho recenze, ale i srovnani se Sony828 a Minoltou A2, coz jsou stroje se stejnym snimacem a rozsahem zoomu. Me se z nich nejvis zamlouvala sony 828, ale stejne jsem nakonec poridil to co mam :-)
A svou roli v tom sehrala i cena.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dimo 16. 11. 2005 12:14

Pro1 je už objednaná, tak za chvíli budu mít možmost všechny valstnosti posoudit naživo. S "(Anonymní)" souhlasím v tomto: čas 15 vteřin zamrzí, mohlo být alespoň sekund 30, funkce Bulb je samozřejmá u (D)-SLR, ale u kompaktů se moc nevyskytuje,ani jsem B nečekal, ale jak říkáte, 15 postačí, ale mohlo být více. O šumu při ISO 100 a 200 vím, viz výš, škoda ho, ale přežiji to. Hloubka ostrosti je u kompaktů jasně horší, než u zrcadlovek, ale musím oponovat, že s teleohniskem se už pracovat dá. A USB 1.1 se mě netýká, mám čtečku paměťovek.
Ohledně Sony 828, je to "kus" foťáku, má také kvalitní optiku Carl Zeiss s ještě lepší světelností, ALE subjektivně pro mne je kvalita fotek horší, docela bojuje se šumem a dle názoru majitele 828 jsem si názor udělal taky. Docela si stěžoval. A Minolta A2 má moc měkkou kresbu, hotovo.
Těším se na focení do RAWu, s RAWem se dá hodně kouzlit a kvalita se do značné míry ovlivní.
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dimo 16. 11. 2005 12:16

Chtěl jsem samozřejmě napsat "O šumu při ISO 200 a 400..." ne 100 a 200 :-)
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dimo 4. 12. 2005 13:46

Pro1 mám už více jak týden doma, zatu dobu jsem ho stihl pořádně otestovat a proklepnout. Podělím se s vání s nejzajímavějšími postřehy.
Vady objektivu - Vinětuje, ne přehnaně, ale je to vidět zjeména na světlých snímích.
Chromatická vada se v malé míře vyskytuje na širokém konci, s větším ohniskem rychle mizí a pak se v podstatě nevyskytuje ani na náročných scénách. V protisvětle je bez problému.
Šum - 50 a 100 bezproblémů. ISO 200 šumí, ale je dobře použitelné. ISO 400 je nepoužitelné, šum zasahuje do všech ploch a působí velmi rušivě, nemluvě o nárustu velikosti snímku, oproti snímku se stejnou scénou a citlivostí 50 je velikost dvojnásobná.
Foťák není tak pomalý, jak se mluví.
Obraz v hledáčku při zapnutém kontinuálním ostření nezamrzá, při standardním ostření na chvíli zamrzne. Zjistil jsem, že mi to ale nevadí. Foťáček je na svoji velikost překvapivě těžký, což je ovšem plus, dají se udržet delší časy.
Co mě potěšilo a překvapilo (nevěděl jsem) je možnost vložit integrovaný ND filtr, pro ztmavení scény (ztmaví až o 4 clonová čísla (2,8 - 8))
a funkce intervalometr - např. nastavím, aby mi foťák udělal 40 fotek v intervalu 10 minut. Nevěděl jsem, o to více potěšilo.
Je to velmi kvalitní fotoaparát, hodně tlačítek na správném místě usnadňuje práci, dobře se manuálně ostří. Jsem rád, že mě v ničem nezklamal.
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dimo 4. 12. 2005 13:47

Ježiši ty automatický smajle se někdy fakt nehodí u toho ND filtru v závorce patří 2,8 - 8
Ale lidi jsou lidi.
Dimo
Návštěvník