Pracuji ve fotbalovém klubu a rád bych nám pořídil fotoaparát. Na ligové zápasy máme profi fotografy, ale často si potřebuji vyfotit něco sám.
Chtěl bych foťák, který zvládne dobře statické fotky typu když přijde hráč a fotím ho na hřišti, ale třeba i fotky z tréninku a nebo ze zápasů, kde není profi fotograf. Je mi jasné, že nikdy nebudu mít takové fotky jako od člověka s profi vybavením, to je samozřejmé. Ale chtěl bych si prostě zvládnout sám něco vyfotit. Mám teď stařičký olympus e-520 a tím už fakt nic nevyfotím

Pokud by to bylo reálné, chtěl bych nějakou techniku do 35 tisíc. Aby alespoň trochu obstojně tedy fotil venkovní pohyb, abych zvládl natáčet i video (vyloženě jen asi rozhovory nebo krátké šoty) a důležité pro mne je, abych mohl hned fotky odesílat do mobilu a okamžitě je publikovat na sociální sítě.
Pokukoval jsem po Nikonu Z50, tu variantu se dvěma setovými objektivy. Upřímně říkám, že mám techniku rád a chtěl bych něco nového a moderního. Jde mi hlavně o to, zda bych výběrem Z50 nesáhl úplně mimo.
Co se týká focení, tak nejsem úplný laik, spíš takový pokročilý začátečník. Principům focení, myslím, rozumím. Nebude to tak, že bych potřeboval foťák na nějakou profi kvalitu. Jak jsem psal výše, jde mi o to udělat slušnou fotku, když nemám po ruce profi fotografa. Fotky se nebudou v 99% tisknout, vždy budou využívané hlavně pro web a sociální sítě.
Když se bavíme o ceně okolo 35 tis., je to Z50 úplně nesmysl nebo je to dobré řešení? Nebo bych měl sáhnout po zrcadlovce?
Mockrát díky za jakoukoliv radu.