zdar. mobil došel. Dojmy? Smíšené až téměř rozčarované. Nečekal jsem příliš, ale pixel 8pro(a zřejmě je to vlastnost všech top fotomobilů dneška) dělá věci, které bych nečekal. Nedokázal jsem si to představit, byť mi to mnozí říkali. I zde to zaznělo.
Fotky přes den nejsou ani omylem pěkné. Jestli někdo tvrdí, že to nahradí zrcadlovku, tak má zřejmě potíže s očima, mozkem, nebo má alternativní povědomí co je pěkná fotka. Anebo je placený mobajl-firmou.
Vyfotil jsem za krásného slunečního dne, jaký včera byl, se sluncem v zádech několik snímků a pak se podíval na 27palc monitoru a bez přiblížení. Uznávám, že jas nastavil bezchybně a v podstatě tak nějak to venku bylo. Ale! Ta k-urva rozmazává detaily které jsou viditelné na dálku okem(mezery v dřevěném obložení - ty rýhy jak jsou palubky k sobě). Na fotce prostě nejsou. Kachličky na domě jsou jedna jak druhá bez detailů. Prostě jsou to takové slité plochy předělené spárou. Takové chování za bílého dne by mě ani ve snu nenapadlo, že to může dělat. Pixel umí raw, ale to mám každou fotku upravovat komplet sám? To snad nedělá nikdo. Nechá se většina na automat a některé se doupraví. Ale ne, že budu každou fotku dělat já.
Fotky večer. Tam musím Pixel pochválit a udělá dobrý kompromis. Není to ale lepší než LX15. Na LX15, když jsem zvedl ISO a pak jsem šum v PC rozmazal, tak z toho vylezla taková použitelná omalovánka. Pixel tu úpravu dělá za mě. Fotka z příšeří vyšla jak z LX15 s brutálním ISO a úpravou. Prostě +- nastejno s LX15
Videa - tam jsem nějakou kvalitu nečekal a opravdu ty videa proti Sony AX53 jsou o 3 třídy horší. Vyretušované poměrně hrubé detaily. Ale na takové to jak si kráčíš s dětma na procházku, máš u sebe jen mobil a dostaneš náhlou chuť si zanatáčet dítě jak dřepí u kytičky, kterou utrhne přinese ti ji ukázat... Ale cíleně si to vzít do berlínské ZOO či na dovo.... nevím, no... bych měl strach, že ten mobil slije zebře pruhy a udělá z ní osla.
Směle mohu říct, že z dnešních top fotomobilů lezou fotky jak z nějakého Canon Ixus z r. 2008. Mobil poskládá více fotek do jedné, tak vypadají lépe, ale když se splete, pak je výsledek horší.