CANON zrkadlovka vs. bezzrkadlovka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kuki19 13. 1. 2024 21:02

zdravím
momentálne mám Canon EOS 1200D a u Canonu by som kvôli objektívom aj rád zostal. velké percento fotiek robím v halách, na výstavách psov a fotenie v zlom svetla a v pochybe mu robí problém. chcel by som prejsť na niečo kvalitnejšie, ale zrkadlovky je už problém kúpiť a o bezzrkadlovkách neviem nič :-( otázka: oplatí sa kúpiť bezzrkadlovku, alebo radšej kúpiť kvalitnú zrkadlovku z druhej ruky? čo sa týka ceny, dajme tomu okolo 1500€... ak bude lacnejší, dobre :-D ak o niečo drahší, tiež to prežijem...

dík za rady. :-)
kuki19
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 1. 2024 21:34

Canon R8, pokud ti nevadí, že je docela malý.

Co se týká AF a výkonu na vysoké ISO - v podstatě top třída.

-- 13. 1. 2024 21:36 --

Případně R6 první generace, má podle mě lepší tělo.

Ale AF je asi lepší u R8, nicméně i ta R6 je výborná.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 14. 1. 2024 10:30

Bude to chtít stroj s dobrým AF, který zvládá vysoké ISO a světelný objektiv. Za mě je R8 super stroj jak v AF, tak ISO. Ale měl bych obavu o baterku. Dá se to řešit náhradními v kapse, jsou docela levné. Ale právě výdrž baterie byla pro mne důvod pro přechod na R6 z RPčka, který má baterii stejnou jako R8.
R6 je výborný foťák, R6II ještě lepší. Ale R8 má výkon jako R6II, jen v horším těle.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 1. 2024 10:39

Je možný, že tu výdrž u R8 trochu zlepšili.

Když jsem s ní fotil ve Slovinsku orienťáky, tak to stačilo na polodenní focení.

Ale R6 je ve výdrži jinde, to je pravda.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod kuki19 18. 1. 2024 23:43

dík za typ. ono sú to obe bezzrkadlovky. oplatí sa ísť do toho? neoplatí sa riešit kvalitnú zrkadlovku?
kuki19
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oldbas 19. 1. 2024 05:00

V případě těch R8 a R6 nevyplatí.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 1. 2024 07:51

Nevím, jak je na tom 5D IV v reálném provozu, to by ti asi řekl pavelmeli, ale čistě výkonem, AF a z hlediska šumu na vysoké ISO jsou R6 a R8 jasný pokrok oproti jakýmkoli zrcadlovkám Canon.

R6 má teda stejný senzor jako 1Dx verze III, aby se toho někdo nechytal.

V čem by mohly zrcadlovky u někoho zvítězit, je ergonomie a optický hledáček.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 1. 2024 08:43

Jedno plus 5DIV (a pak u MILC první R) má - snímač má přeci jen vyšší rozlišení. A třeba u statičtějších věcí, kde si člověk ohlídá expozici a nepotřebuje tolik tahat DR a ani neřeší nejvyšší ISO se z toho snímače dostane přeci jen více. Proti R6 je to vyloženě o dost, ale i proti R8/R6II to megapixelově cítit je. R5 už je samozřejmě někde jinde, ale taky už je trochu jinde cena.

Zdůrazňuji, že tohle co píšu, se týká výhradně toho 30mpix snímače v 5DIV a R, to je takový přechodný typ, který byl už docela dobrý, byť ty pozdější se v DR a šumu ještě zlepšily. Ale prostě už to bylo "good enough" a v podstatě s DR už nebyl problém a rozlišení naopak bylo nadprůměrné.
Snímače ve starších 5D, 6D a RP byly docela děs, pro příklad DR má snímač v RP jednoznačně horší než MFT snímače (to prosím zcela doslova i při měření, při relativním hodnocení podle možnosti postprocesu se ještě zhorší). V šumu to tak zlé nebylo, ale DR fakt zlé :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 19. 1. 2024 09:18

Ještě jedna kacirska myšlenka, jak moc máš zaskleno v rámci Canon EF? Jestli vůbec má smysl se omezovat ve výběru značek.

