Pořízení nového přístroje na krajinu

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod davidasis 2. 4. 2023 14:55

Zdravím všechny,
bohužel mně asi dosloužil můj Nikon D80, píše error. Bude to asi něco s objektivem, je tam originální AF-S Nikkor 18-135mm. Zkoušel jsem podle návodu na webu vyčistit ty kontakty mezi objektivem a tělem, někdy se objektiv chytne, ale za pár fotek to zase vyhodí error. Budu ho dávat do servisu, ale obávám se, že oprava vyjde velice draho.
Proto bych se chtěl poradit ohledně výběru nového přístroje. Fotím převážně krajinu, občas nějaký detail v přírodě, na tyto činnost mně tento přístroj dostačoval, nikdy jsem moc nevyužil manuální nastavování, převážně jsem fotil na předvolené režimy, krajina a detail. Poslední dobou jsem si ale všimnul, že můj mobil Xiaomi Redmi Note 8 dělá lepší fotky než tento fotoaparát, kromě zoomu či detailů. Tak jsem si říkal, že bych se asi už vykašlal na zrcadlovku a pořídil něco se stabilizaci a co umí obstojně krajinu na automatický režim. Už nějakou dobu nesleduji vývoj trhu v oblasti fotoaparátů, takže nemám představu, co je dneska na trhu.
Poradili byste mi něco na tuhle moji činnost prosím? Pokud jsem něco zapomněl napsat, tak rád doplním.

Děkuji předem :-)
davidasis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 2. 4. 2023 15:42

Zalezi aj, ci fotis iba do JPG, alebo RAW a nasledna uprava fotiek...ale kedze sa ti zdaju lepsie fotky z mobilu, tak ich asi neupravujes, ci?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod davidasis 2. 4. 2023 15:43

Fotím do JPG. Fotky upravuji jen minimálně v Zoneru, myslím fotky z fotoaparátu.
davidasis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 2. 4. 2023 15:48

Tak potom osobne by som isiel do nejakeho kompaktu so zoomom, ktory dobre foti do JPG (neporadim, pretoze neviem), alebo do kvalitneho fotomobilu.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod davidasis 2. 4. 2023 15:54

No já bych rád měl fotoaparát zvlášt a mobil taky.
Rád bych, kdyby mně někdo poradil konkrétně značku a model, kdo s tím má nějakou osobní zkušenost nebo měl možnost vyzkoušet.
Díky
davidasis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 4. 2023 16:06

Záleží taky na objektivu. Rozsah 18-135 je docela problematický. Levné objektivy nejsou moc kvalitní, lepší jsou zase drahé. Co se týká značek a modelů, s krajinou si dobře poradí jakýkoli dnešní fotoaparát, záleží na finančních možnostech a sympatiích.
Mám afinitu k Nikonu a Fuji, takže bych doporučil Nikon Z50 nebo Fujifilm X-S10 v setu či dvojsetu. Dobrou volbou může být Olympus (jakékoli tělo) + Zuiko 12-100/4.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod davidasis 2. 4. 2023 16:32

Díky, ale to je dost drahé. Nešlo by něco tak za 10 tisíc max?
davidasis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JardaB1 2. 4. 2023 16:38

V současné době bych si vybral objektiv
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD Fujifilm X nebo
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD Sony E-mount
s tělem Fujifilm X nebo Sony E na APS-C formát.
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 2. 4. 2023 16:59

davidasis píše:No já bych rád měl fotoaparát zvlášt a mobil taky.
Rád bych, kdyby mně někdo poradil konkrétně značku a model, kdo s tím má nějakou osobní zkušenost nebo měl možnost vyzkoušet.
Díky

Proc zvlast?
Ptam se, protoze podle toho, co pisete, se mi zda pravdepodobne vyhodne zustat u mobilu, pripadne priste poridit mobil, co foti "jeste lepe"
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 4. 2023 17:05

Bazarový Fujifilm X-T10 nebo 20 s 18-55/2,8-4.

