milann88 píše:Ale ty jsi fotograf, navic technicky zalozeny a zkoumas vady objektivu, proto se divas, kde neni bokeh idealne kulaty,
Tohle na mne ale moc nesedí - já si zas tolik na pitvání "look" snímku nepotrpím (na to tu jsou jiní experti). Právě že ale ten rozbitý bokeh mne občas do oka doslova tluče - typicky to dělaly některé zoomy, ale pak právě i ty levné canoní padesátky
Jinak obecně k dotazu - ono je stejně otázkou, zda není styl uvažování "chci lepší než mobil, ale maximum cca 10k" trochu cestou do pekla...
V jistém smyslu je problém už ten cenový limit - opravdu má smysl mít třeba E-M10 s jediným sklem 45/1,8, kterým reálně neudělám nic moc jiného (při rozumném odstupu) než vyložený portrét obličeje a maximálně polocelek? Ono to prostě chce ještě něco dalšího, což už ale hned zvedá cenu.
Dále tu máme kvalitu přístrojů v té nejnižší ceně - sám sice mám MFT rád a v lecčem ho hájím, ale byl bych stejně spokojen i s tím, co sežene za necelých 5k, tedy první E-M10? Snímač starší, rozlišení EVF bídné, detekce očí jen základní Už třeba E-M10II má EVF o dost rozumnější, ale už u něj cena obvykle těch 5k přeleze, úplně jinde by byl třeba E-M10IV, kde je novější snímač a detekce očí docela slušná, ale cena okamžitě skočí už nad 10k (bazar). A podobně to je i u jiných značek - zmíněná první Sony A7 má sice slušný snímač, ale je bez stabilizace, AF nevalný a x dalších limitů, starší Canon DSLR (5DII, 6D) mají mouchy také, levné APS-C MILC taky nejsou žádné zázraky.
Netvrdím, že člověk musí pro spokojené focení vynaložit velké desetitisíce či dokonce statisíce - to možná u WL a sportu kvůli teleobjektivům, ale ne pro klidné portréty, ale pouhých 10 tisíc už mi připadá jako druhý extrém, který přináší značné riziko, že to skončí výsledkem "radši zůstanu u mobilu" Za mne bych viděl rozumný limit tak 20-30tisíc, tam už se vybírat dá pro dané zadání velmi slušně...