Podle původního dotazu ti nevadí nákup z druhé ruky, Sony A7III je dnes jako bazarovka za hodně slušné peníze a budeš schopný poskládat levnější set objektivů, které ve finále udělají víc parády, i když třeba tělo samotné je generačně daleko za Canonem R6, byť pro zmiňované použití podle mého naprosto dostatečné.

-- 19. 1. 2024 09:22 --

Třeba v případě nákupu z druhé ruky se u Tamronu 35-150 + Sony A7III dostaneš na cca 60k a u Canonu v podobné ceně nebudeš mít nic, co se tomu bude blížit.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 1. 2024 11:37

Jojo, to klidně udělej.

Ale určitě si to zařiď tak, že tu A7III budeš moci vyzkoušet, nejlépe současně třeba s tou R6.

Pozornost věnuj určitě úchopu, tlačítkům a kolečkům, odezvě menu, hledáčku, podívej se, kolik místa je mezi gripem a trochu větším objektivem, vyzkoušej elektronickou závěrku a ostření na oko lidí nebo zvířat ...

Co se týká bazarových objektivů, tak skoro všechny EF skla jiných výrobců fungují na R6 lépe, než na DSLR. Takže se dá vyzkoušet lecjaká specialita za rozumné peníze.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 20. 1. 2024 08:32

Souhlasim, telo jako takove by v pripade A7III bylo vyrazne horsi, ale porad good enough a to opravdu nejsem fanousek trojkove rady Sony, spis naopak.

Na druhou stranu ten Tamron 35-150 by pro zminene pouziti udelal mnohem vetsi sluzbu. Nevim, jaky je budget na skla, ale minimalne do ceny Tamron 35-150 by u RF daval smysl jedine nejaky 24-70 2.8 pres redukci a kdyz si dam vedle sebe takove sestavy, tak bych s radosti obetoval komfort nekterych funkci Canonu, protoze to vyhoda u Sony mi prijde vetsi. Ale chce to vyzkouset, je to samozrejme naprosto subjektivni a minimalne vylet do nejakeho obchodu s technikou by to chtelo urcite.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 20. 1. 2024 09:49

Ten Tamron je zajímavý objektiv, divím se, že ho nemá většina uživatelů Sony a Nikon.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 1. 2024 12:45

To já se tedy tolik nedivím, Tamron 35-150/2-2,8 je docela specifické sklo, které neocení zdaleka každý. Pro mne je to dole málo široké, nahoře zase celkem krátké (na univerzál), světelnost je sice zajímavá, ale o využitelnosti by se dalo dlouze diskutovat a cenou je docela velká váha.
Jak si teď hraju s L-mount, tak u některých Tamronů je mi docela líto, že pro L nejsou, ale popravdě zrovna 35-150 mne nijak moc nezaujal. Neříkám, že je to špatné sklo, ale fakt si nemyslím, že to je pro “většinu uživatelů”…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 20. 1. 2024 13:40

To já se taky divím, že takové sklo už nemá každý, kdo foti reportáže. Různé reporty jsem fotil docela dlouho a po tomhle bych určitě sahnul jako po hlavním skle, 35mm by stačilo skoro vždy, navíc v F2 a k tomu možnost hned udělat detail na 150mm F2.8.

Občas k tomu by se hodilo druhé tělo třeba s 24 1.4 nebo 20 1.8, ale úplně v klidu si dokážu představit vyrazit na reportáž s 35-150 jako jediným objektivem.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 20. 1. 2024 14:15

Davidof píše:Ten Tamron je zajímavý objektiv, divím se, že ho nemá většina uživatelů Sony a Nikon.

Mal som Tamron 35-150/2,8-4. Predal som ho. Sice bol lahky a opticky OK, ale 35 bolo vela na takyto zoom. No a 35-150/2-2,8 je tazsi. Mna neoslovil vobec.
landov
Expert

Další stránka