Jinak tedy musím podotknout, že D80 s 18-135 stával kolem 30 tisíc, za méně se adekvátní dnešní náhrada pořídit nedá. Dají se pořídit různé jednoduché low-end přístroje kolem 15 tisíc, které mají dnešní (=lepší) obrazovou kvalitu i AF, ale kvalita konstrukce těl je dost variabilní, a především širokorozsahové zoomy v rozumné kvalitě nejsou také levné. Stačí se podívat do obchodů, požadavek na něco za 10 tisíc je nereálný.

-- 2. 4. 2023 18:15 --

https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/fu ... 6-r-ois-wr
https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/fu ... 55-komplet
https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/fu ... 0-r-lm-ois
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 2. 4. 2023 20:02

Na výše uvedený účel stačí prakticky jakýkoliv foťák vyrobený v posledních deseti letech. Postačí se podívat po bazarech a 10 tis. bude bohatě postačovat. Jestli by to byl MILC nebo DSLR je celkem jedno, ale u použité techniky v případě DSLR je možné najít zajímavější možnosti.

D80 bych neopravoval v žádném případě. Jeho aktuální hodnota je mizivá a jakákoliv oprava neekonomická.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 2. 4. 2023 20:13

To je jasný. Kdybych jen hledal náhradní díl, beru Nikon D7100, 7200 nebo 7500. Zvlášť první z nich se dá pořídit za bezva cenu. Obrazová kvalita je na dnešní úrovni a celkově je každý z nich proti D80 obrovský pokrok.
Bezzrcadlovku bych bral hlavně kvůli potřebě si odlehčit brašnu nebo snaze budovat systém s více objektivy.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod davidasis 21. 4. 2023 08:05

Zdravím přátelé, tak se mně naskytla možnost pořídit D3200 prakticky jako novou s nafoceným počtem 2300 fotek. Měl jsem ji v servisu tady u jednoho pána, který se Nikony zabývá a potvrdil mě, že je jako nový.
Ale k věci, dal jsem na ni ten objektiv z D80 18-135mm, občas D3200 hlásí že není nasazený objektiv, stači s ním trochu pohnout a chytne se. Pán v servisu mně to vysvětlil tím, že vzhledem ke stáří objektivu tak úplně s novým tělem nepasují .. Objektiv je ale jinak v pořádku. Můžete mi prosím k tomu něco říct? Druhá věc, ať dělám co dělám, zkouším různé režimy focení na D3200, tak když si fotky zobrazím na monitoru 1:1, tak mně přijdou takové neostré, jak kdyby foťák ostřil za nebo před. Na focení makra třeba tedka květu pampelišky to samé, nebo kůry stromu. U fotek z D80 mně přijdou ostré, foceny stejným objektivem.
Byl jsem v Afoto a tam mně ochotně půjčili na vyzkoušení nový objetive, ted nevím přesně, ale stál 8tisíc a udělal pár fotek tam. No ostrost taky žádná sláva. Posílal jsem ty fotky včera pánovi do servisu, byl tak ochotný, že se na to mrkne a pak mně volal, že mu přijdou v pohodě až výborné na D3200. Tak já nevím, buď se mi to zdá a moc to zkoumám, nebo je něco špatně....
davidasis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 21. 4. 2023 08:33

A co tak postnut sem nejaku fotku ? Z prstu si asi nevycucneme, co moze byt vo veci...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 4. 2023 08:51

D3200 má senzor s mnohem vyšším rozlišením než D80, je to 24 ku 10 Megapixelům. Tipuju, že objektiv 18-135 už takovému rozlišení nestačí. Nejlépe by bylo porovnat se snímky z nějakého pevného objektivu po zaclonění na f/4-8, pokud budou ostré, je na vině stáří 18-135ky. ...Samozřejmě je tu taky možnost, že sestava D3200 s 18-135 nepřesně zaostřuje.
Dolgor
Pokročilý

Další stránka