Přístroj na focení - 2025

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 5. 3. 2025 18:27

PetrGa píše:...

Příběh má dobrý konec, dotyčný je naživu a našel ho můj pes, když seběhl z trasy. Byl v díře 2 dny, resp. třetí den vytažen. Řvát o pomoc nemohl, vada hlasivek a už byl zesláblý.
Základová díra po bývalém vedení parovodu je navíc mimo běžné pěší trasy, kde lidi vůbec nechodí. V lesíku má trvale stan, tak jsem mu na konci února donesl nějaké drobnosti a hlavně... funkční tlačítkový telefon ze šuplíku s poutkem na krk a předplacenou kartu. Znovu tedy nabádám, noste ty telefony. :-)

Ochranné sklo mám, ale to nejlevnější, mám to hlavně kvůli špinavým zabláceným prstům z vycházek. Jinak mi to k ničemu není. Předchozí iPhone jsem měl 6 let bez ochranného skla a bez problémů.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrGa 8. 3. 2025 11:51

zdar. mobil došel. Dojmy? Smíšené až téměř rozčarované. Nečekal jsem příliš, ale pixel 8pro(a zřejmě je to vlastnost všech top fotomobilů dneška) dělá věci, které bych nečekal. Nedokázal jsem si to představit, byť mi to mnozí říkali. I zde to zaznělo.
Fotky přes den nejsou ani omylem pěkné. Jestli někdo tvrdí, že to nahradí zrcadlovku, tak má zřejmě potíže s očima, mozkem, nebo má alternativní povědomí co je pěkná fotka. Anebo je placený mobajl-firmou.
Vyfotil jsem za krásného slunečního dne, jaký včera byl, se sluncem v zádech několik snímků a pak se podíval na 27palc monitoru a bez přiblížení. Uznávám, že jas nastavil bezchybně a v podstatě tak nějak to venku bylo. Ale! Ta k-urva rozmazává detaily které jsou viditelné na dálku okem(mezery v dřevěném obložení - ty rýhy jak jsou palubky k sobě). Na fotce prostě nejsou. Kachličky na domě jsou jedna jak druhá bez detailů. Prostě jsou to takové slité plochy předělené spárou. Takové chování za bílého dne by mě ani ve snu nenapadlo, že to může dělat. Pixel umí raw, ale to mám každou fotku upravovat komplet sám? To snad nedělá nikdo. Nechá se většina na automat a některé se doupraví. Ale ne, že budu každou fotku dělat já.

Fotky večer. Tam musím Pixel pochválit a udělá dobrý kompromis. Není to ale lepší než LX15. Na LX15, když jsem zvedl ISO a pak jsem šum v PC rozmazal, tak z toho vylezla taková použitelná omalovánka. Pixel tu úpravu dělá za mě. Fotka z příšeří vyšla jak z LX15 s brutálním ISO a úpravou. Prostě +- nastejno s LX15

Videa - tam jsem nějakou kvalitu nečekal a opravdu ty videa proti Sony AX53 jsou o 3 třídy horší. Vyretušované poměrně hrubé detaily. Ale na takové to jak si kráčíš s dětma na procházku, máš u sebe jen mobil a dostaneš náhlou chuť si zanatáčet dítě jak dřepí u kytičky, kterou utrhne přinese ti ji ukázat... Ale cíleně si to vzít do berlínské ZOO či na dovo.... nevím, no... bych měl strach, že ten mobil slije zebře pruhy a udělá z ní osla. :D :D

Směle mohu říct, že z dnešních top fotomobilů lezou fotky jak z nějakého Canon Ixus z r. 2008. Mobil poskládá více fotek do jedné, tak vypadají lépe, ale když se splete, pak je výsledek horší.
PetrGa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 3. 2025 12:31

No, ano, je potřeba fotit do RAWu :) Velmi podobně prasí detaily i nové foťáky s velkým čipem - jak jsem psal. Tady např. fotka z bezzrcadlovky Canon R50 - https://www.dpreview.com/sample-galleri ... 3871121468. Je potřeba vpravo nahoře kliknout na 100% zoom a pak ta silnice a travnik dole to je pěkná mazanice. Nebo tady z NIkonu Z50 to vypadá ještě hůř, spáry na chodníku mizí a kachličky pár metrů od foťáku se změní v rozpatlanou plochu bez detailů - https://www.dpreview.com/sample-galleri ... 8087479968

