Po dlouhé době zvažuji nákup rodinného přístroje pro pořízení foto + video. Nyní používáme mobily (vyšší třída foto), ale ty mají prostě dané limity.
Prvně jsem se chtěl radit se švagrem (profi fotograf), ale ten mi narovinu řekl že je trochu jinde a mnou poptávané přístroje jsou mimo jeho záběr zájmu (když mi řekl kolik ho co stálo, docela mi spadla brada). Proto se obracím zde a budu doufat, že někdo řešil podobné dilema. Naposledy jsem kupoval odolné Olympusy a to už je nějaký pátek. A oba jsem utopil (jeden úplně a jednomu odešel displej), což mi na značku Olympus nevrhá dobré světlo.
Požadavky
- foto malých dětí v interiéru, pohyb, foto na dovolené (Egypt, Alpy, hrady..)
- taktéž natáčení videí - stabilizace, plynulý přechod při zoomování, obstojný zvuk
- pohodlný úchop - nic malého a titěrného, raději at se pevně drží, batoh mám velký, váha roli nehraje
- pokud nás focení chytí, do budoucna zainvestuji do lepšího objektivu, ale tělo a jeho vlastnosti ať jsou na obstojné úrovni
- pro začátek budeme určitě fotik do jpeg, zatím nemám potřebné znalosti s úpravou SW (ale tady mi švagr nabídl proškolení)
- určitě se hodí wi-fi a ovládání fotoaparátu přes mobil
Co jsem tak našel za varianty
- Canon EOS 4000D - zrcadlovka Canon, podezřele nízká cena i se základním objektivem?
- Fujifilm X-T100 - starší model, chválen pro svou univrzálnost
- Olympus OM-D E-M10 Mark II
- Panasonic Lumix DC-GX800
Je něco co se hodí více? Výše zmíněné varianty jsou do těch +- 10 000...
Jsem v tomto naprostý laik, tak prosím o jistou míru schovívavosti

Díky