Foťák na portréty do 10 tisic?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod TomTom55 12. 6. 2023 19:47

Ahojte,

chtěl bych koupit digitální fotoaparát s objektivem, co by dělal hezké portrétové fotky. Klidně i použitý.

Chtěl bych aby fotky vypadaly pokud možno aspoň trochu profesionálně (lépe než vyfocené telefonem) a měly oddělené (rozostřené) pozadí od focené osoby, aneb bokeh.

Myslíte že se dá sehnat něco do 10 tisíc Kč?

V obchodě mi doporučili jít do Full frame, ale to je cenově dost jinde... A nejsem žádný profík, jen začátečník, amatér.

Edit:
Náhodně jsem vygooglil třeba tenhle použitý Sony A5000 16-50mm za 5800.. odkaz Byl by dobrý na to co chci?
TomTom55
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 6. 2023 06:37

Pozrel by som fotoaparat s objektivom 50mm f1.8 (alebo v pripade APSC snimaca aj napr. 30mm f1.4 )- pokojne aj bazarovu zrkadlovku, alebo este dokupil taky objektiv k fotoaparatu v tom odkaze - napr. tento: https://www.bazarfoto.cz/?menu=detail&i ... _f/1,8_SEL

Taky objektiv ponukne viditelny rozdiel oproti mobilnemu telefonu, aj ked vysledky budu naozaj pekne az pri foteni do RAWu a naslednom spracovani fotiek na pocitaci (to robi mobil automaticky s kazdou fotkou), takze to nie je len o fotoaparate a objektive.

Moznosti je v tomto pripade vela, najlepsi "efekt" by priniesla starsia bazarova zrkadlovka s FF snimacom a 50mm f1.8 alebo 85mm f1.8 objektivom, no bolo by to aj najdlhsie ucenie sa fotit - Canon 6D, 6DII, 5DII, Nikon D610, D750 a pod...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomTom55 13. 6. 2023 16:41

Moc děkuji za reakci.

Asi už začínám lépe rozumět tomu, co je pro portrét a bokeh vhodné. Tedy větší snímač, větší světelnost objektivu a ještě určitá ohnisková délka (ohniskové délce ještě moc nerozumím).

Ten Sony A5000 byl jen příklad a nemusím mít vyloženě značku Sony.

Jestli to dobře chápu, tak bych neměl udělat chybu třeba ani tímto objektivem:
OLYMPUS M.Zuiko 45 mm f/1,8 odkaz
TomTom55
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 13. 6. 2023 17:25

Fungoval by výborne v kombinácii s m43 bezzrkadkovkou (Olympus, Panasonic)..
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomTom55 13. 6. 2023 17:38

Super, děkuji za radu :-) Uvidím co vymyslím :)
TomTom55
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 6. 2023 18:10

Zuiko 45/1,8 je fajn, ale je třeba počítat s tím, že foťáky s menším snímačem (Olympus m4/3 má 4x menší snímač než FF) vyžadují pro stejný úhel záběru kratší ohnisko a vyšší světelnost objektivu, aby bylo dosaženo stejného rozostření. Máš několik možností:
1) Jakékoli Olympus/Panasonic tělo m4/3 (osobně bych volil OMD E-M10 nebo jiné OMD) + Zuiko 45/1,8. Je to levné, kompaktní, sklíčko ostré. Ale rozostření bokehu odpovídá cca objektivu 85 mm na cloně 4 u FF, takže je třeba dobře volit a hlídat pozadí.
2) Nějaké APS-C tělo (Fuji, Sony, Canon,...), ke kterému seženeš Sigma 56/1.4 nebo Viltrox 56/1.4. Jsem přesvědčený, že v bazarových cenách se vejdeš při troše štěstí a hledání do 10 tisíc. Rozostření odpovídá 85 mm při cloně 2-2,2 na FF. Zvlášť ta Sigma je hodně solidní portrétní objektiv.
3) Kdybys chtěl už víceméně profi úroveň, přichází do úvahy APS-C Fuji (jakékoli levnější tělo typu X-T1, X-T10, X-E2, X-A řada, X-T100 nebo 200) + Fujinon 56/1.2 (bazar od 11-12 tisíc). Je to ekvivalent k FF 85/1.8. Fujinon je ale speciálně laděné portrétní sklo, takže reálné fotky z něj jsou esteticky na vyšší úrovni než běžné FF objektivy 85/1.8 i ty objektivy předtím. Nevýhodou je cena, s nejlevnějším tělem se určitě nevejdeš pod 15 tisíc.