Mobily mají aspoň tu výhodu, že si můžeš stáhnout na focení nějakou jinou aplikaci, která tyhle malovánky produkovat nebude. Nejkvalitnější je ovšem ten RAW. Není potřeba upravovat každou fotku zvlášť, např. Lightroom umožňuje vytvořit přednastavení, které se aplikuje na všechny fotky automaticky už při importu. Pak je stačí už jen vyexportovat do JPEG.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 8. 3. 2025 12:46

Já sice s florem kolem mobilů v mnoha věcech nesouhlasím (mohl bych napsat "já to říkal" :-) ), ale zrovna s RAW má pravdu!
Fotit do RAW přece neznamená "upravovat každou fotku", to je minulost už velice dlouho. Dneska je práce s RAW velmi transparentní, fotky z toho padají víceméně samy. A není nutno platit Adobe, stačí Affinity, ale podle nastíněných požadavků bych docela uvažoval například o Luminaru (je i jako aplikace na mobil), ten je právě k tomu, aby výsledek padal víceméně sám...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 9. 3. 2025 15:24

Již delší dobu zvažuji výměnu mobilu, momentálně mám 5,5roku starý Samsung A51. Není to nástroj na focení, spíš zápisník z nouze a na obstarání denní agendy. Ale kvůli mazanicím, které se tu popisují, fotím do formátu 1:1, abych se vyhnul rozmazaným okrajům.
Nechci nic jiného, než Samsung, ten preferuji z mnoha důvodů. Zvažoval jsem Pixel 8. A bohužel, doposud jsem nenašel nic za rozumné peníze, caa do 15tis. co bude slušně fotit jak na běžný foťák, tak na ten ultraširokoúhlý, co mobily mají. Ten je tragický snad u všech. Oproti mé stařičké A51 jsem si pokrok představoval dost jinak.
A i ty všude vychvalované "velké" 1/1,56" senzory jsou úplně na hraně. Zpracování obrazu tragédie, všechno vyžehlené, přesaturované, ploché, okraje často domyšlené od AI.
Na obrazovce mobilu dobrý, na monitoru hnus a vyhozené peníze.
Snížil jsem rozpočet na 8tis. za něco jako A55 a nic víc. Raději budu nosit misto mobilu Canon G7X II a užívat si focení. To taky není úplně žádná sláva v porovnání s R6kou, nebo obstarožním EOS 650D, ale oproti mobilů je to king
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PetrGa 9. 3. 2025 21:25

Oldbasy, taky bych chodil dál s LX15, ale jak jsem psal, je v křemíkovém nebi. Povím k tomu ještě jednu souvislost.
Pokazilo se mi ozubené ovládání vysouvacího objektivu. Když objektiv zajížděl, úplně ke konci začal přes zuby přeskakovat. Ale zasunul se. Velmi nepříjemný zvuk to byl. Rozebral jsem foťák a vyndal objektiv.
K objektivu je připevněn několika šroubky snímač. Ten je přidělaný k víku toho tubusu. Pod víkem je vidět servo. 3 ozubené kolečka. Poslední kolečko od motorku je takové dlouhé ozubené kolečko. To jak se otáčí přímo šroubuje ven a dovnitř objektiv. Nahoře toto kolečko je upevněné v takovém plastovém domku, aby držlo přesnou pozici vůči předposlednímu ozubenému kolečku. Ten domek je ve výše zmíněném víku. No a v tom mém víku už prostě ten domek není :-/ Je totálně vyšlehaný. Foťák má nafoceno přes 70000 fotek.
SW foťáku je prasárna na entou. Ty japonské ku-rvy udělaly to, že pokud jsem si ve vypnutém stavu chtěl otevřít nafocené fotky, musel jsem zapnout foťák a tím se vysunul objektiv. Pak se zmáčkne tlačítko pro vyvolání fotek. Normální bývalo, že stačilo toto tlačítko podržet a fotky se tím spustily bez vysunutí objektivu.
Proč to tak udělali je jasné. Chtěli ať se objektiv rychleji opotřebí a pokazí a já si koupil nový výrobek. Jenže oni to přestali vyrábět bez náhrady. Takže místo abych hrdě(jak je dnes z angličtiny módní zdůrazňovat) nosil jejich značku/logo, tak ukazuju Pixel.

