Taky zdravím.
Ano, Nikon oficiálně přestal vyvíjet nové typy zrcadlovek a objektivům k nim. Stále ještě ale vyrábí existující typy. Nová Nikon bezzrcátka umožňují používat existující zrcadlovkové objektivy pro bezzrcadlovky s použitím adaptéru a většina novějších objektivů funguje a ostří velice slušně. Takže cesta zavřená rozhodně není. Já osobně mám podstatně rozsáhlejší Nikon výbavu a po delším přemýšlení jsem se rozhodl nadlouho zůstat u Nikon zrcadlovek i když se třeba přestanou vyrábět. Nadchnul jsem se totiž pro následující myšlenku, kterou jsem začal hned realizovat. Právě ukončení výroby zrcadlovek znamená především ve světě někdy až dramatické zlevňování objektivů k nim. A zatím to jen začalo a jak se budou bezzrcátka rozmáhat, tak budou nádherné objektivy stále dostupnější.
Píšeš o teleobjektivu. Teleobjektiv snů je třeba Nikon AF-S 70-200mm f/4 VR, který stál nový 30 000 Kč. Dnes je možné jej koupit z Japonska lehce použitý za 12 000 Kč, samozřejmě + DPH + doprava, která je ale zrovna z Japonských velkých obchodů často kupodivu zdarma, tedy započtená v ceně.
Podívej se podrobně na tuhle ukázku - viz odkaz. Na fotkách je ten konkrétní prodávaný kus. No, často jsem zažil, že mně z Alzy poslali "nový" výrobek v mnohem horším stavu.
https://www.ebay.com/itm/234677100336Není to teorie, přes pár dny jsem koupil za 16 000 Kč z Japonska objektiv 24/1.4. Objektiv, o kterém jako o novince psal makofoto v roce 2016 - zde:
https://www.makofoto.cz/nikon/objektivy ... 1_4AFS.htm že stojí nemravných 60 000 Kč. Nepoznal bych, že není nový. Obecně bazarová skla z USA a Japonska vypadají většinou o milión procent lépe, než bazarové zboží z ČR. Za pár dnů je tady, DHL nabídne proclení za poplatek pár stokorun a obtížnost pro zákazníka se prakticky neliší od nákupu v ČR. Jen to chce číst recenze a soustředit se na velké fotoobchody se stovkami a tisícovkami referencí na eBay. Samozřejmě když je něco z Německa, tak je to bez DPH, tudíž cena je konečná. Možná než Nikon D5600 bych zkusil vybrat velice lehce použitý D7200 třeba z Německa tam, kde nabídnou možnost vrácení a někdy i třeba roční záruku. Nepospíchat, znovu a znovu koukat, udělat si názory a zkušenosti. Už jsem toho nakoupil na eBay s rozmyslem dost, koukal jsem, jestli recenzované prodeje jsou za srovnatelné peníze a podezřelé Číňany lze snadno odfiltrovat. No a když budeš kupovat nová skla třeba od Sony či Nikonu, tak to bude za strašně peněz a koupíš teleobjektiv se světelností f/4.5-6.3. Přitom teleobjektiv se světelností f/4 a s ostrostí toho Nikona 70-200/4 máš při troše snahy za stejnou cenu a je to úplně, ale úplně někde jinde. Používám Nikon zrcadlovky od roku 2005 a znám levné amatérské kousky i těžce profesionální kousky, které jsem skoro nikdy nekupoval za novou cenu. Pokud někdo srovnává podle papírových parametrů, tak neví, co čem mluví. Od D3400 směrem výš a výš je obrovská cesta, kde člověk žasne jak to začíná fungovat. Právě proto nechci novou techniku s napálenou cenou. Raději trochu starší, zachovalou, ale bez zhoršováků a nedodělků. Taky nejsem profesionál a nedělám žádné obdivované fotky, ale radost z toho, že je něco domyšlené a poctivě udělané, si může dopřát i amatér. Je to hlavně o radosti z používání. Když jsem po prvních dvou amatérských tělech D70 a D80 v roce 2008 koupil první profesionální D300, tak jsem se po prvních dnech strašně naštval na Nikon. U D300 jsem totiž najednou viděl, o co mě Nikon 3 roky připravoval. O hračku, která normálně funguje bez zhoršováků, omezení, nešikovností, nedodělků. Profi tělo bylo najednou něco úplně normálního a logického a nechápal jsem, proč člověka trápí tím, že to u levných těl funguje blbě, že tam chybí funkce, které nejsou luxusní, ale jen úplně normální a logické.