Alex01: Vo francúzskych dedinách už nie sú pekárne...
Tak boulangerie a kavárnu tam naštěstí stále najdeš v každé díře o třech domech (aspoň z mé zkušenosti). Jinak by bylo vzbouření na vsi.
Alex01: Nechcem zanášať politiku do diskusie, no niečo je na tomto kapitalizme zle.
Zle... No já nevím.
Zatímco dřív ty fotoobchody byly na každým rozpadajícím se rohu a prázdný regály přetýkaly nejnovějším a cenově dostupným zbožím z vyspělého světa.
Já tuhle dobu v tomto ohledu blahořečím. Nikdy nebylo tak snadný najít podrobný informace prakticky o čemkoliv, aniž by člověk pracoval přímo v oboru (samozřejmě to s sebou nese i jedno velký negativum - fůru času strávenýho četbou

). Dřív byl člověk odkázanej pouze a jen na informace, který mu (v lepším) případě poskytl prodavač v "jeho" obchodě - pokřivený jeho (ne)znalostma, osobníma preferencema a výší marže na tom kterým výrobku. Člověk si odnesl, co mu krásně obásnil. Ano, mělo to výhodu, že pokud se mu to vzápětí nerozpadlo, tak to už neřešil, pač mu nikdo na nějakým foru neřekl, že si místo toho mohl koupit něco lepšího a za míň peněz.
A stejně tak byl dřív člověk odkázanej na značky a aktuální sortiment, co měl ten prodavač v obchodě vystavenej, zatímco dneska má člověk v podstatě vše, na co si vzpomene, a když na, tak si to objedná v Číně, v Papuásii nebo u eskymáků.
Tak to vidím zase já.