Ty patlaniny co dělají mobily, nejsou, jak jsem vypozoroval, jen po obvodu. Pokud dám na displeji zaostřit na ten okraj, tak v tomto místě je scéna správně i s patřičnými detaily. Podle mě výrobci chtějí šetřit místo v paměti. Lidské oko a mysl se zaměřuje automaticky na střed fotky a okolí tolik nevnímá. V tomto okolí umělá inteligenci najde nějaké vhodné místo pro úsporu. 12Mpx fotky i RAW jsou o polovinu menší v porovnání s 5MPx z LX15. Pokud zaostřím na okraj, UI to veme v potaz.
PetrGa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 3. 2025 10:33

Ale tak to prostě je. A je jedno, jestli jde o mobil za 5 nebo 35t. Na display telefonu, možná ještě tabletu OK, ale stačí fotku hodit do počítače a většinou ihned mažu. Kdo je zvyklý na kvalitu DSLR/ML za poslední dekádu, tak ho mobilní kvalita prostě uspokojit nemůže. A nezachrání to ani RAW, který z telefonu není žádná sláva a jeho pružnost a DR jsou tragické. Pokud někdo tvrdí opak, tak si jen lže do kapsy.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 3. 2025 11:25

noxx - teda za tu poslední větu to od Flora schytáš :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Osobně si myslím, že hlavní problém fotomobilů je ve snaze o "kvadraturu kruhu" kolem ohnisek, tedy jak mít "zoom", ale při zachování normální velikosti mobilu. Ony výsledky z primárního snímače s ohniskem kolem 24mm EQ zas tak zlé nejsou, když vezmu Apple, tak někde od 13pro to začalo být snesitelné a zas tak velkou snahu mazat nemám. Je to v souladu s teorií, snímače už jsou rozumně velké, dá se k nim udělat i slušný objektiv a když se přidá objektivně fakt nadupané zpracování (lepší než v DSLR/MILC), tak výsledek ujde.
Jenže když člověk přepne na ultrawide, tak zjistí, že je snímač poloviční, u tele to bývá ještě horší a najednou nadšení silně ustoupí.
Výrobci to chápou, tak se snaží nacpat plnohodnotné snímače i k dalším ohniskům, ale výsledkem je značná monstróznost fotomodulů jako třeba teď u Xiaomi 15 ultra. A navíc se kvadratura kruhu točí dále - u snímače kolem 1inch už začíná být žádoucí i potřeba nastavovat clonu, což ale většina mobilů nemá a vše se fotí na plnou díru a potřeba zaclonit se zase honí různým skládáním, tohle je prostě pořád dokola...

Za mně je asi na spadnutí zlom, kdy výrobci přestanou blbnout a trochu foťáky přímo v mobilech stabilizují a spíš začnou řešit pro nejnáročnější uživatele externí fotomoduly cvaklé magneticky na zadní stěnu atd. a ze zmíněné "kvadratury kruhu" tím vystoupí. Příklady podobných doplňků už se ostatně také najdou, je asi jen otázka času, kdy se to více prosadí.
Koneckonců u kompaktních přístrojů v minulosti jsme toto zažili - také se delší dobu honil "megapixel race" za každou cenu, ale v jisté chvíli nastalo vystřízlivění, z vyšší řady třeba Canon G11 měl rozlišení nižší než G10 a soustředili se raději na celkový růst kvality.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 3. 2025 15:59

Já nevím, jak to máte ostatní, ale pravidelně, když jedu někam, kde se i fotí (ať už s rodinou nebo cílený fototrip), tak mám tak 1/3 všech fotek z telefonu, protože jsem prostě často líný vytáhnout foťák z brašny a říkám si, že to přece stačí a na tom display telefonu to vypadá tááák hezky. Ale realita pak po stažení všech fotek doma je taková, že mi z těch třeba 200-300 fotek mobilem zbyde 5 fotek a to jenom proto, že zachycený okamžik je tak zajímavý, že mi stojí i za nízkou kvalitu. Ale reálně mažu, mažu a zase mažu ...
Ta degradace vnímání technické kvality nastala s rozšířením FB a zejména pak Instagramu, kde to nikdo neřeší a všem se to na prťavém display vlastně líbí.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 3. 2025 17:02

Za mne když někdy telefon použiju, tak výsledky nejsou automaticky špatné - iPhone 13 pro, focení do DNG a primární snímač. Třeba loni v Budapešti v Szechenyi lázních nemohu proti dokumentaci říct ani slovo - tam byly k netahání foťáku důvody, světla dost, kompozici byly jakékoli úvahy o DOF ukradené a v daném režimu to telefon nijak nepomrvil.
Problém vypukne spíš když mne občas napadne použít nějaké "více cool" funkce, ať už to jsou jiná ohniska, nebo fotky při horším osvětlení, kde to mobil různě dohání. Tam pak už někdy mám chuť si nafackovat, že jsem to nefotil pořádně...