V zásadě se taky dá dobře fotit s ekvivalentem 50mm objektivů pro FF. V tom případě máš na Olympus a APS-C například Sigma 30/1.4, pro další systémy jsou dostupné Viltrox 33/1.4 nebo originální objektivy (např Fuji 35/2, 35/1.4, Olympus 25/1.8, ...). Ceny za použitý objektiv zde začínají cca na 3-4 tisících.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TomTom55 13. 6. 2023 21:07

Děkuji Dolgor za detailní odpověď. Moc jste mi oba pomohli.

Zkusil jsem si cvičně na základě toho co jste mi napsali napsat nějaké možnosti:

1) OLYMPUS E-PL8 nebo OLYMPUS OMD E-M10 + M.Zuiko 45mm f/1.8 = cca 5000 + 5000
2) nějaké tělo s APS-C snímačem + Sony 50 mm f/1,8 = tělo + cca 5000
3) nějaké tělo s APS-C snímačem + Sigma 56/1.4 = tělo + cca 8000
(vše bazarové ceny)

Rád bych dal na radu a šel do toho Sigma 56/1.4 i kdyby to trochu překročilo 10 tisíc, ale zrovna teď to vypadá že je tenhle objektiv k sehnání jen v bazarech přímo od inzerentů, což si jako amatér moc netroufám. Budu nejspíš vybírat podle nabídky větších prodejců kteří použité zboží prověřují a nabízejí i záruku.

Trochu se ztrácím v těch bajonetech...vypadá to že třeba ten Sigma 56/1.4 se dělá jak pro m4/3, tak pro APS-C, a ještě k tomu pro různá těla různé varianty (Fuji, Canon, ...), ale chápu že by byl lepší pro APS-C (větší snímač).

No... Myslím že mám s čím pracovat :D

Edit:
A ještě jsem vlastně zapomněl na variantu co psal Dolgor ohledně ekvivalentu 50mm objektivů pro FF. Zkusím si k tomu najít nějaké info.

Zkouším i pracovat s takovou zajímavou pomůckou, co se jmenuje DOF simulator, která vám ukáže jak by měl vypadat snímek s různými snímači a objektivy. https://dofsimulator.net/en/
TomTom55
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 6. 2023 21:36

Já bych jen chtěl důrazně upozornit na to, že DOF a bokeh jsou věci, které spolu souvisí jen nepřímo!
DOF (čili hloubka ostrosti) je fyzikální veličina a řekněme ukazuje, jak moc se pozadí rozostří, ale jak to bude vypadat je druhá věc (tady se užívá pojem bokeh) a to už je trochu jiné téma. Pro příklad levné FF50/1,8 od Canonu (myslím k DSLR, RF verzi neznám) mají DOF patřičně malý (jak se na FF sluší), ale upřímně bokeh je docela hnusný a pokud není pozadí vyloženě klidné, tak to moc ideální na portrét není (a když je pozadí klidné, tak zase až tolik nezáleží na jeho rozostření). Proti tomu je upřímně řečeno výstup z Olympusí 25/1,8 o dost lepší, byť je to vlastně jakoby "jen" f3,6, jenže jaksi tady není ten problém se subjektivním vnímáním bokehu.
Ono to prostě celé není jen o tupém posuzování DOF pro ten či onen systém, hodně se liší i konkrétní skla, ale také pak praxe fotografa. Popravdě zrovna u aranžovaného portrétu není až tak složité si pozadí uhlídat tak, aby jeho vzdálenost byla vhodná pro rozostření i při mírně větší cloně. Tohle se hodí i u fullframe, je celkem klasikou, že při opravdu minimální DOF bude výstup dost naprd proto, že bude ostré oko, ale rozmazaný nos či vlasy - opravdu se nedá brát tato vlastnost jako všeobjímající priorita...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rodri 13. 6. 2023 22:25

TomTom55, co se týká portrétu s m4/3, tak doporučuju zkouknout tohodle fotografa - https://varivchenko.com/blog/ . Na stránkách má potrtétů mraky a drtivá vetšina z nich jsou focená Olympusem. K tomu se ještě můžeš podívat na jeho fotky na dpreview.com - https://www.dpreview.com/search/forums? ... forum=1041 , kam léta dával svoje portréty a kde má většinou napsáno čím to fotil. Můžeš si i porovnat rozdíl mezi m4/ a APSc Fuji, kterou taky používá.
Co se týká ceny, tak pokud budeš nakupovat v bazaru, tak se u m4/3 pod deset tisíc dostaneš, na Paladixu jsou dva objektivy 45/1.8 lehce nad tři tisíce. U Fujiny ceny neznám. Pokud by ti stačil nějakej Pen, bude cena ještě podstatně nižší, doporučuju ale foťák s hledáčkem.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 13. 6. 2023 22:38

Pokud je pro tebe nejdulezitejsi vysledek a nevadi trochu mene pohodli pri foceni, tak bych sel cestou Sony A7 plus Sony 50 1.8 nebo Canon 6D plus Canon 50 1.8, obe sestavy z druhe ruky. S temito FF sestavami mas uplne jine moznosti nez s M4/3.

