Xyz255
napíšu ti své zkušenosti, a třeba to pomůže i někomu jinému.
Sony A7 II jsem taky jeden čas zvažoval, ale dnes už bych ji nechtěl. Je opravdu velmi pomalá a má strašně slabou baterku.
Pokud Sony, tak nejlépe A7 III, to je všestranně vynikající foťák.
Také jsem si ho chtěl pořídit ke svým Canon sklům, ale nakonec mě odradilo to používání redukce. Ona sama o sobě funguje dobře, zejména s novějšími skly Canon, ale přece jen už je to věc navíc. Někomu to ale určitě nevadí vůbec.
Já fotím hlavně lidi, a tam mi přijdou nepřekonatelné barvy, které padají defaultně z Canonu.
Mám a vyzkoušel jsem vícero značek foťáků, ale v pleťovce se prostě podle mě(!), Canonu nic nevyrovnalo.
Koupil jsem si nedávno 6D Mark II, i přesto, že má nižší DR než jiné dnešní foťáky.
To jsem věděl a od jeho uvedení jsem ho za to kritizoval. Nefotím ale moc krajinu, takže mi to až tak nevadí. To barevné podání, které produkuje v defaultu je prostě skvělé. Je mnohem lepší než u původní 6D, kterou jsem taky používal, a tam se mi ty barvy až tolik nelíbíly.
Přemýšlel jsem i o Canon RP, ale opět, ta baterka je bída. Canon R ji má lepší, plus lepší DR, ale tam mi přišlo trochu zvláštní to ovládání (touchpad).
Navíc 6D Mark II spadl na skvělou cenu, tak jsem ho vzal a nelituji.
Je to skvěle rychlá mašinka, ta bleskovost reakcí je fakt výborná, výklopný dotykový displej je těžce návykový, foťák bez něj už never more, autofokus je přesný a velmi rychlý, i když ostřící body jsou namačkané uprostřed, takže rohové se pouze blíží oblasti zlatého řezu, ale jsou všechny křížové a chytají se skoro potmě.
Baterka je skvělá, prostě Canon LP-E6N, k ní není moc co dodat.
A v neposlední řadě, 6D Mark II mi přijde skvěle kompaktní a pohodlný v ruce. Na to že je to fullframe, je to opravdu poměrně malá mašinka. Váží jen o 120 g více než Sony A7 III, ale co se týče pohodlí úchopu, tak pro mé, spíše menší ruce, 6D Mark II vede o parník. Když na ni člověk nasadí třeba výše zmíněný Canon 70-200/4 L, tak je ta sestava mnohem přirozenější. Řada 5D je proti tomu mastodont.
https://camerasize.com/compare/#777,716Vím že je to asi poslední zrcadlovka co jsem si koupil, ale už jen kvůli těm sklům co na ni jsou, nemám obavy z budoucnosti - Canony 35/2 IS, 50/1.8 STM, 70-200/4 L, 24-70/4 l IS, 100/2.8 L IS Macro - to mi stačí až dopr....

To jsou moje osobní zkušenosti a třeba si z toho někdo něco vezme.