Pěkně se to tu rozjelo. Chtěl bych přidat i svojí špetku poznatků.
Můj posun u Nikona byl D70 -> D90 -> D750
D70 jsem měl tuším 8 let a přechod na D90 nebyl pro mě takovým posunem. Asi jsem si za ty roky na barvy a expoziční automatiku D70 zvykl natolik, že se mi prostě fotky z D90 nelíbily. Jednoznačnej přínos pro mě byl v šumu. D90 se u mě ohřála 4 roky a loni jsem přešel na D750. Za sebe můžu říci, že mám tak na 10 let vystaráno (pokud vydrží). Dost dobře si nedovedu představit co by museli nabídnout nástupci abych přešel. Držení těla na jedničku, podobné mé milované D70 (né jak prťavá D90). K ovládání nemám připomínek. Šum z raw ve tmě není při ISO 6400 absolutně problém. Obrazově perfektní.
Teď co může při přechodu z DX zklamat.
Osobně mě občas limituje pokrytí AF body. Mám nastaveno také na 11, ale v určitých situacích jako třeba při focení na plnou díru a při AF -C, kdy nelze přenášet, mi prostě mrzí namačkání hromady bodů kolem středu. Takže až za 10 let bude nějaký ff nástupce se stejným pokrytím AF jako D500, přecházím hned.
Naopak co potěšilo.
Mimo celkové kvality D750 mi při přechodu na FX velmi potěšil "BOOOST" dvou objektivů. Jedná se o pevnou 50 f/1,8, která byla na 12 mpx DX těle na plnou díru velmi slabá a druhý je již dlouho neprodávaný 70-300, který se v roce 2005 prodával pod 5000 Kč. Já moc s teleobjektivem nefotím a na D70 i D90 to byla celkem mazanice, ale jakmile jsem jej, spíše ze zvědavosti, nasadil na D750, tak jsem mile užasnul. Krom logické pomalosti ostření jsem obrazově velmi spokojený a pro to moje občasné focení s tele ta komická kombinace těla za 50 000 a objektivu za 5000 plně vyhovuje.
Na D750 točím Nikor 50 f/1,8 a Tamron 24-70 f/2,8. Ta pevná 50 skoro na tom těle pro mě nemá moc smysl. Ostré jsou na f/2,8 úplně stejně a nemám moc potřebu fotit na f/1,8. Jediný důvod proč si jí nechávám je velikost. Mám to ohnisko rád pro reportážní focení a FF tělo s kvalitním základním zomem je obrovské a těžké.
No a tou velikostí to zakončím paradoxem.
Mimo rozměrů D750 + 24-70 jsem o tu sestavu začal mít logicky větší strach a tak jsem si koupil bazarovej kompakt Canon G1X a najednou zjišťuji, že skoro 90% fotek nacvakám s ním. D750 zůstala pro situace na kterých opravdu záleží a kdy potřebuji rychlý přístroj. No a jinak zůstala pro manželku do studia a já si spojeně fotím s kompaktem