To co psal Tomas v predelsem prispevku je do jiste miry pravda, ale vidim to jako ciste technicky pohled, na druhou stranu ta 50 1.8 na FF ti da o tolik jiny look nez cokoliv zaplatilneho na M4/3, ze ve finale resit nepatrne nervoznejsi look u levne padesatky je podle me uplne mimo praxi bezneho portretniho foceni, mimo aterlier samozrejme.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 14. 6. 2023 01:46

Co treba Nikon D700 + Nikor 50/1,8? Kolem 10000 to je a pujde to prodat za rok ci dva za velmi podobne penize. Zalezi, co za portrety to ma byt samozrejme a co se s nimi bude dit, ale predpokladam, ze na bilboardy asi nepujdou a pouzivani vysokeho ISO taky nebude nutnost.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 6. 2023 07:13

milann88 píše:To co psal Tomas v predelsem prispevku je do jiste miry pravda, ale vidim to jako ciste technicky pohled, na druhou stranu ta 50 1.8 na FF ti da o tolik jiny look nez cokoliv zaplatilneho na M4/3, ze ve finale resit nepatrne nervoznejsi look u levne padesatky je podle me uplne mimo praxi bezneho portretniho foceni, mimo aterlier samozrejme.

No řeknu ti, že mne "nebokeh" u 50/1,8 pro DSLR Canon do oka fakt tloukl hodně, to nebylo něco "nepatrně nervóznějšího" :-( Smutné bylo, že přitom hlavně 50/1,8 STM je sklo hezky ostré i na plnou díru, na svou cenu až výtečné, ale "to okolo" mi prostě vadilo hodně.
Jo a pozor - tohle je právě zásadní právě spíš mimo ateliér! V ateliéru to zas takový problém není, při neutrálním pozadí vůbec, při nějaké definované struktuře to jde ohlídat. Problémy s bokehem se nejvíc projeví venku u nějak složitějšího pozadí (případně dokonce i se světly), právě tam člověk občas docela zírá, co z toho vyleze :-(

Myšlenka s levnou FF DSLR typu 6D a možná dokonce i 5DII úplně marná není, cenově to atraktivní je, ale méně zkušený bude trochu trpět při ostření a navíc tyto Canony mají DR menší než MFT (opravdu, tohle není na diskusi), takže to přidá právě jen to DOF, které se ale zas trochu pere s horším AF. To už možná spíš tu nejstarší Sony A7... Nikon D700 už má na dnešní dobu malé rozlišení, dobrý by byl D750, ten je ale už nad nadhozený limit.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 14. 6. 2023 07:32

Ale ty jsi fotograf, navic technicky zalozeny a zkoumas vady objektivu, proto se divas, kde neni bokeh idealne kulaty, to bezny pozorovatel nedela a hodnoti pouze estetiku snimku jako celku a tam je to ve finale uplne jedno. Navic pro portret neni divocejsi bokeh nic spatneho, nekdy podpori atmosferu snimku, udela celkovy obraz zajimavejsi. Spousta objektivu, ktere maji opravdu zajimavy obraz na portret nesplnuji tabulkove pozadavky na vzhled bokehu, ale ve finale to je uplne jedno a hraje se stejne jenom na vyslednou fotku, look, ktery objektiv doda. V atelieru je to samozrejme uplne jedno, proto jsem to zminoval.

Do D700 bych nesel kvuli pletovce, nafotil jsem toho s ni hrozne moc, ale udelat spravne barevne obliceje byl nekdy tezky ukol, Canon 6D je v tomto mnohem vstricnejsi.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 14. 6. 2023 07:52

Sony FF50/1,8 není zrovna povedený objektiv. A ještě je potřeba si uvědomit, že každé tělo má jiný crop (uvedené mm u objektivu, přepočítává se to na FF). m4/3 se násobí 2x, canon 1,6x, nikon, fuji a sony A5000/6x00 1,5x a fullframe těla se nenásobí.
Sony RX100/7, A6600, A7III

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 14. 6. 2023 09:31

tomashr píše: Nikon D700 už má na dnešní dobu malé rozlišení

Nedostatecne cemu/na co u tech portretu?

Ja bych dokonce doporucil poridit tu 50/1,8 a k tomu skoro jakoukoliv DX Nikon DSLR. Pokud jde o portrety, melo by to byt zcela dostacujici, k mani pri trose stesti za par korun. Az si to tazatel poraDne odzkousi, zjisti, co by vlastne chtel ci nechtel a zminene techniky se zbavi za cenu podobnou porizovaci.
Mmch DSLR Nikon jete pomerne zdrahly a vymizely z nabidek.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Další stránka