Ono se to postupně lepší, když jsem si hrál se synovým Iphone 16 pro, tedy skok o tři generace, tak tam posun je. V těch ideálních podmínkách na primární snímač už bych při dobrém postprocesu řekl, že je to místy zcela rovnocenné nějaké malé MFT sestavě. Výsledky v méně ideálních situacích se zlepšily také, ale tam je těch "podivností" pořád více a smysl má vedle toho i MFT sestava, o větším snímači nemluvě.

Teď asi budu 16 pro max kupovat i pro sebe, tak uvidíme, zda názor při denodenním nošení nezměním, ale spíš asi ne. Podotýkám, že to kupuji jako obměnu už dost jetého starého telefonu, kde už se pomalu projevují některé problémy a pro mne to je nástroj pro rutinní práci, focení je pro mne až následný "bonus" :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 3. 2025 18:08

Já si chci počkat na iPhone 17, kde mají být rovnocenné snímače pro všechny tři ohniska, ale u Applu je to jako vždy, člověk se na něco těší a výsledek je pak poloviční. Btw. stejně jako třeba u Nikonu :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 3. 2025 18:29

Mobilom (Z Flip 5) fotim max. zopar cvakov a selficiek so zenou na dovolenke, do pocitaca fotky z mobilu vobec nestahujem, nestoji to za to sa s tym vobec babrat. Ked je hoci aj mala sanca, ze niekde idem a mozno budem aj fotit, tak beriem stale aspon GRIIIx.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 3. 2025 18:42

noxx_cz píše:Já si chci počkat na iPhone 17, kde mají být rovnocenné snímače pro všechny tři ohniska, ale u Applu je to jako vždy, člověk se na něco těší a výsledek je pak poloviční.

Já rovnocennosti snímačů u iP17 moc nevěřím, co jsem viděl rumors, tak spíš spekulovali o delším teleobjektivu, což by spíš vedlo na nějaký periskop, což by určitě nezvládlo moc velký snímač. Možná srovnají základní a ultrawide, to bych věřil, ale u toho tele fakt ne. A ani mi to nepřijde jako zklamání, spíš jako očekávaný stav.

Osobně o vynechání ještě jedné generace také uvažuji, ale musím ještě posoudit, jak dlouho vydržím se současným.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 10. 3. 2025 22:53

No, pánové tak to s RAWy z mobilu asi neumíte, nebo já nevím. I z malého širokoúhlého snímače se toho dá vytáhnout hodně, viz níže. Fotka je upravená pouze v Camera RAW. Myslím, že DR je víc než slušný. Rozlišení a kvalita kresby se nemůže s velkým snímačem rovnat, s tím souhlasím. Ale na tisk A4, možná i A3 to s přehledem stačí. A o tom to je.

Na imgBB je ke zhlédnutí plné rozlišení fotky, Exif taky:
Obrázek
Naposledy upravil Flor.cz dne 11. 3. 2025 00:22, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 10. 3. 2025 23:07

Na fotky koukám na velkém 4K monitoru (případně ještě někdy i na televizi) a chci, aby fotka vypadala dobře se slušnou TK. Jak píšu vedle, neni to jen o velkých tiscích. Ve zmenšenině ve foru to vypadá slušně, ale po rozkliku na fullscreen to velká sláva není (fotka se mi líbí, ale teď se bavím o TK). Obloha pěkně zašuměná, chybí detaily, za mě se to ani zdaleka neblíží kvalitě APS-C a větších moderních snímačů s pevnym sklem nebo kvalitním zoomem (mám Fuji X-T20, což není nejnovější foťák a ta TK je tam prostě lepší) - bavím se jen o zobrazení na fullscreen, žádném pixelpeepingu. Ve chvíli, kdy chci nebo potřebuji vysoký standard, mobil prostě mě osobně nedostačuje.
bosonozka
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka